Az MTVA archívum szabadon elérhető, de nem szabad préda


Együttérzést keltő és kedves, de a szerzői jogot teljes mértékben figyelmen kívül hagyó elképzelés a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Archívumában őrzött fotó és egyéb sajtóanyagok „korlátlan, bárki vagy bármilyen felület általi közzétételére vonatkozó követelőzés”, amelynek teljesítése hosszú távon egyet jelentene az MTI, mint Európa egyik legnagyobb múltú hírügynöksége fotóértékesítési tevékenységének megszüntetésével – közölte az MTVA Sajtó és Marketing Iroda szerdán.

A közmédia az MTVA Archívum oldalon több mint 324 ezer képet és csaknem egymillió sajtóanyagot tett mindenki számára elérhetővé – írták. Hangsúlyozták, a közmédia feladata és kötelezettsége a rábízott médiavagyon védelme, és az azzal történő mindennemű visszaélésekkel szembeni fellépés. Ennek alapján a közszolgálati médiaszolgáltató archívumában őrzött képeket, valamint a televíziós, rádiós és egyéb sajtóanyagokat professzionális körülmények között tárolják digitalizálják, a bárki által ingyenesen elérhető felület a https://archivum.mtva.hu oldal.

A közzétett képek szabadon kereshetők, másolhatók és megoszthatók a közösségi média felületein, az MTI ugyanakkor – hasonlóan a világ valamennyi azonos profilú szervezetéhez – fotóügynökségi mivoltából adódóan nem teszi szabadon elérhetővé a termékeit – tudatták. Jelezték, hogy az MTVA szellemi tulajdonjogával érintettek lehetnek a Rádió és Televízió Újság fotói is, hiába szerzi meg azokat bárki vitatható körülmények között, esetleges kidobástól tartva, és „ajánlja fel” azokat a köz javára.

Kitértek arra, hogy a Rádió és Televízió Újság teljes gyűjteménye szintén mindenkinek szabadon és ingyenesen elérhető az MTVA Archívumban. A lomtalanítás során vagy családi hagyatékból előkerülő negatívok és pozitív, kinyomtatott képek, azok másolatai feletti rendelkezés sem jogosít fel senkit arra, hogy azokat (a szabad felhasználási esetkörökön túlmutatóan) nyilvánosan közzétegye, ha azok igazolhatóan a közszolgálati médiavagyon részét képezik – figyelmeztettek.

Az MTVA csak és kizárólag olyan alkotások esetében lép fel a rá bízott vagyon védelmében, amelyek jogosultágával minden kétséget kizáróan rendelkezik. Az MTI korábbi munkatársainak munkavégzése során készített, és valamilyen oknál fogva családi hagyatékba került képeit sem sajátíthatja ki senki magának, mert azok szellemi tulajdonjoga az eredeti példányokkal bizonyíthatóan rendelkező MTVA Archívumé – írták.

Az MTVA Archívuma mindenki előtt nyitott, bárki lehet a Nemzeti Fotótár szerkesztője, ehhez mindössze annyit kell tennie, hogy az MTVA Archívum | Legyen a Nemzeti Fotótár közösségi szerkesztője! oldalon található leírásnak megfelelően regisztrál – áll a közleményben.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. június 1.

Öt éves lett az általános adatvédelmi rendelet (GDPR)

Kiemelkedő szakértők részvételével, a festői Stefánia Palotában került megrendezésre 2023. május 24-én a 3. ARB Adatvédelmi Konferencia. Az esemény a hazai adatvédelmi és adatbiztonsági szakemberek, szakértők és érdeklődők tudományos-szakmai fóruma, amelynek apropóját ezúttal egy jeles évforduló adta. 2023. május 25-én volt ugyanis 5 éve, hogy az Európai Unió tagállamaiban kötelezően alkalmazandóvá vált az általános adatvédelmi rendelet (GDPR). Az adatvédelmi szabályozás európai rezsimjének alapját képező rendelet kerek évszáma kiváló lehetőséget kínált a konferencia előadói számára a visszatekintésre, illetve a jelen és a jövő jelentette kihívások áttekintésére is.

2023. május 31.

MI eszközök használata az ügyvédi munkában – 2. rész

2018-ban az Európai Bizottság európai kezdeményezést indított, amelynek célja, hogy felkészüljön a mesterséges intelligencia által előidézett társadalmi-gazdasági változásokra, többek között az oktatás korszerűsítésének ösztönzése és a munkaerő-piaci átmenet támogatása. Cikkünk második részében az ügyvédi kamarák lehetőségeit és az MI eszközök csoportjait ismertetjük.