Budapesten ülésezett az Európai Ombudsmani Intézet elnöksége


Budapesten tartotta 2021. augusztus 13-án idei első ülését az Európai Ombudsmani Intézet (European Ombudsman Institute – EOI) elnöksége, amelynek dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa is tagja.


Az Európai Ombudsmani Intézet 2021. évi első elnökségi ülését a tanácskozás házigazdájaként dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa nyitotta meg. Köszöntőjében egyebek mellett hangsúlyozta: „Történelmi jelentőségű, kihívásokkal teli, küzdelmes éveket élünk. Hiszen a jelentős alapjog-korlátozásokkal zajló időszak során valamennyiünknek meg kellett küzdenie az újonnan beérkezett ügyek feldolgozásával úgy, hogy e tekintetben semmilyen korábbi, alkotmánybírósági vagy egyéb felhasználható gyakorlat nem állt rendelkezésünkre.”

Az alapvető jogok biztosa előadásában kiemelt figyelmet kapott a koronavírus-világjárvány alatt bevezetett intézkedésekkel kapcsolatos hazai ombudsmani gyakorlat, dr. Kozma Ákos 2020 tavaszán indított országos látogatássorozatának megismertetése, továbbá az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala hatáskörei bővülésének a bemutatása.

Univ. prof. dr. Dragan Milkov, az Európai Ombudsmani Intézet elnöke és dr. Josef Siegele főtitkár beszámolóját követően az értekezlet résztvevői a többi között új tagok felvételéről döntöttek, valamint előkészítették a szervezet éves közgyűlését, amelyet 2021 szeptemberében Novi Sadban tart majd az EOI.

Dr. Kozma Ákos

(Fotó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala)

Európai Ombudsmani Intézet

A független, nonprofit szervezetet 1988-ban hozták létre azzal a céllal, hogy népszerűsítse az ombudsmani intézményt, valamint elősegítse a nemzeti, európai és nemzetközi tapasztalatcserét.

Az alapvető emberi jogok, az állampolgári érdekek védelmével összefüggő kérdések tudományos feldolgozása mellett az Európai Ombudsmani Intézet aktív szerepet játszik a szociális, kulturális és gazdasági jogok elismertetésében, a helyi, regionális és nemzeti ombudsmanok tevékenységének támogatásában, továbbá az ombudsmanok európai együttműködésében.

Az Európai Ombudsmani Intézet elnöksége 2019 novemberében tagjai közé választotta dr. Kozma Ákost, az alapvető jogok biztosát a szervezet székhelyén, Innsbruckban tartott, konferenciával egybekötött ülésén.

(ajbh.hu)
Kapcsolódó cikkek

2021. október 15.

Koronavírussal kapcsolatos ügyek az AB előtt

Az elmúlt időszakban nagy számban fordultak az indítványozók az Alkotmánybírósághoz a védettségi igazolványhoz fűződő jogosultságokkal, a természetes immunitás alapján kiállított, ellenanyaghoz kötött igazolvány kiállításának feltételeivel, valamint az egészségügyi dolgozók kötelező védőoltásával kapcsolatban, jellemzően indítványminta alapján, azonos szöveggel benyújtott alkotmányjogi panasz indítványokkal.

2021. október 15.

Az ügyvédi irodák munkáját segíti a Wolters Kluwer

A Wolters Kluwer Hungary Kft. Magyarország vezető legaltech vállalata. A Jogtár® szolgáltatásukat több ezer jogász használja nap mint nap. A globális vállalat most új szoftvert tett elérhetővé a hazai ügyvédek számára, ezzel segítve munkájukat.