A bíróságoknak is alkalmazkodniuk kell a megváltozott körülményekhez Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európa Tanács szervezeti keretein belül működő Európai Bírák Konzultációs Tanácsa (CCJE) szerint a koronavírus világjárvány fő kihívása annak megakadályozása volt, hogy a közegészségügyi veszélyhelyzetet, illetve az ennek következtében bevezetett rendkívüli intézkedések ne szolgáljanak ürügyként az emberi jogok megsértésére, és hogy az új jogi intézkedéseket az emberi jogok teljes mértékű tiszteletben tartásával alkalmazzák.


Nyilatkozatában a CCJE elnöke, Nina Betetto bíró azt hangsúlyozta, hogy egyensúlyt kell teremteni a közbiztonsághoz fűződő közérdek, valamint az alapvető jogok és szabadságok gyakorlása között.

Egy másik kulcsfontosságú kérdés az igazságszolgáltatás függetlenségének fenntartása – a válság után nem szabad létrehozni „ideiglenes” bírói tisztségeket vagy „különleges bíróságokat”, mivel ez aláásná az igazságszolgáltatás függetlenségét és az átpolitizálódás kockázatához vezetne.

A CCJE nyilatkozata sürgeti továbbá az igazságszolgáltatási rendszereket, hogy alkalmazkodjanak a változó körülményekhez, a modern technológia alkalmazásával ösztönözzék a bírósági eljárások távolból történő lefolytatását és távmeghallgatásokat, lehetővé téve a tanúk, szakértők és alperesek számára az eljárásban való könnyebb részvételt. Ez a megközelítés rendkívül fontos a világjárvány idején, mert így elkerülhető a bíróságok működésének korlátozása. Ennek érdekében a szükséges forrásokat biztosítani kell.

A bíróságoknak lehetőség szerint mérlegelniük kell a szabadságvesztésen kívüli intézkedések alkalmazását és a börtönbüntetések kiszabásának csökkentését a zsúfoltság elkerülése és a betegség terjedésének megakadályozása érdekében. A rendkívüli helyzet ellenére a képzési eseményeket nem szabad felfüggeszteni, és az online képzést a lehető leghamarabb nemzeti és európai szinten be kell vezetni.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2023. január 30.

Biztosítás és ESG – kihívások és ellentmondások

Napjainkban az ESG akronimmal jelzett, vagy olykor zöld pénzügyek jelzővel is emlegetett, komplex szempont- és szabályrendszer átszövi a gazdasági és pénzügyi életet, és annak hatása alól nyilván nem mentesül a biztosítási iparág sem. A társadalmilag felelős pénzügyek néven is ismert szempontrendszer hármas alappillére (környezeti hatások, társadalmi kérdések és vállalatirányítás) közül a jelen írásban a környezeti hatások kezelésének kérdését vesszük górcső alá a biztosítási iparág szempontjából, különös tekintettel az érintett ESG irányelv megvalósítása során felmerülő ellentmondásokra és nehézségekre.