Jogszabályfigyelő 2023 – 21. hét Veszélyhelyzet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alábbi cikkünkben a 2023/76–78. számú Magyar Közlönyökben megjelent újdonságok közül válogattunk.

E heti összeállításunkban az új panasztörvény elfogadásáról és kormányzati szervek szerződéskötésének veszélyhelyzeti szabályairól olvashatnak.

 

Tartalom:

 1. Elfogadta a Parlament a panasztörvényt
 2. A kormányzati igazgatási szervek gazdasági társaságokkal kötött egyes szerződéseinek a veszélyhelyzeti szabályai

 

Elfogadta a Parlament a panasztörvényt

Uniós jogharmonizációs kötelezettség teljesítéseként született meg a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló, alábbiakban hivatkozott törvény, amely a jelenleg hatályos szabályok újrakodifikálásával, azok szükségszerű kiegészítésével rendezi a panasz és a közérdekű bejelentés szabályait – olvasható a végső előterjesztői indokolásban.

Az ötven fő foglalkoztatotti létszámot meghaladó vállalkozásokat úgynevezett belső visszaélés-bejelentési rendszer létrehozására kötelezi a jogalkotó a magánszektorban (ez idei év végétől), 250 fő alatt ugyanakkor lehetőségük van az érintetteknek arra, hogy közös rendszert működtessenek. Könnyítésként értékelhető, hogy a belső rendszer külső fél segítségével is működtethető – ún. bejelentővédelmi ügyvéd vagy más szervezet útján. Külön fejezet rendezi erre tekintettel a bejelentővédelmi ügyvédre vonatkozó szabályokat (így a szerződéskötés kamarai bejelentésének kötelezettségét és az ügyvéd díjazásának a kérdését is.)

A közszférában főszabályként valamennyi jogalany számára kötelező a visszaélés-bejelentési rendszer létrehozása, mentesülnek ugyanakkor a 10 ezer főnél kevesebb lakosságszámú önkormányzatok és az ötven főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató szervek.

A végső előterjesztői indokolás rámutat arra, hogy a jogalkotó létrehozott egy ún. külső bejelentési csatornát is (hivatalos néven: elkülönített visszaélés-bejelentési rendszer), amelyet az erre kijelölt szervek működtetnek, az alapvető jogok biztosának az ellenőrzése mellett. E körben az is kiemelendő, hogy az elkülönített rendszerben megtehető bejelentéseket az alapvető jogok biztosa által működtetett elektronikus védett bejelentési rendszer ugyancsak fogadja.

Az új szabályozás fontos területe a bejelentők széles körű védelme (megtorlás tilalma – a bejelentéssel összefüggő hátrányok jogellenessége), illetve a díjmentes tájékoztatás és tanácsadás, költségmentesség biztosítása, valamint „felelősségmentesség a bejelentett információkkal összefüggésben.” Végezetül, az előterjesztői indokolás rögzíti azt is, hogy a bejelentések kivizsgálása alapvetően hatósági eljárás, büntetőeljárás vagy egyéb eljárás keretében történik. 

 • Joganyag: 2023. évi XXV. törvény a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról
 • Módosította:
 • Megjelent: MK 2023/78. (V. 25.)
 • Hatályos: 2023. 07. 24.
 • Megjegyzés: új jogszabály

 

A kormányzati igazgatási szervek gazdasági társaságokkal kötött egyes szerződéseinek a veszélyhelyzeti szabályai

Két korábban kihirdetett jogszabály rendelkezéseit érinti az alábbiakban hivatkozott kormányrendelet, ezek: a kormányzati igazgatási szervek, valamint meghatározott gazdasági társaságok egyes szerződéseinek miniszteri jóváhagyásáról szóló 330/2022. (IX. 5.) Korm. rendelet és a kormányzati igazgatási szervek, valamint meghatározott gazdasági társaságok egyes szerződéseinek megszűnéséről, továbbá miniszteri jóváhagyásáról szóló 430/2022. (X. 28.) Korm. rendelet. 

 • Joganyag: 188/2023. (V. 22.) Korm. rendelet a kormányzati igazgatási szervek, valamint meghatározott gazdasági társaságok egyes szerződéseinek veszélyhelyzeti szabályairól
 • Módosította:
 • Megjelent: MK 2023/76. (V. 22.)
 • Hatályos: 2023. 05. 23.
 • Megjegyzés: új jogszabály

Kapcsolódó cikkek