Adósságrendezési dokumentumok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az IM jogszabályt hozott a természetes személyek adósságrendezési eljárása kezdeményezéséhez benyújtandó kérelemről és az ahhoz csatolandó űrlapokról, dokumentumokról és nyilatkozatokról.


A 15/2015. (VIII. 28.) IM rendelet szerint a természetes személyek adósságrendezésének kezdeményezését  űrlapon kell előterjeszteni. A kérelmet írásban, a főhitelező – főhitelező hiányában a Családi Csődvédelmi Szolgálat (CsSz) – útján kell előterjeszteni. A kitöltött, aláírt és két tanú aláírásával is ellátott kérelmet – az elektronikus űrlapot kinyomtatva – személyesen vagy postai úton, három példányban kell benyújtani, további egy példányt a kérelmező magánál tart. Az űrlapokat a CsSz az internetes honlapján teszi közzé. A honlapon a közzététel időpontját is fel kell tüntetni. A közzététel időpontjától az űrlap alkalmazása kötelező. Az űrlapok a CsSz honlapjáról kinyomtathatóak. Az űrlapok kinyomtatott formában a CsSz központi és területi szerveinél,is átvehetők. A CsSz az adósságrendezési eljárás kezdeményezésével összefüggésben a honlapon tájékoztatást ad arról, hogy az űrlapok igénybevétele kötelező. A kérelem nem fogadható be, ha azt az adós és az adóstárs nem a rendszeresített űrlapon terjeszti elő. Az űrlapok kitöltésére vonatkozóan a CsSz honlapján kitöltési útmutatót tesz közzé.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

A közös végrendelet visszavonása

A házastársak közös végrendeletébe foglalt egyoldalú visszavonás tilalma a túlélő házastársa hagyatékát megöröklő házastársat is köti – a Kúria eseti döntése.

2023. szeptember 20.

Bemutatjuk a VI. Wolters Kluwer Jogászdíj jelöltjeit

A Wolters Kluwer Hungary bírálóbizottsága nyilvánosságra hozta a VI. Wolters Kluwer Jogászdíj jelöltjeit. 2023-ban összesen nyolc kategóriában hirdették meg a Jogászdíjat, a díjátadóra 2023. november 24-én kerül sor a Budapest Marriott Hotelben.