Vizsgálják az adatbázisok másodlagos piaci felhasználását


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az „Adatok, információk szolgáltatásával kapcsolatos jogszabályok felülvizsgálata” című projektben legalább 30 magyar nyilvántartást vizsgáltak felül. A cél a jogalkotók munkáját támogató javaslatok, döntést előkészítő szakmai iránymutatásokat tartalmazó szakmai anyag létrehozása volt. Az elkészült szakmai anyagra támaszkodva kezdheti meg a jogalkotás az egységes szabályok átültetését.


A napokban zárul az Adatok, információk szolgáltatásával kapcsolatos jogszabályok felülvizsgálata című, ÁROP 1.2.17. számú projekt, melynek célja egy, a jogalkotók munkáját támogató javaslatok, döntést előkészítő szakmai iránymutatásokat tartalmazó szakmai anyag létrehozása volt.

A projekt végrehajtása során legalább 30 magyar nyilvántartás felülvizsgálata történt meg. Az elkészült szakmai anyagra támaszkodva kezdheti meg a jogalkotás az egységes szabályok átültetését.

Jelenleg szigorú előírások szabályozzák az adatbázisok másodlagos piaci felhasználhatóságát, ennek vizsgálatát végzeték el a most zárult projekt keretében.

Az Európai Parlament és a Tanács a közszféra információinak további felhasználásáról szóló irányelve (PSI – Public Sector Information) kötelező előírásokat tartalmaz a közszférában rendelkezésre álló adatok széles körű felhasználhatóságának biztosításáról. Az irányelv elsődleges célja az adatokon alapuló szolgáltatások „piacosításának” elősegítése, mivel a jelenlegi szabályozások nem fedik le maradéktalanul az állami adatok gazdasági célú hasznosításával kapcsolatos valamennyi területet.

A projektben szerepet kaptak a nemzetközi jó gyakorlatok, illetve azok összefoglalása és kiértékelése. Ezek a tapasztalatok segítették a piaci alapú adatszolgáltatás adatvédelmi követelményeinek, a közhitelesség fenntartásának, a közszféra és a magánszféra közötti megállapodások vizsgálatának, illetve az egyes, jellemzően ingyenes adatközzétételre használt portálok jellemzőinek egységes kialakítását. A projekt során a végrehajtók feltárták az adatháttér szolgáltatására vonatkozó kötelezettségeket (különös tekintettel az EU irányelvre), valamint piackutatást végeztek a másodlagos hasznosítási lehetőségek beazonosítására.

A projekt eredményeire támaszkodva készült el az a szakmai anyag, amely – az uniós irányelvnek való megfelelésen túl – a magyar szabályozási környezetben egységes elvek szerint, optimális módon rendezi a közszférában rendelkezésre álló adatok másodlagos felhasználásának kérdését.

A feladatokat az Új Széchenyi Terv keretén belül, „Adatok, információk szolgáltatásával kapcsolatos jogszabályok felülvizsgálata” című, ÁROP 1.2.17 kódszámú projektben, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, 80.000.000 Ft támogatási keretösszegből valósították meg.

(forrás: KIM Sajtó Osztály)


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

Uniós szabályok a kritikus hangok elhallgattatására indított perek ellen

Az EU nem hagyja mondvacsinált vádakkal perbe fogni és elhallgattatni az újságírókat, aktivistákat, jogvédőket, tudósokat és szervezeteiket – olvasható az Európai Parlament közleményében. A most elfogadott szabályok a több tagországot érintő esetekre terjednek ki.

2024. február 29.

Uniós számvevőszék: a jogállamisági jelentés ajánlásainak csupán egytizedét hajtották végre teljes mértékben a tagállamok

A 2022-es és a 2023-as uniós jogállamisági jelentés ajánlásainak csupán egytizedét hajtották végre teljes mértékben az EU-tagállamok, alig több mint felüket részben, és több mint egyharmaduk esetében semmilyen előrelépés nem történt – hívta fel az figyelmet az Európai Számvevőszék szerdán közzétett jelentésében.