Az új Pp. kodifikációja


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Módosult a Pp. kodifikációról szóló kormány határozat.  A joganyag  melléklete tartalmazza Polgári Perjogi Kodifikációs Főbizottság Kormány által felkért tagjait.


A 1012/2015. (I. 22.) Korm. határozat szerint Pp. felülvizsgálatában a következők vesznek részt:

– Polgári Perjogi Kodifikációs Főbizottság, amelynek feladata a munka- és témabizottságok tevékenységének irányítása, koordinálása, valamint a munka- és témabizottságok javaslatai alapján álláspont kialakítása és képviselete a koncepcionális súlyú kérdésekben, továbbá az igazságügyért felelős miniszter által készített szakmai anyagok, előterjesztések és normaszöveg tervezetek véleményezése;

– munka- és témabizottságok, amelyeknek feladata a jogtudomány, a joggyakorlat és a minisztériumok képviselőinek bevonásával a perrendtartás egyes részterületeire, jogintézményeire vonatkozó javaslatok kidolgozása, valamint az igazságügyért felelős miniszter felkérése alapján háttéranyagok készítése.

A Polgári Perjogi Kodifikációs Főbizottság Kormány által felkért tagjai:

1. Németh János professzor emeritus, a Főbizottság elnöke,

2. az igazságügyi miniszter,

3. a Miniszterelnökség közigazgatási államtitkára,

4. az Országos Bírósági Hivatal elnöke,

5. a Kúria elnöke,

6. a legfőbb ügyész,

7. a Magyar Jogász Egylet elnöke,

8. a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke,

9. a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke,

10. Varga István tanszékvezető, habil. egyetemi docens a Főbizottság tudományos titkára,

11. Wopera Zsuzsa miniszteri biztos, a Főbizottság szervezési titkára.

 


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

Az üzletrész öröklése és átszállása a jogutódra

A kft. tagjának halálával az örökös tulajdonosává válik az elhunyt tag hagyatékába tartozó üzletrésznek. A kft.-nek nincs jogszabályi kötelezettsége az örökös tulajdonába került üzletrész megváltására, megvételére – a Kúria eseti döntése.

2024. június 19.

Önkormányzati választás: hosszú út az alakuló ülésig

Az önkormányzatok életében egy furcsa, eddig még nem tapasztalt időszak következik. A választások befejeztével kialakultak az új képviselő-testületek, kiderültek az új polgármesterek, azonban a munkát egészen októberig még nem ők, hanem a korábbi, 2019-ben választott testület végzi.