Jogszabályfigyelő 2020 – 33. hét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alábbi cikkünkben a 2020/187–190. számú Magyar Közlönyök újdonságai közül válogattunk.

E heti összeállításunkban a koronavírus-járvánnyal összefüggő beutazási korlátozások szigorításáról és a külföldről érkezőkre vonatkozó speciális táppénzszabályásról olvashatnak.

 

Tartalom:

Sportolókkal, sporteseményekkel kapcsolatos beutazási szabályok

Nem jár táppénz a külföldről hazatérőknek a házi karatén idejére

 

 

Sportolókkal, sporteseményekkel kapcsolatos beutazási szabályok

2020. augusztus 16-ai hatállyal módosultak, szigorodtak a versenyzőkre, a sportszakemberekre, illetve sporteseményeken részt vevőkre vonatkozó beutazási rendelkezések, amennyiben az érintettek sárga vagy a piros jelzéssel besorolt ország területéről vagy közigazgatási területről érkeznek Magyarországra (kötelező házi karantén, illetve 48 órás különbséggel két alkalommal elvégzett negatív koronavírus-tesz előírása). 

Joganyag: 341/2020. (VII. 12.) Korm. rendelet a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól

Módosította: 400/2020. (VIII. 15.) Korm. rendelet

Megjelent: MK 2020/190. (VIII. 15.)

Hatályos: 2020. 08. 16.

Megjegyzés: kis terjedelmű módosítás

 

 

Nem jár táppénz a külföldről hazatérőknek a házi karatén idejére

Az a biztosított, akivel szemben a magánútlevéllel, valamint egyéb úti okmánnyal végrehajtott, nem hivatalos célú kevésbé súlyos (sárga besorolású) vagy súlyos (piros besorolású) fertőzöttségi mértékű országból történő hazautazásakor hatósági házi karantént rendeltek el a hatóságok, nem minősül keresőképtelennek, így a kötelező házi karantén idejére táppénzellátásra nem szerez jogosultságot – derül ki az egészségbiztosítási törvény végrehajtási rendeletének a módosításából, amely a kihirdetését követő napon máris hatályba lépett.

Joganyag: 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény végrehajtásáról

Módosította: 398/2020. (VIII. 12.) Korm. rendelet

Megjelent: MK 2020/188. (VIII. 12.)

Hatályos: 2020. 08. 13.

Megjegyzés: kis terjedelmű módosítás


Kapcsolódó cikkek

2023. január 30.

Biztosítás és ESG – kihívások és ellentmondások

Napjainkban az ESG akronimmal jelzett, vagy olykor zöld pénzügyek jelzővel is emlegetett, komplex szempont- és szabályrendszer átszövi a gazdasági és pénzügyi életet, és annak hatása alól nyilván nem mentesül a biztosítási iparág sem. A társadalmilag felelős pénzügyek néven is ismert szempontrendszer hármas alappillére (környezeti hatások, társadalmi kérdések és vállalatirányítás) közül a jelen írásban a környezeti hatások kezelésének kérdését vesszük górcső alá a biztosítási iparág szempontjából, különös tekintettel az érintett ESG irányelv megvalósítása során felmerülő ellentmondásokra és nehézségekre.