Az európai fizetési meghagyás kibocsátása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Cikksorozatunk utolsó részében az európai fizetési meghagyás kibocsátásával kapcsolatos kérdéseket ismertetjük.

a) Amennyiben a bíróság a kérelem vizsgálata alapján arra a megállapításra jut, hogy a kérelemmel szemben támasztott és az európai fizetési meghagyásos eljárás létrehozásáról szóló, 2006. december 12-i 1896/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: Eufmhr.) 8. cikkében említett feltételek teljesülnek, kibocsátja az európai fizetési meghagyást.

Az európai fizetési meghagyás kibocsátására tehát akkor kerül sor, ha

– a kérelmet nem kell elutasítani (Eufmhr. 11. cikk),

– a jogosult a kérelem kiegészítésére, kijavítására irányuló felhívásnak határidőben eleget tett (Eufmhr. 9. cikk), illetve

– a jogosult a kérelem módosítására vonatkozó javaslatot elfogadja (Eufmhr. 10. cikk).

b) A bíróságnak az európai fizetési meghagyást a kérelem benyújtását követően a leghamarabb, általában a benyújtástól számított 30 napon belül kell kibocsátania. A 30 napos határidőbe nem számít bele az az idő, amit a jogosult a kérelem kiegészítése, kijavítása vagy a kérelem módosítására vonatkozó javaslat elfogadása céljából igénybe vesz.

Meg kell jegyezni, hogy az Eufmhr. 12. cikk (1) bekezdésének idézett rendelkezése a kibocsátásra előírt határidőt az „általában” kitétel beszúrásával meglehetősen relativizálja. Ez egyrészt azzal jár, hogy a 30 napos határidő leteltét követően kibocsátott európai fizetési meghagyás is érvényes [Gruber, Urs Peter: Verordnung (EG) Nr 1896/2006 des Europäischen Parlaments und des Rates vom 12. Dezember 2006 zur Einführung eines Europäischen Mahnverfahrens. In Rauscher, Thomas (szerk.): Europäisches Zivilprozess- und Kollisionsrecht EuZPR / EuIPR Kommentar. 4. kiad. 2. köt., Otto Schmidt KG, Köln, 2015, 318. o.]. Másrészt mivel az Eufmhr. a határidő elmulasztása esetére nem állapít meg semmiféle szankciót, az Eufmhr. 26. cikkére tekintettel az eljáró bírósággal szemben a tagállami jog biztosította lehetőségek vehetők igénybe.

A 30 napos határidőt az időtartamokra, időpontokra és határidőkre vonatkozó szabályok meghatározásáról szóló, 1971. június 3-i 1182/71/EGK, Euratom tanácsi rendelet (a továbbiakban: Euir.)  előírásainak figyelembevételével kell számolni, azaz abba beleszámítanak a származási tagállam joga szerinti munkaszüneti napok, a szombatok és a vasárnapok, s amennyiben a határidő utolsó napja munkaszüneti nap, szombat vagy vasárnap, úg…


Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom csak regisztrált felhasználóink számára érhető el, a regisztráció INGYENES!

Ha már rendelkezik felhasználónévvel kérjük, jelentkezzen be felhasználói nevével és jelszavával. A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, regisztráljon. A regisztráció ingyenes.
Kapcsolódó cikkek

2024. március 4.

Jogszabályfigyelő 2024 – 9. hét

a) Amennyiben a bíróság a kérelem vizsgálata alapján arra a megállapításra jut, hogy a kérelemmel szemben támasztott és az európai fizetési meghagyásos eljárás létrehozásáról szóló, 2006. december 12-i 1896/2006/EK európai parlame…