A bíróságoknak is alkalmazkodniuk kell a megváltozott körülményekhez Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európa Tanács szervezeti keretein belül működő Európai Bírák Konzultációs Tanácsa (CCJE) szerint a koronavírus világjárvány fő kihívása annak megakadályozása volt, hogy a közegészségügyi veszélyhelyzetet, illetve az ennek következtében bevezetett rendkívüli intézkedések ne szolgáljanak ürügyként az emberi jogok megsértésére, és hogy az új jogi intézkedéseket az emberi jogok teljes mértékű tiszteletben tartásával alkalmazzák.

Nyilatkozatában a CCJE elnöke, Nina Betetto bíró azt hangsúlyozta, hogy egyensúlyt kell teremteni a közbiztonsághoz fűződő közérdek, valamint az alapvető jogok és szabadságok gyakorlása között.

Egy másik kulcsfontosságú kérdés az igazságszolgáltatás függetlenségének fenntartása – a válság után nem szabad létrehozni „ideiglenes” bírói tisztségeket vagy „különleges bíróságokat”, mivel ez aláásná az igazságszolgáltatás függetlenségét és az átpolitizálódás kockázatához vezetne.

A CCJE nyilatkozata sürgeti továbbá az igazságszolgáltatási rendszereket, hogy alkalmazkodjanak a változó körülményekhez, a modern technológia alkalmazásával ösztönözzék a bírósági eljárások távolból történő lefolytatását és távmeghallgatásokat, lehetővé téve a tanúk, szakértők és alperesek számára az eljárásban való könnyebb részvételt. Ez a megközelítés rendkívül fontos a világjárvány idején, mert így elkerülhető a bíróságok működésének korlátozása. Ennek érdekében a szükséges forrásokat biztosítani kell.

A bíróságoknak lehetőség szerint mérlegelniük kell a szabadságvesztésen kívüli intézkedések alkalmazását és a börtönbüntetések kiszabásának csökkentését a zsúfoltság elkerülése és a betegség terjedésének megakadályozása érdekében. A rendkívüli helyzet ellenére a képzési eseményeket nem szabad felfüggeszteni, és az online képzést a lehető leghamarabb nemzeti és európai szinten be kell vezetni.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2024. április 19.

Elindult az E-ING képzés a Magyar Ügyvédi Kamarában

Az ügyvédség szempontjából a 2024-es év talán legnagyobb kihívása az új ingatlan-nyilvántartási eljárás bevezetésére való felkészülés. Az E-ING képzés előkészítését a MÜK koordinálja azzal a céllal, hogy az új eljárásra vonatkozó elméleti és gyakorlati ismeretekkel segítse a kollégák felkészülését – derül ki a Magyar Ügyvédi Kamara Oktatási és Akkreditációs Bizottsága tájékoztatójából.

2024. április 19.

A közös tulajdonban álló jármű tulajdonosai csak közösen dönthetnek a jármű üzembentartójáról

A közös tulajdonban álló jármű tulajdonosai csakis közösen dönthetnek arról, hogy ki a jármű üzembentartója, személye ugyanis csak a tulajdonostársak egybehangzó nyilatkozata alapján állapítható meg. Ha az üzembentartó személye megállapítható, akkor e minőség megváltoztatásához, megszüntetéséhez úgyszintén a tulajdonostársak egyetértése szükséges – a Kúria eseti döntése.

2024. április 17.

Szolgáltató közigazgatás – 2. rész

Alábbi cikksorozatunk betekintést ad a Szolgáltató közigazgatás – A tájékoztatáshoz való jog a magyar szociális ellátórendszerben című Wolters Kluwer-kiadvány egyes részleteibe.