Jogszabályfigyelő 2024 – 7. hét


Alábbi cikkünkben a 2024/15-17. számú Magyar Közlönyben megjelent újdonságok közül válogattunk.

E heti összeállításunkban a munkavédelmi bírságolás 2024. márciusában megújuló szabályrendszeréről olvashatnak.

 

Tartalom:

  1. Új rendelet a munkavédelmi bírságokról

 

Új rendelet a munkavédelmi bírságokról

2024. március 1-jétől új kormányrendelet váltja fel a munkavédelmi bírságokról szóló korábbi jogszabályt. Az új rendelethez fűződő végső előterjesztői indokolás szerint a bírságösszegekkel kapcsolatos szorzók átdolgozása mellett meghatározták az ún. Munkavédelmi Szakemberek Adatbázisára vonatkozó szabályokat is. Ez az adatbázis a munkabiztonsági szaktevékenységet ellátó, munkavédelmi szakmai képesítéssel rendelkező személyek (munkavédelmi szakemberek) országos adatbázisa, amelynek célja, hogy segítse a munkáltatóknak megtalálni a számukra szükséges munkavédelmi szakembereket – derül ki az indokolásból. Az adatbázisba történő regisztráció önkéntes, így az adott munkavédelmi szakember dönthet a nyilvántartásba történő felvételéről és így a munkavédelmi hatóság honlapján történő megjelenésről is. Az adatbázisba elektronikus úton lehet regisztrálni, és a már regisztrált munkavédelmi szakember az adatait bármikor módosíthatja vagy törölheti a kormányrendeletben foglaltak szerint. Ezen felül rendelkezik jogszabály a munkavédelmi hatóság tájékoztató és tanácsadó tevékenységéről, illetve a munkavédelmi szakemberek önkéntes (éves, távoktatás keretében megvalósuló) továbbképzéséről is.

A munkavédelmi bírság kapcsán kiemelendő, hogy annak alapösszege 50 000 Ft-ról 100 000 Ft-ra emelkedett munkavállalónként, illetve a bírság maximálisan 100 millió forintig terjedhet. Mikro- és kisvállalkozás vagy természetes személy munkáltató esetén ugyanakkor a bírságösszegeket a normál mérték 80 százalékában állapították meg (amely legfeljebb 25 millió forintig terjedhet), középvállalkozásoknál pedig a normál mérték 90 százaléka szabható ki azzal, hogy esetükben 50 millió forint a bírságmaximum. E csökkentett mértékek nem alkalmazhatók ugyanakkor halálos munkabalesetek esetén.

Az új szabályozás hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a munkavédelmi bírság mértékére és kiszabására vonatkozó részletes szabályokról szóló 273/2011. (XII. 20.) Korm. rendelet.

  • Joganyag: 25/2024. (II. 14.) Korm. rendelet a munkavédelmi bírság mértékéről és a kiszabására vonatkozó részletes szabályokról, valamint a munkabiztonsági szaktevékenység végzésére jogosult személyek nyilvántartásának és továbbképzésének szabályairól
  • Módosította:
  • Megjelent: MK 2024/16. (II. 14.)
  • Hatályos: 2024. 03. 01.
  • Megjegyzés: új jogszabály

Kapcsolódó cikkek

2024. február 12.

Jogszabályfigyelő 2024 – 6. hét

Alábbi cikkünkben, tekintve, hogy a 2024/13-14. számú Magyar Közlönyben szakmai közérdeklődésre számot tartó újdonság nem jelent meg, az Alkotmánybíróság honlapján megjelent legfrissebb döntések közül válogattunk.