Jogszabályfigyelő 2023 – 4. hét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alábbi cikkünkben a 2023/12-14. számú Magyar Közlönyök újdonságai közül válogattunk.

E heti összeállításunkban a munkába járáshoz adható kilométerpénz emelkedéséről és a tavaszi törvényalkotási programról olvashatnak.

 

Tartalom:

 1. Munkába járás címén adható költségtérítés
 2. 2023. évi tavaszi törvényalkotási program

 

Munkába járás címén adható költségtérítés

Kilométerenként 30 Ft-ra emelte a Kormány a munkába járás (ideértve különösen a saját gépjárművel történő munkába járás) címén fizethető adómentes költségtérítés összegét, amely első alkalommal a 2023 január hónapjára munkába járás címén kifizetett költségtérítés esetében alkalmazható.

 • Joganyag: 16/2023. (I. 27.) Korm. rendelet a munkába járás címén adható költségtérítés egyes szabályainak veszélyhelyzetben történő alkalmazásáról
 • Módosította:
 • Megjelent: MK 2023/14. (I. 27.)
 • Hatályos: 2023. 01. 28.
 • Megjegyzés: új jogszabály

 

2023. évi tavaszi törvényalkotási program

A Kormány 19 törvényjavaslat előterjesztésére vonatkozó jogalkotási programot terjesztett elő a Parlament hamarosan kezdődő 2023-as tavaszi ülésszakára vonatkozóan. Ezek közül a következő témákat emeljük ki.

Már rögtön márciusban várható a közbeszerzési törvény közepes terjedelmű, jogharmonizációs célú módosítása, amely a tervek szerint tartalmazza a gyakorlati szempontból indokolt változásokat is. Megújulhat az erdőbirtokossági társulatokra vonatkozó szabályozás, és terítékre kerül az ún. elérhetőbb fogyasztóvédelem érdekében szükséges jogszabályok módosítása (békéltető testületi szabályok felülvizsgálata, online békéltető testületi eljárás megteremtése) is. Az egyes gazdasági, vagyongazdálkodási és postaügyet érintő törvények módosításáról szóló törvénycsomagban fogadhatják el a képviselők (a tervek szerint 2023 júniusában) a csődtörvény és a pénzmosási törvény módosítását, illetve a vagyonkezelési szerződésekre vonatkozó új előírásokat. Ezen felül júniusban egy nagy terjedelműnek ítélt adótörvény-módosításra ugyancsak számítanunk kell.

A 2023-as törvényalkotási program itt érhető el.

 • Joganyag:
 • Módosította:
 • Megjelent: parlament.hu
 • Hatályos:
 • Megjegyzés: törvényalkotási program

Kapcsolódó cikkek

2024. február 26.

Jogszabályfigyelő 2024 – 8. hét

Alábbi cikkünkben, tekintve, hogy a 2024/18-20. számú Magyar Közlönyben szakmai közérdeklődésre számot tartó újdonság nem jelent meg, az Országgyűlés honlapján megjelent közlemények és benyújtott törvényjavaslatok közül válogattunk.