Adósságrendezési dokumentumok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az IM jogszabályt hozott a természetes személyek adósságrendezési eljárása kezdeményezéséhez benyújtandó kérelemről és az ahhoz csatolandó űrlapokról, dokumentumokról és nyilatkozatokról.


A 15/2015. (VIII. 28.) IM rendelet szerint a természetes személyek adósságrendezésének kezdeményezését  űrlapon kell előterjeszteni. A kérelmet írásban, a főhitelező – főhitelező hiányában a Családi Csődvédelmi Szolgálat (CsSz) – útján kell előterjeszteni. A kitöltött, aláírt és két tanú aláírásával is ellátott kérelmet – az elektronikus űrlapot kinyomtatva – személyesen vagy postai úton, három példányban kell benyújtani, további egy példányt a kérelmező magánál tart. Az űrlapokat a CsSz az internetes honlapján teszi közzé. A honlapon a közzététel időpontját is fel kell tüntetni. A közzététel időpontjától az űrlap alkalmazása kötelező. Az űrlapok a CsSz honlapjáról kinyomtathatóak. Az űrlapok kinyomtatott formában a CsSz központi és területi szerveinél,is átvehetők. A CsSz az adósságrendezési eljárás kezdeményezésével összefüggésben a honlapon tájékoztatást ad arról, hogy az űrlapok igénybevétele kötelező. A kérelem nem fogadható be, ha azt az adós és az adóstárs nem a rendszeresített űrlapon terjeszti elő. Az űrlapok kitöltésére vonatkozóan a CsSz honlapján kitöltési útmutatót tesz közzé.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Aki közterületi ingatlanon fakivágási engedéllyel vagy anélkül fát vág ki a kompenzációs intézkedés alanya lehet

A közterületi ingatlanon engedéllyel, vagy engedély nélkül végzett fakivágás esetén a pótlás mellett vagy helyett kompenzációs intézkedésként a károsult környezeti elem becsült költségével egyenértékű pénzbeli megváltás is előírható. Az a személy, aki közterületi ingatlanon fakivágási engedéllyel vagy fakivágási engedély nélkül fát vág ki a kompenzációs intézkedés alanya lehet – a Kúria eseti döntése.

2024. július 8.

Jogszabályfigyelő 2024 – 27. hét

Alábbi cikkünkben a 2024/71–72. számú Magyar Közlönyökben megjelent szakmai újdonságok és a Parlament honlapján megjelent közlemények közül válogattunk.