Kié az antik kanál? – lopott műkincsek törvényes visszaszolgáltatása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Amichai Elijahu, Izrael jobboldali örökségvédelmi minisztere megvizsgáltatja a lopott műkincsek palesztinoknak való visszaadásának törvényességét, miután az Egyesült Államok a Palesztin Hatósághoz juttatott el egy Ciszjordániából származó, illegálisan birtokolt 2700 éves elefántcsont kanalat – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál pénteken.

Elijahu arra utasította tárcája tisztviselőit, hogy vizsgálják meg, jogszerűen adták-e át a Palesztin Hatóságnak (PH) az amerikai szervek a hónap elején a lopott műkincset, és a ciszjordániai régészeti lelőhelyek és leletek izraeli annektálását sürgette.

Az elefántcsont kiskanalat 2021 végén foglalta le a manhattani kerületi ügyészség a New York-i milliárdos fedezetialap-kezelővel, Michael Steinhardttal kötött alku keretében. A műtárgy egy 180 darabból álló, illegálisan beszerzett gyűjteményhez tartozott, amelyet egy megállapodás részeként a milliárdos átadott, hogy ezzel elkerülje a vádemelést.

Ezt a műkincset Steinhardt 2003-ban Gil Chaja izraeli régiségkereskedőtől vásárolta származási iratok nélkül, s az eladó szerint a Palesztin Hatóság ellenőrzése alatti ciszjordániai El-Kum városból származott.

Az Egyesült Államok január 5-én először adott vissza lopott kincseket a Palesztin Turisztikai és Régiségügyi Minisztériumnak. A hét elején Elijahu válaszul kijelentette, hogy teljes ellenőrzést biztosít az Izraeli Régészeti Hatóságnak (IAA) Ciszjordániában a régészeti lelőhelyek, a kulturális örökség és a lopások megelőzése felett.

Ezzel Elijahu bírálói szerint gyakorlatilag az izraeli törvényeket alkalmazná az 1967 óta katonai megszállás alatt álló területeken, megsértve a nemzetközi szabályokat.

Jelenleg a Jordán folyó nyugati partján a régészeti ásatásokat az izraeli védelmi minisztérium ciszjordániai polgári közigazgatási osztályának régészeti munkatársa irányítja. Izrael hivatalosan nem annektálta Ciszjordániát, s a megszállt területekre vonatkozó, nemzetközileg elfogadott katonai törvények szerint irányítják.

A régészetet Izraelben és a Palesztin Hatóságnál is különösen fontosnak tekintik, mert mindkét oldal ősi leletekkel támasztja alá a területre vonatkozó igényét.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.

2024. május 17.

Döntött a Kúria: fizessenek a pervesztesek!

Sokan ismerhetik akár saját kárukon azt a jelenséget, hogy a bíróságok jellemzően mérséklik a pernyertes számára megítélt ügyvédi munkadíjakat. Ezzel a pernyertesnek indokolatlan veszteséget kell elkönyvelnie, közvetetten pedig piactorzító hatása is van. Most a Kúria precedensértékű, tehát kötelező döntésben reagált erre a jelenségre. Nézzük előbb a legfontosabb fejleményeket, majd azt, hogy mindez hogyan hat a perstratégiára!