A bíróságoknak is alkalmazkodniuk kell a megváltozott körülményekhez Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európa Tanács szervezeti keretein belül működő Európai Bírák Konzultációs Tanácsa (CCJE) szerint a koronavírus világjárvány fő kihívása annak megakadályozása volt, hogy a közegészségügyi veszélyhelyzetet, illetve az ennek következtében bevezetett rendkívüli intézkedések ne szolgáljanak ürügyként az emberi jogok megsértésére, és hogy az új jogi intézkedéseket az emberi jogok teljes mértékű tiszteletben tartásával alkalmazzák.


Nyilatkozatában a CCJE elnöke, Nina Betetto bíró azt hangsúlyozta, hogy egyensúlyt kell teremteni a közbiztonsághoz fűződő közérdek, valamint az alapvető jogok és szabadságok gyakorlása között.

Egy másik kulcsfontosságú kérdés az igazságszolgáltatás függetlenségének fenntartása – a válság után nem szabad létrehozni „ideiglenes” bírói tisztségeket vagy „különleges bíróságokat”, mivel ez aláásná az igazságszolgáltatás függetlenségét és az átpolitizálódás kockázatához vezetne.

A CCJE nyilatkozata sürgeti továbbá az igazságszolgáltatási rendszereket, hogy alkalmazkodjanak a változó körülményekhez, a modern technológia alkalmazásával ösztönözzék a bírósági eljárások távolból történő lefolytatását és távmeghallgatásokat, lehetővé téve a tanúk, szakértők és alperesek számára az eljárásban való könnyebb részvételt. Ez a megközelítés rendkívül fontos a világjárvány idején, mert így elkerülhető a bíróságok működésének korlátozása. Ennek érdekében a szükséges forrásokat biztosítani kell.

A bíróságoknak lehetőség szerint mérlegelniük kell a szabadságvesztésen kívüli intézkedések alkalmazását és a börtönbüntetések kiszabásának csökkentését a zsúfoltság elkerülése és a betegség terjedésének megakadályozása érdekében. A rendkívüli helyzet ellenére a képzési eseményeket nem szabad felfüggeszteni, és az online képzést a lehető leghamarabb nemzeti és európai szinten be kell vezetni.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 23.

AB: alaptörvény-ellenes a konfiskáló jellegű telekadó

Az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek nyilvánította, megsemmisítette és elrendelte az alkalmazási tilalmát az Újszentiván Község Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi adókról szóló 17/2015. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 6. § (2) bekezdésének „a II. körzetben: 240,- Ft/m2” szövegrészét.

2021. szeptember 22.

Első Magyar Jogi Könyvszalon – élmények a stand másik oldaláról

2021. szeptember 18-án az impozáns Károlyi-Csekonics-palota adott otthont a Magyar Jogász Egylet és az Alkotmánybíróság közös szervezésében francia mintára megrendezett Első Magyar Jogi Könyvszalonnak, a hazai jogi szakirodalom nagyszabású seregszemléjének. A Wolters Kluwer Hungary Kft. is képviseltette magát az eseményen – így láttuk e napot belülről.

2021. szeptember 22.

Az ajánlatok és a részvételi jelentkezések összeállítására irányadó követelmények – 1. rész

A Wolters Kluwer Hungary gondozásában, dr. Dezső Attila szerkesztésében megjelenő, Nagykommentár a közbeszerzési törvényhez című könyv a korábbi kommentár jelentősen átdolgozott és kibővített változata. A könyv célja, hogy részletesen és teljeskörűen feldolgozza a közbeszerzési törvény szabályozását és fogalomrendszerét a Kbt. és a kapcsolódó jogszabályok közötti összefüggésekre is kitérve, valamint kimerítő jelleggel bemutassa az elmúlt időszak joggyakorlatát, nagy hangsúlyt fektetve nemcsak a hazai döntőbizottsági és bírósági, hanem az uniós jogalkalmazói gyakorlatra is.