Gondnokság alá helyezés – ránézésre, vizsgálat nélkül?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szakértői vizsgálat nélkül, a dokumentációra és a személyes ismeretségre alapozva alkotta meg szakvéleményét egy pszichiáter. Ennek alapján indult meg a panaszos gondnokság alá helyezésének eljárása. Szabó Máté ombudsman többszörös jogsérelmet állapított meg és felszólította az illetékeseket, hagyjanak fel az ilyen módszerekkel.


Egy civil szervezet fordult az idős panaszos megbízásából az alapvető jogok biztosához azzal, hogy az idősotthon vezetősége gondokság alá helyezési eljárást kezdeményezett vele szemben, ám a pszichiátriai szakvélemény szakértői vizsgálat nélkül készült el, és a panaszos nem kapta meg az elkészült szakvélemény másolatát sem.

Az ombudsman vizsgálatából kiderült, hogy az idősotthon pszichiáter szakorvosa a szakvélemény megírása előtt valóban csupán az egészségügyi dokumentációra és arra alapozta véleményét, hogy a panaszost már évek óta ismeri. A kérelmet az így elkészült szakvéleménnyel az otthon vezetősége benyújtotta a gyámhivatalhoz, amelynek a jogszabályok szerint kötelessége megindítani az eljárást, úgy, hogy eközben nem vizsgálhatja a szakvélemény elkészültének körülményeit.

Az ügyben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is megállapította a fiktív orvosi tevékenységet, a Magyar Orvosi Kamara Budapesti Területi Szervezete is eljárást folytatott, és a szakorvos etikai vétség miatt figyelmeztetésben részesült. A bíróság végül nem helyezte gondnokság alá az idős embert.

Az ombudsman jelentésében hangsúlyozta, hogy elfogadhatatlannak tartja, hogy személyes vizsgálat elvégzése nélkül – pusztán az egészségügyi dokumentációra és ismeretségre hagyatkozva – készüljön bírósági eljárás alapjául szolgáló szakorvosi vélemény az érintett cselekvőképességét olyan nagymértékben érintő kérdésben, mint a beszámíthatósága, elmeállapota, a saját ügyeinek vitelére való képessége.

A biztos megállapította, hogy az intézmény pszichiáter szakorvosának eljárása sértette a tisztességes eljárás követelményét, a beteg önrendelkezési jogát, a tájékoztatáshoz és egészségügyi dokumentációjának megismeréséhez fűződő jogát.

A fenntartót és intézményeinek vezetőit az ombudsman felkérte, hogy haladéktalanul szüntessék meg a bepanaszolt gyakorlatot. Fordítsanak fokozott figyelmet a cselekvőképességet érintő gondnokság alá helyezési eljárás alá vont emberek folyamatos tájékoztatására, a szakértői vizsgálat tényleges elvégzésére.

A teljes jelentés itt olvasható.

(forrás: AJBH)


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

Uniós szabályok a kritikus hangok elhallgattatására indított perek ellen

Az EU nem hagyja mondvacsinált vádakkal perbe fogni és elhallgattatni az újságírókat, aktivistákat, jogvédőket, tudósokat és szervezeteiket – olvasható az Európai Parlament közleményében. A most elfogadott szabályok a több tagországot érintő esetekre terjednek ki.

2024. február 29.

Uniós számvevőszék: a jogállamisági jelentés ajánlásainak csupán egytizedét hajtották végre teljes mértékben a tagállamok

A 2022-es és a 2023-as uniós jogállamisági jelentés ajánlásainak csupán egytizedét hajtották végre teljes mértékben az EU-tagállamok, alig több mint felüket részben, és több mint egyharmaduk esetében semmilyen előrelépés nem történt – hívta fel az figyelmet az Európai Számvevőszék szerdán közzétett jelentésében.