Fogyasztóvédelmi szigorítások jönnek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2017. szeptember 1-jei hatállyal változnak a telefonos ügyfélszolgálatokra, a hangfelvételek őrzésére és rendelkezésre bocsátására vonatkozó szabályok. 


Az adatvédelmi hatóság elnökének a javaslatára a jövőben a fogyasztó kérésére, 30 napon belül díjmentesen biztosítani kell a hangfelvétel meghallgatását, illetve hangfelvételenként egy alkalommal a hangfelvételről másolatot kell biztosítani, továbbá, ha a fogyasztó kéri, úgy a hangfelvételt elektronikus úton kell a részére biztosítani.

[htmlbox Változásfigyeltetés]

 

Január 1-jétől változnak továbbá az elektronikus kereskedelmi szolgáltatást folytatók esetében az ismételten kiszabható bírságok határai, illetve a fogyasztóvédelmi hatóság súlyos jogsértését megállapító határozatainak a közzétételére (ún. feketelista) vonatkozó szabályok is. 

Joganyag: 1997. évi CLV. törvény a fogyasztóvédelemről szóló
Módosítja: 2016. évi CLXVIII. törvény
Megjelent: MK 2016/208. (XII. 19.)
Hatályos: 2016. 12. 20.
Megjegyzés: kis terjedelmű módosítás


Kapcsolódó cikkek

2022. január 26.

Emberi jogok ez EJEB gyakorlatában VI. – az oktatáshoz való jog

Élethez való, tisztességes eljáráshoz való jog, mozgásszabadság, kártalanításhoz való jog bírói hiba esetén – csak néhány olyan fogalom, amely jelen műben kibontásra vár. A Wolters Kluwer gondozásában megjelenő Emberi jogi kézikönyv az EJEB gyakorlata alapján című kiadványban Dr. Dudás Dóra Virág egészen az alapoktól építi fel az Emberi Jogok Európai Egyezményének megismerését, rendszerét, kialakulási körülményeit, fejlődését, alapértékeit és fókuszát, kikényszerítési mechanizmusát, azt, hogy az Egyezményt hogyan kell alkalmazni. Betekintést nyújt a strasbourgi bíróság szerepéről és működéséről, továbbá elmélyül az abszolút, erős, minősített, gyenge, kiegészítő jogok magyarázatában. Az alábbiakban a műnek az oktatáshoz való joggal foglalkozó részéből olvashatnak egy részletet.

2022. január 26.

Az állami szervek objektív személyiségi jogi felelősségét relativizáló joggyakorlatról 

Vitaindító írásunk témája az a bírói gyakorlat, amely az állami szerv által okozott személyiségi jogi jogsértés megállapításával kapcsolatos perekben a közigazgatási jogkörben okozott kár megtérítésével összefüggésben kialakult joggyakorlatot alkalmazza. Eszerint mérlegelési jogkörben hozott döntés esetén kirívó jogalkalmazási hiba szükséges a hatóság személyiségi jogsértésért való felelősségének megállapításához.