A bíróságoknak is alkalmazkodniuk kell a megváltozott körülményekhez Koronavírus

Az Európa Tanács szervezeti keretein belül működő Európai Bírák Konzultációs Tanácsa (CCJE) szerint a koronavírus világjárvány fő kihívása annak megakadályozása volt, hogy a közegészségügyi veszélyhelyzetet, illetve az ennek következtében bevezetett rendkívüli intézkedések ne szolgáljanak ürügyként az emberi jogok megsértésére, és hogy az új jogi intézkedéseket az emberi jogok teljes mértékű tiszteletben tartásával alkalmazzák.


Nyilatkozatában a CCJE elnöke, Nina Betetto bíró azt hangsúlyozta, hogy egyensúlyt kell teremteni a közbiztonsághoz fűződő közérdek, valamint az alapvető jogok és szabadságok gyakorlása között.

Egy másik kulcsfontosságú kérdés az igazságszolgáltatás függetlenségének fenntartása – a válság után nem szabad létrehozni „ideiglenes” bírói tisztségeket vagy „különleges bíróságokat”, mivel ez aláásná az igazságszolgáltatás függetlenségét és az átpolitizálódás kockázatához vezetne.

A CCJE nyilatkozata sürgeti továbbá az igazságszolgáltatási rendszereket, hogy alkalmazkodjanak a változó körülményekhez, a modern technológia alkalmazásával ösztönözzék a bírósági eljárások távolból történő lefolytatását és távmeghallgatásokat, lehetővé téve a tanúk, szakértők és alperesek számára az eljárásban való könnyebb részvételt. Ez a megközelítés rendkívül fontos a világjárvány idején, mert így elkerülhető a bíróságok működésének korlátozása. Ennek érdekében a szükséges forrásokat biztosítani kell.

A bíróságoknak lehetőség szerint mérlegelniük kell a szabadságvesztésen kívüli intézkedések alkalmazását és a börtönbüntetések kiszabásának csökkentését a zsúfoltság elkerülése és a betegség terjedésének megakadályozása érdekében. A rendkívüli helyzet ellenére a képzési eseményeket nem szabad felfüggeszteni, és az online képzést a lehető leghamarabb nemzeti és európai szinten be kell vezetni.

(coe.int)Kapcsolódó cikkek:


AB: indokolni szükséges a közérdekű adatok lassúbb kiadását
2021. június 14.

AB: indokolni szükséges a közérdekű adatok lassúbb kiadását

Egy országgyűlési képviselő azért fordult az Alkotmánybírósághoz, mert alaptörvény-ellenesnek ítélte, hogy a közérdekű adatokat kezelő szervek a koronavírus járványra való általános hivatkozással relativizálhatják az adatigénylés rendjével kapcsolatos garanciális szabályokat.

Digitális bűncselekmények 1. rész
2021. június 10.

Digitális bűncselekmények 1. rész

Etikus hacking, önvezető járművek, drónok, kriptovaluták, mesterséges intelligencia, online zaklatás, upskirting, cyberflashing, deepfake – csak néhány olyan fogalom, amely a büntetőjog-tudománytól új válaszokat vár. Az alábbiakban a műnek a deepfake és a revenge porn témakörével foglalkozó részéből olvashatnak egy részletet.