Jogszabályfigyelő 2018 – 33. hét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alábbi cikkünkben a 2018/126–127. számú Magyar Közlönyök újdonságai közül válogattunk.

E heti összeállításunkban a kereskedelmi rendeltetésű épületek úgynevezett rendeltetésmódosítási engedélyéről, valamint a fogyasztók részére vezetett fizetési számlákhoz kapcsolódó pénzintézeti tájékoztatás új szabályairól olvashatnak.

  

Tartalom:

Rendeltetésmódosítási eljárás

Fizetési számlákhoz kapcsolódó tájékoztatás

 

Rendeltetésmódosítási eljárás

Új jogszabály született a 400 négyzetméter alapterületet meghaladó építmények rendeltetésének kereskedelmi rendelteltésre történő megváltoztatásának engedélyezéséről, illetve az ilyen rendeltetésű építmények átalakításának engedélyezéséről, ha annak alapterülete eleve vagy az átalakítás folytán a 400 négyzetmétert meghaladja.

Az úgynevezett rendeltetésmódosítási eljárás során első fokon az építmény fekvése szerinti járás székhelyén működő jegyző, a fővárosban a fővárosi kerületi jegyző, illetve a Fővárosi Önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület tekintetében a fővárosi főjegyző jár el. A kérelmet az 5/2015. (I. 29.) Korm. rendelet mellékletei szerinti tartalommal kell benyújtani.

Fontos tudnivaló, hogy a fentiekben hivatkozott elsőfokú rendeltetésmódosítási hatóság bírsággal sújtja azt, aki az építményt rendeltetésmódosítási engedély nélkül használja vagy engedély nélkül átalakítja.

A jogszabály a bírságszabályok kivételével a kihirdetését követő napon lépett hatályba. Rendelkezéseit átalakítás esetében a hatálybalépését követően megkezdett építési munkálatok tekintetében kell alkalmazni.

 Joganyag: 143/2018. (VIII. 13.) Korm. rendelet a rendeltetésmódosítási eljárás során alkalmazandó részletes szabályokról

Megjelent: MK 2018/126. (VIII. 13.)

Hatályos: 2018. 08. 14., 2018. 08. 29.

Megjegyzés: új jogszabály

  

Fizetési számlákhoz kapcsolódó tájékoztatás

Az uniós normákhoz igazodóan új jogszabály született a fogyasztók részére vezetett fizetési számlákhoz kapcsolódó pénzintézeti tájékoztatás (díjjegyzék rendelkezésre bocsátása, díjkimutatás) teljesítésére vonatkozóan. Előírja továbbá, hogy az MNB a jövőben olyan összehasonlító weboldalt üzemeltet, amely a fizetési számlák után felszámított díjak és az alkalmazott kamatlábak díjmentes összehasonlíthatóságát biztosítja.

A rendelet egy év türelmi idővel 2019. július 31-én lép majd hatályba.

Joganyag: 144/2018. (VIII. 13.) Korm. rendelet a fogyasztók részére vezetett fizetési számlákhoz kapcsolódó díjakról történő tájékoztatás egyes kérdéseiről

Megjelent: MK 2018/126. (VIII. 13.)

Hatályos: 2019. 07. 31.

Megjegyzés: új jogszabály


Kapcsolódó cikkek

2024. április 19.

Elindult az E-ING képzés a Magyar Ügyvédi Kamarában

Az ügyvédség szempontjából a 2024-es év talán legnagyobb kihívása az új ingatlan-nyilvántartási eljárás bevezetésére való felkészülés. Az E-ING képzés előkészítését a MÜK koordinálja azzal a céllal, hogy az új eljárásra vonatkozó elméleti és gyakorlati ismeretekkel segítse a kollégák felkészülését – derül ki a Magyar Ügyvédi Kamara Oktatási és Akkreditációs Bizottsága tájékoztatójából.

2024. április 19.

A közös tulajdonban álló jármű tulajdonosai csak közösen dönthetnek a jármű üzembentartójáról

A közös tulajdonban álló jármű tulajdonosai csakis közösen dönthetnek arról, hogy ki a jármű üzembentartója, személye ugyanis csak a tulajdonostársak egybehangzó nyilatkozata alapján állapítható meg. Ha az üzembentartó személye megállapítható, akkor e minőség megváltoztatásához, megszüntetéséhez úgyszintén a tulajdonostársak egyetértése szükséges – a Kúria eseti döntése.

2024. április 17.

Szolgáltató közigazgatás – 2. rész

Alábbi cikksorozatunk betekintést ad a Szolgáltató közigazgatás – A tájékoztatáshoz való jog a magyar szociális ellátórendszerben című Wolters Kluwer-kiadvány egyes részleteibe.