A szoftverlicenc nem termék

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Az Egyesült Királyság fellebbviteli bírósága múlt héten megszületett ítéletében eldöntötte, hogy a szoftverlicenceket nem lehet terméknek minősíteni.

A licenc forgalmazója azért fordult a bírósághoz, mert a brit adóhatóság terméknek minősítette az értékesített felhasználási kódokat, így a termékértékesítés után adót kellett volna fizetnie a vállalkozásnak.

A bíróságnak tehát abban kellett döntést hoznia, hogy a licencek értékesítése a brit kereskedelmi szabályok szerint termékértékesítésnek minősül-e.

Az elsőfokon eljáró bíróság megállapította a termékértékesítést.  A fellebbviteli bíróság azonban nem értett egyet a döntéssel és megváltoztatta az elsőfokú ítéletet, kimondva: a szoftverlicenc nem minősül terméknek.

A bíróság indokolásában az angol fogyasztóvédelmi törvényre hivatkozott, amely úgy határozza meg a termék fogalmát, hogy az egy kézzelfogható, ingó dolog. Az értékesített licencet ezzel szemben elektronikus úton bocsátották a vásárlók rendelkezésére, nem pedig egy fizikai adathordozón.
A bíróság szerint mivel a licenc nem termék, hanem egy felhasználási jogosultság, ezért arra a szellemi alkotások jogának szabályait kell alkalmazni.  

A bíróságoknak egyre több szoftverrel kapcsolatos ügyben kell döntést hozniuk. A tegnapi cikkünkben olvashattak például a DNS szerepéről az igazságszolgáltatásban.

Tavaly az Európai Unió Bírósága döntött arról, hogy az olyan szoftver, amely elősegíti a kalóz tartalmak letöltését, sértheti a szellemi alkotások jogát.

Illetve a tavalyi év egyik legnagyobb horderejű ügye volt az autógyárak által alkalmazott károsanyag kibocsátási értékeket meghamísító szoftverek ügye.

(jurist.org)

Jog, Innováció, Versenyképesség

Pénzügyi szolgáltatások jogi aktualitásai - robot munkavégzés - az ügyvédi munka és a jogi-technológiai fejlesztések kapcsolata

Napjaink felgyorsult, digitális világa új kihívások elé állítja a jogász társadalmat. A tanulmányok középpontjában az a klasszikus dilemma áll, hogy a változó gazdasági-technológiai környezettel a jog miként tud versenyképes maradni.

Megrendelés >>

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!