Innováció és MI egy dinamikusan fejlődő ügyvédi irodában


A Wolters Kluwer Hungary elkötelezett a folyamatos innováció mellett, mely a termékfejlesztést is jellemzi. A vállalat által kínált jogi ökoszisztéma alapja a nagy múltú és egyben jövőbe mutató Jogtár®, melyet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda is hosszú évek óta használ. Dr. Barta Péter szenior ügyvéddel, adótanácsadóval beszélgettünk.

Önöknél melyek a legfontosabb szempontok egy jogi adatbázis használatánál? Miért gondolják, hogy a Jogtár a jó választás?

Egy jogi adatbázis kiválasztásánál a funkcionalitás, a felhasználóbarát, esztétikus felület egyaránt fontos szempont, mégis a mai napig a legmeghatározóbb követelményt a naprakész, a jogszabályi változásokat lekövetni képes tartalom jelenti a számunkra. A Jogtár ezeknek a követelményeknek maradéktalanul megfelel, ráadásul számos olyan kiegészítő szolgáltatást magában foglal, amelyek a mindennapok kihívásainak megoldásakor kitűnő szolgálatot tesznek.

Hány éve felhasználója a Jogtárnak? Szakmai életútja során mikor találkozott vele elsőként?

Immáron 13 éve, még az egyetemen találkoztam vele először. Volt ugyanis egy olyan szemináriumunk, amelynek az volt a célja, hogy a Jogtár használatát megtanuljuk.

Mit szeret a legjobban a Jogtárban?

dr. Barta Péter, Jalsovszky Ügyvédi Iroda, szenior ügyvéd, Jogtár, jogi adatbázis

Dr. Barta Péter

A Jogtár számos funkciója közül három olyat emelnék ki, amelyek sokszor jóval túlmutatnak önmagukon, és óriási segítséget nyújtanak részfeladatok megoldásakor. Az első a jogszabályok szövegének összehasonlítása az egyes időállapotokat tekintve. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy kövessük az egyes szakaszok, bekezdések fejlődését, ami különösen hasznos például a folyamatosan módosuló adózási tárgyú törvények, rendeletek változásainak feltárása során. A második a Kúria döntéseihez az ügyek előéletét, az alsóbb fokú bíróságok döntéseit hozzárendelő ábrák funkciója.

Ezzel gyakorlatilag kattintásokkal elérhetővé válnak azok az információk, melyeket korábban csak egyedi ügyszámokkal, nehézkesen lehetett megtalálni, és az ügytörténetet tekintve olyan érveket is megismerhetünk, amelyek korábban csak lappangva voltak fellelhetőek a Kúria indokolásai mögött. A harmadik pedig az a nagy tömegű szakcikkadatbázis, amelyet nap mint nap forgatunk az egyes adózási és jogi kérdések megválaszolásakor.

LegalTech-vállalatként a Wolters Kluwer folyamatosan nyit az új technológiák felé, így például mesterséges intelligenciát alkalmazunk a Jogtáron a döntvények közötti kutatómunka megkönnyítésére. Önök mennyire követik a Jogtáron az új funkciók megjelenését, a fejlesztéseket? Kipróbálják az újdonságokat?

Folyamatosan követjük valamennyi, az irodánk által használt technológiai eszköz újdonságait, és rendszeresen szervezünk olyan programokat, szemináriumokat, ahol ezeket közösen kipróbálva sajátítjuk el az ismereteket. Van egy saját, belső fejlesztő kollégánk is, aki szerződés-automatizálással, a mesterséges intelligencia jogi felhasználhatóságával és az átvilágítások szoftveres támogatásán dolgozik.

A Wolters Kluwer 2023 novemberben hozta nyilvánosságra a Future Ready Lawyer kutatását, mellyel kapcsolatban dr. Jalsovszky Pál a Jogászvilágnak adott interjúban azt nyilatkozta, hogy „egy Microsoft/Word, dokumentumkezelő szoftver és időelszámolás-kezelő szoftver egyvelegével a mai ügyvédi irodák 95 százaléka teljesen ki is meríti a technológia használatát.” Ehhez képest 2018-ban, a magyar ügyvédi irodák közül először önöknél jelent meg a mesterséges intelligencia. Miért tartják fontosnak, hogy lépést tartsanak a digitális fejlődéssel? Mi az oka annak, hogy már ilyen korán bizalmat szavaztak az MI-nek?

A kérdésre a legmegfelelőbb választ talán pont az egyik általunk is gyakran használt, a mesterséges intelligencián alapuló szoftver adja meg. „Az MI bevezetése először 2018-ban azért volt jelentős lépés számunkra, mert felismertük az MI által nyújtott lehetőségeket az ügyvédi munkafolyamatok hatékonyabbá tételében. Néhány ok, ami miatt fontosnak tartottuk az MI bevezetését és amiért bizalmat szavaztunk neki ilyen korán. Effektivitás növelése: Az MI lehetővé teszi az ügyvédek és jogi szakemberek számára, hogy gyorsabban és hatékonyabban végezzék munkájukat. Például, az MI-alapú eszközök képesek lehetnek nagy mennyiségű jogi dokumentumot feldolgozni és releváns információkat kinyerni belőlük, ami jelentősen felgyorsíthatja a kutatómunkát. Pontosság és megbízhatóság: Az MI-rendszerek általában magasabb szintű pontosságot és megbízhatóságot biztosítanak az adatfeldolgozás során, ami különösen fontos lehet a jogi területen, ahol a pontosság és a precizitás elengedhetetlen. Versenyképesség megőrzése: A digitális technológiákhoz való alkalmazkodás és az újításokhoz való rugalmas hozzáállás segíti a vállalatokat abban, hogy versenyképességüket megőrizzék a piacon. Az MI bevezetése segített nekünk abban, hogy lépést tartsunk a piaci trendekkel és versenytársainkkal. Ügyfélelégedettség növelése: Az MI által nyújtott hatékonyságjavulás és jobb szolgáltatások révén javíthatjuk az ügyfelek elégedettségét és lojalitását, ami hosszú távon pozitív hatással lehet a vállalat sikerére. Ezek az okok segítettek nekünk abban, hogy már korán felismerjük az MI potenciálját és bevezessük azt a Jogtárban és más szolgáltatásainkban, hogy ügyfeleink számára még hatékonyabb és magasabb színvonalú szolgáltatást nyújthassunk.” Mi sem mondhattuk volna jobban!

Tavaly elindították a Jalsovszky Academyt, melynek célja, hogy az elméleti ismereteket kiegészítő képzést nyújtson a joghallgatók részére. A képzés során milyen hangsúlyt kapnak a digitális megoldások, mennyire próbálják ezt a tudást átadni a résztvevőknek?

Alapvető célunk volt a kezdetektől, hogy a digitalizáció jelentőségét, sőt megkerülhetetlenségét hangsúlyozzuk a hallgatók számára. Az ő korosztályuk számára ezek a megoldások már nem csupán munkaeszközként, hanem a mindennapok részeként érvényesülnek, így kiemelt fontosságú, hogy minél előbb kialakuljon bennük, amit napjainkban tapasztalunk, egy minden korábbinál nagyobb jelentőségű technológiai forradalom, mely alapjaiban változtatja meg a jogászi munkát is.

A Jalsovszky Ügyvédi Iroda egyszemélyes ügyvédi irodából nőtte ki magát Magyarország egyik vezető jogi tanácsadójává. A dinamikusan fejlődő ügyvédi iroda az üzleti jogra specializálódott, az általuk képviselt szakterületeken a legjobbak közé tartoznak. Az ügyvédi irodát az emberközpontúság mellett a logikus gondolkodás, dinamizmus és az üzleti szemlélet jellemzi.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.

2024. május 17.

Döntött a Kúria: fizessenek a pervesztesek!

Sokan ismerhetik akár saját kárukon azt a jelenséget, hogy a bíróságok jellemzően mérséklik a pernyertes számára megítélt ügyvédi munkadíjakat. Ezzel a pernyertesnek indokolatlan veszteséget kell elkönyvelnie, közvetetten pedig piactorzító hatása is van. Most a Kúria precedensértékű, tehát kötelező döntésben reagált erre a jelenségre. Nézzük előbb a legfontosabb fejleményeket, majd azt, hogy mindez hogyan hat a perstratégiára!