Elkészült az új Polgári Perrendtartás koncepciója


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kormány január 14-én elfogadta az új Polgári Perrendtartás igazságügyi miniszter által előterjesztett koncepcióját – jelentette be az előterjesztő tárcavezető január 15-ei sajtótájékoztatóján.


Trócsányi László igazságügyi miniszter január 15-ei parlamenti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a kormány előző nap, azaz január 14-én elfogadta az új Polgári Perrendtartás koncepcióját, melyet maga igazságügyi tárca vezetője terjesztett elő – derül ki az Országos Bírósági Hivatal (OBH) hírleveléből.

A miniszter ismertette a perjogi kodifikáció menetrendjét, mely szerint 2015 elején az elfogadott perjogi koncepció szakmai, társadalmi vitájára kerül sor. Ez után kezdődik meg az új perrendtartás normaszövegének kidolgozása, amelynek eredményeképp, a javaslat jövő évi társadalmi vitája után, 2017 elején fogadhatja el az új törvényművet az Országgyűlés.

A perjogi reform legfőbb újításai közül a sajtótájékoztatón a miniszter kiemelte a perkoncentráció elvét, amelynek fő megjelenése az új törvényben a külön előkészítő és tárgyalási szakaszra osztott perszerkezet lesz. Ugyancsak fő elemként említette az érvényesített joghoz-kötöttség és a keresetváltoztatás tilalmának (preklúziós) szabályrendszerét, valamint az együttműködés elvét, amely a felek új eljárás-támogatási kötelezettségét, és a bíróság közrehatási kötelezettségének új tartalmát határozza majd meg. Végül azt is kiemelte, hogy döntés született az önálló közigazgatási perrendtartás szabályozásának szükségességéről.

Trócsányi László köszönetét fejezte ki – Németh János professzor és Varga István mellett – a perrendtartás koncepciójának kidolgozásában, annak tudományos és gyakorlati megalapozásában résztvevő bíráknak, valamint Handó Tündének, az OBH elnökének.

Ptk. Mesterhármas – Családjog

Élettársi kapcsolat, mint szerződés; az élettársi kapcsolat családjogi hatásai; házastársi és élettársi tartás; rokontartás
Szülői felügyeleti jog szabályozása, gyakorlásának elvei; gyermek elhelyezése harmadik személynél; kapcsolattartás szabályozása
Házassági vagyonjogi rendszer

2015. március 24., Budapesti Ügyvédi Kamara

Részletek és jelentkezés >>

Utóbbi a perjogi kodifikációs munka eddigi folyamatában – az eljárásjog tartalmának kiemelt fontossága és igazgatási kapcsolódási pontjainak okán – a kodifikációs főbizottsággal és az Igazságügyi Minisztériummal szoros szakmai együttműködést alakított ki. Biztosította a felkért bírák részvételét a kodifikációs munkákban, majd a kodifikációs szerkesztőbizottság és az IM nem nyilvános perjogi koncepció-tervezeteit a bírák és az OBH-ban felállított munkacsoport bevonásával véleményezte, emellett pedig több, a bírósági érdekeket megjelenítő szakmai javaslattal élt, melyeket figyelembe vettek a koncepció kialakításánál.

 

A kormány által elfogadott tervezet nyilvánossá tétele után a bíróságok – a szakmai kollégiumok bevonásával – a javaslat szakmai-társadalmi vitájában részt fognak venni egy modern, hatékony, gyors és bürokráciamentes jogérvényesítést lehetővé tevő perjogi kódex megalkotása érdekében.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Aki közterületi ingatlanon fakivágási engedéllyel vagy anélkül fát vág ki a kompenzációs intézkedés alanya lehet

A közterületi ingatlanon engedéllyel, vagy engedély nélkül végzett fakivágás esetén a pótlás mellett vagy helyett kompenzációs intézkedésként a károsult környezeti elem becsült költségével egyenértékű pénzbeli megváltás is előírható. Az a személy, aki közterületi ingatlanon fakivágási engedéllyel vagy fakivágási engedély nélkül fát vág ki a kompenzációs intézkedés alanya lehet – a Kúria eseti döntése.

2024. július 8.

Jogszabályfigyelő 2024 – 27. hét

Alábbi cikkünkben a 2024/71–72. számú Magyar Közlönyökben megjelent szakmai újdonságok és a Parlament honlapján megjelent közlemények közül válogattunk.