Jogszabályfigyelő 2023 – 33. hét


Alábbi cikkünkben a 2023/117–118. számú Magyar Közlönyökben megjelent újdonságok közül válogattunk.

E heti összeállításunkban az építésügyi és közlekedési bíróságok szeptemberi emeléséről olvashatnak.

 

Tartalom:

 1. Az építésügy és a közlekedés területén alkalmazandó bírságok összegének emelkedése
 2. Közlekedési közigazgatási bírságok emelkedése

 

Az építésügy és a közlekedés területén alkalmazandó bírságok összegének emelkedése

A hatékonyabb jogérvényesítéssel összefüggő intézkedésekkel kapcsolatos módosítások cím alatt hirdette ki a Kormány azt a rendeletcsomagot, amely egyebek mellett az örökségvédelmi bírság, az építésfelügyeleti bírság és az építésügyi bírság, a közlekedési szabálysértések miatti szabálysértési pénzbírság, illetve helyszíni bírság, valamint az építészeti tervezési tevékenységgel kapcsolatos közigazgatási bírság összegének az emelését rendeli el 2023. szeptember 1-jétől.

 • Joganyag: 385/2023. (VIII. 14.) Korm. rendelet a hatékonyabb jogérvényesítéssel összefüggő intézkedésekkel kapcsolatos kormányrendeletek módosításáról
 • Módosította:
 • Megjelent: MK 2023/117. (VIII. 14.)
 • Hatályos: 2023. 09. 01.
 • Megjegyzés: 6 kormányrendelet módosítását tartalmazó jogszabálycsomag

  

Közlekedési közigazgatási bírságok emelkedése

A közigazgatási bírsággal sújtandó közlekedési szabályszegések köréről, az e tevékenységekre vonatkozó rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságok összegéről, felhasználásának rendjéről és az ellenőrzésben történő közreműködés feltételeiről szóló 410/2007. (XII. 29.) Korm. rendelet, továbbá a közúti járművek típusjóváhagyásával kapcsolatos egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságokról szóló 345/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet (illetve az említett rendeletek 28 mellékletének) a módosítása szerepel az alábbiakban hivatkozott jogszabálycsomagban.

Ennek értelmében 2023. szeptember 1-jétől emelkednek többek között a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó rendelkezések és az úthasználati szabályok megsértése, illetve számos KRESZ előírás (pl. leállósáv használata, behajtás tilalma, kötelező haladási irány) megsértése esetén, továbbá a közúti közlekedési szolgáltatásokkal, valamint az áruszállítással összefüggésben kiszabható bírságösszegek. 

 • Joganyag: 393/2023. (VIII. 14.) Korm. rendelet közlekedési közigazgatási bírságokkal összefüggő kormányrendeletek módosításáról
 • Módosította:
 • Megjelent: MK 2023/117. (VIII. 14.)
 • Hatályos: 2023. 09. 01.
 • Megjegyzés: 2 kormányrendelet módosítását tartalmazó jogszabálycsomag

Kapcsolódó cikkek