Jogszabályfigyelő 2018 – 10. hét

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. március 13.
Rovat:

Alábbi cikkünkben, mivel a 2018/31–34. számú Magyar Közlönyök újdonságai között szakmai közérdeklődésre számot tartó jogszabály nem jelent meg, az aktuális, adózást érintő tájékoztatók, közlemények közül válogattunk.  


E heti összeállításunkban a személyi jövedelemadó bevallásával kapcsolatos úgynevezett adóbevallási tervezetről, az arra vonatkozó legfontosabb szabályokról olvashatnak. 

 

Tartalom:

Amit az szja-bevallási tervezetről tudni kell

 

Amit az szja-bevallási tervezetről tudni kell

Ahogy az előző évben, úgy idén is automatikusan, külön kérelem nélkül elkészíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (a továbbiakban: NAV) a munkáltatói (kifizetői) bevallások, adatszolgáltatások alapján a magánszemélyek 2017-es szja-bevallásának a tervezetét, amelyeket a vonatkozó törvényi előírások értelmében 2018. március 15-étől kell elérhetővé tenni minden érintett számára az ügyfélkapun keresztül.

Az idei évben azonban a jelzett határidőt megelőzően elkészültek a tervezetek, derül ki a NAV honlapján közzétett nemzetgazdasági miniszteri tájékoztatóból, amely szerint, ha az adózó egyetért az szja-bevallási tervezetben foglaltakkal, akkor – a mezőgazdasági őstermelők és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek kivételével – semmilyen további teendője nincs. A bevallási tervezet 2018. május 22-én automatikusan (végleges) szja-bevallássá válik.

Aki ügyfélkapus regisztrációval nem rendelkezik, március 19-éig kérheti, hogy a bevallási tervezetet papír alapon jutassák el a részére. Az erre vonatkozó kérelem a NAV honlapján közzétett, a 2018-as szja-változásokról szóló (alábbiakban hivatkozott) tájékoztatóban szereplő módokon terjeszthető elő.

2018. május 22-éig (azaz az szja-bevallási határidő lejártáig) van lehetőség arra, hogy az adózó a NAV által elkészített tervezetet kijavítsa, kiegészítse, vagy önadózóként szja-bevallást nyújtson be. Ezek hiányában, ahogy arra fentebb már utaltunk, a bevallási tervezet adóbevallássá válik.

Az őstermelők és az áfafizetésre köteles magányszemélyek esetében ugyanakkor az idei évben első alkalommal készít bevallási tervezetet a NAV. Ezen adózóknak azonban a tervezet alapján (annak kiegészítésével) vagy önadózás útján bevallást kell készíteniük (tehát a tervezet nem válik automatikusan adóbevallássá.) Az őstermelőket ugyanakkor évi 600 ezer forintos bevételhatár alatt adóbevallási kötelezettség nem terheli.

Fontos tudni azt is, hogy a bevallási tervezettel érintettek a személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékára vonatkozóan elektronikusan nyilatkozhatnak 2018. május 22-éig.

A nemzetgazdasági miniszteri közlemény itt érhető el.

Bővebben foglalkozik a témával a NAV fent hivatkozott tájékoztatója.

Joganyag:

Módosítja:

Megjelent: nav.gov.hu

Hatályos:

Megjegyzés: adókötelezettség teljesítését segítő tájékoztató

[htmlbox Változásfigyeltetés]

 

 


Kapcsolódó cikkek:


A másodfokú bírósági eljárás az új Be.-ben I. rész
2018. augusztus 14.

A másodfokú bírósági eljárás az új Be.-ben I. rész

A fellebbezést követően sorra kerülő másodfokú eljárásnál továbbra is alapszabály, miszerint a fellebbezési eljárás nem ismételt elbírálást, hanem felülbírálatot jelent. Az új Be.-re is jellemző, hogy abban mind a reformatórius, mind a kasszatórius jogkör gyakorlása megtalálható. Így a másodfokú bíróság az első fokú ítéletet vagy helyben hagyja, vagy megváltoztatja, vagy hatályon kívül helyezi. Utóbbi esetben az eljárást megszünteti, vagy az első fokú bíróságot új eljárás lefolytatására utasítja.

Jogszabályfigyelő 2018 – 32. hét
2018. augusztus 13.

Jogszabályfigyelő 2018 – 32. hét

Alábbi cikkünkben, mivel az előző héten megjelent egyetlen Magyar Közlönyben (2018/125. szám) szakmai közérdeklődésre számot tartó jogszabály nem jelent meg, a döntvények és a hivatalos tájékoztatók közül válogattunk.

AB: Szabályozandó a fogvatartottak közgyógyellátása
2018. augusztus 7.

Az Alkotmánybíróság szerint mulasztott az Országgyűlés a büntetés-végrehajtási intézetben kérelmezhető közgyógyellátás terén a szükséges igazolás kiállítására jogosult orvos személyének vonatkozásában.