Elveszik a társasházi lakástulajdon?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az interneten rohamosan terjedő fakenews szerint a társasházak jogi személyekké alakulnak és a magántulajdonú lakásokból társasházi közös tulajdon lesz.

Ahogy a közismert vicc tartja:

  • „Hallottad, hogy Moszkvában Mercedeseket osztogatnak?
  • A hír igaz, csak nem Moszkvában, hanem Leningrádban, nem Mercedeseket, hanem Volgákat és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak.”

Hát valahogy így állunk a társasházak jogi személlyé alakulásának a külön tulajdont és közös tulajdont érintő kérdéseivel is.

A Világgazdaság cikke által idézett dr. Kovács Krisztián ügyvéd, egyetemi oktató közleményben tette közzé, hogy a kormány honlapjára felkerült egy az igazságügyi tárgyú törvények módosításáról szóló salátatörvény-tervezet, amely kimondja, hogy a társasházak jogi személlyé alakulására vonatkozó módosítást, 2026. január 1-jén lép csak hatályba, az eddig tervezett 2023. július 1. helyett.

Amennyiben a módosítás idén hatályba lépett volna, úgy az akkor sem érintette volna a külön tulajdonba tartozó lakásokat, tehát a lakások nem válnak, illetve váltak volna a társasházi közös tulajdon részévé.

A jogi személyek nyilvántartásáról és a nyilvántartási eljárásról szóló 2021. évi XCII. törvénnyel a jogi személyek – kiváltképp a Ptk-ban nem szabályozott jogi személyek-  illetve jelenleg jogi személynek nem minősülő szervezetek nyilvántartására vonatkozó egységes szabályozás kidolgozása volt a jogalkotó célja.

A 2021. XCII. törvény állapítja meg a jogi személyek nyilvántartásában szereplő jogalanyok nyilvántartására, a bírósági nyilvántartási eljárásra, a számvitelről szóló törvény szerinti beszámoló közzétételével összefüggő eljárásra, a nyilvántartott adatokra és okiratokra vonatkozó információ biztosítására, továbbá a nyilvántartással összefüggő egyes perekre vonatkozó alapvető szabályokat. Felváltva ezzel a jelenleg széttagolt szabályozást (pl. fiókteleptv., Civil tv., Ptk., Társasházi tv.)

A 2021. XCII. törvény 2. § (1) bekezdése szerint a jogi személyek nyilvántartása tartalmazza a cégek, a civil és egyéb, cégnek nem minősülő szervezetek, a társasházak, továbbá azon jogi személyek vagy nem jogi személy jogalanyok adatait, amelyek vonatkozásában a nyilvántartással összefüggő határozathozatali eljárást nem bíróság folytatja le, és amelyek adatainak e törvény szerinti nyilvántartásba vételét törvény elrendeli. A jogi személyek nyilvántartása tartalmazza továbbá a törvény által létrehozott jogi személyek adatait is.
A (2) bekezdés kimondja, hogy törvény előírhatja jogi személyiséggel nem rendelkező jogalanynak a jogi személyek nyilvántartásába való bejegyzését is.

A Világgazdaság által megkérdezett Kovács Krisztián ügyvéd, egyetemi oktató hangsúlyozta „a módosítás a társasházakra vonatkozóan is technikai jellegű, és kizárólag az egységes nyilvántartást, adatkezelést, a döntési mechanizmusok átláthatóságát és a jogbiztonságot szolgálja.”

A társasházakban élők valójában semmit nem fognak érezni belőle, ha majd hatályba lép. Ha mégis, az csak hasznos lesz számukra, mert egyszerűbbé és hatékonyabbá teszi a közös tulajdonról szóló döntéseket és nyilvánossá a legfontosabb információkat- nyilatkozta a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének jogvégzett alapító elnöke korábban a Világgazdaságnak.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 10.

Eljárás a munkaviszony megszüntetése esetén

Munkavállalói felmondás esetén – amennyiben nem áll fenn a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettség teljesítése alóli mentesülési ok – utolsó munkában töltött napnak az a nap számít, amikor a munkavállaló utoljára volt köteles a munkavégzési kötelezettségének eleget tenni – a Kúria eseti döntése.

2024. május 8.

A technika legújabb vívmányai a Pp-ben (is)?

Az Országgyűlés 2024. április 30-án szavazta meg az igazságügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot. A salátatörvény számos jogszabályt módosít, többek között a közjegyzőkről, a bírósági végrehajtásról, a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról, valamint a polgári perrendtartásról szóló törvényt.