Gondnokság alá helyezés – ránézésre, vizsgálat nélkül?

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. augusztus 28.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szakértői vizsgálat nélkül, a dokumentációra és a személyes ismeretségre alapozva alkotta meg szakvéleményét egy pszichiáter. Ennek alapján indult meg a panaszos gondnokság alá helyezésének eljárása. Szabó Máté ombudsman többszörös jogsérelmet állapított meg és felszólította az illetékeseket, hagyjanak fel az ilyen módszerekkel.


Egy civil szervezet fordult az idős panaszos megbízásából az alapvető jogok biztosához azzal, hogy az idősotthon vezetősége gondokság alá helyezési eljárást kezdeményezett vele szemben, ám a pszichiátriai szakvélemény szakértői vizsgálat nélkül készült el, és a panaszos nem kapta meg az elkészült szakvélemény másolatát sem.

Az ombudsman vizsgálatából kiderült, hogy az idősotthon pszichiáter szakorvosa a szakvélemény megírása előtt valóban csupán az egészségügyi dokumentációra és arra alapozta véleményét, hogy a panaszost már évek óta ismeri. A kérelmet az így elkészült szakvéleménnyel az otthon vezetősége benyújtotta a gyámhivatalhoz, amelynek a jogszabályok szerint kötelessége megindítani az eljárást, úgy, hogy eközben nem vizsgálhatja a szakvélemény elkészültének körülményeit.

Az ügyben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is megállapította a fiktív orvosi tevékenységet, a Magyar Orvosi Kamara Budapesti Területi Szervezete is eljárást folytatott, és a szakorvos etikai vétség miatt figyelmeztetésben részesült. A bíróság végül nem helyezte gondnokság alá az idős embert.

Az ombudsman jelentésében hangsúlyozta, hogy elfogadhatatlannak tartja, hogy személyes vizsgálat elvégzése nélkül – pusztán az egészségügyi dokumentációra és ismeretségre hagyatkozva – készüljön bírósági eljárás alapjául szolgáló szakorvosi vélemény az érintett cselekvőképességét olyan nagymértékben érintő kérdésben, mint a beszámíthatósága, elmeállapota, a saját ügyeinek vitelére való képessége.

A biztos megállapította, hogy az intézmény pszichiáter szakorvosának eljárása sértette a tisztességes eljárás követelményét, a beteg önrendelkezési jogát, a tájékoztatáshoz és egészségügyi dokumentációjának megismeréséhez fűződő jogát.

A fenntartót és intézményeinek vezetőit az ombudsman felkérte, hogy haladéktalanul szüntessék meg a bepanaszolt gyakorlatot. Fordítsanak fokozott figyelmet a cselekvőképességet érintő gondnokság alá helyezési eljárás alá vont emberek folyamatos tájékoztatására, a szakértői vizsgálat tényleges elvégzésére.

A teljes jelentés itt olvasható.

(forrás: AJBH)

Kapcsolódó cikkek:


Nem engedik szabadon az 1992-es gyilkosság elkövetőjét
2021. április 16.

A Szegedi Törvényszék büntetés-végrehajtási bírójának elsőfokú döntése szerint nem bocsátható feltételes szabadságra az egykori budai Skála áruháznál történt pénzszállítórablás és gyilkosság egyik, életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt elkövetője.

Portugáliában tárgyalt Varga Judit
2021. április 16.

Az igazságügyi miniszter abból az alkalomból találkozott a portugál kollégájával, hogy az idei első félévben Portugália látja el az Európai Unió soros elnöki tisztét.