Kijárási korlátozás – védelmi intézkedések mellett Budapesten és Pest megye kivételével enyhítések május 4-étől Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szigorú védelmi intézkedések mellett május 4-étől Budapest és Pest megye kivételével megszűnik a kijárási korlátozás az ország területén. Péntektől és vasárnap éjfélig ismét szigorúbb kijárási szabályokat fogadhatnak el az önkormányzatok

Péntektől és vasárnap éjfélig ismét szabályozhatnak az önkormányzatok

A 167/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet 2020. május 1. (péntek) 00.00 órától 2020. május 3. (vasárnap) 24.00 óráig terjedő időtartamra ismét felhatalmazást ad a települési önkormányzatoknak (a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület esetében a fővárosi, egyéb fővárosi terület esetében a kerületi önkormányzatoknak) arra, hogy rendeletükkel a település, illetve a fővárosi kerület vonatkozásában a hatályban lévő kijárás korlátozásoknál szigorúbb szabályokat állapíthassanak meg.

Korábban a 95/2020. (IV. 9.) Korm. rendelet adott átmenetileg ilyen jogot az önkormányzatoknak a húsvét idejére, a 118/2020. (IV. 16.) Korm. rendelet az április 18-19-i hétvégére, illetve legutóbb a 148/2020. (IV. 23.) Korm. rendelet.

Kijárási korlátozás Budapesten és Pest megyében

Miközben a Kormány május 4-étől megszünteti a kijárási a korlátozásokat az ország területén, Budapest főváros és Pest megye vonatkozásában a 169/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet fenntartja azokat továbbra is.

A sportrendezvényekkel és sportedzésekkel kapcsolatos rendelkezések

Könnyítéseket vezet be a 170/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet a sportrendezvények és sportedzések terén. Május 4-étől a sportrendezvények Magyarország egész területén nézők nélkül, zárt körülmények között megtarthatóvá válnak, és ugyancsak megengedetté válik a sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel. Ezek a szabályok a lóversenyekre is kiterjednek, és akkor is alkalmazandók, ha a kijárási korlátozásról szóló kormányrendelet, illetve a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet eltérően rendelkezik.

A védelmi intézkedések

A 168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet Budapest és Pest megye kivételével május 4-étől Magyarország egész területén megszünteti a kijárási korlátozásokat.

A változtatás mellett a rendelet előírja, hogy mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést a közös háztartásban élők kivételével a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot (védőtávolság) tartani. Ennek betartásával a közterületek és a parkok is látogathatóvá válnak. Előírja továbbá az üzletben történő vásárlás és tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a szájat és az orrot eltakaró eszköz (például orvosi maszk, sál, kendő) viselését.

Fennmarad az a rendelkezés, hogy a 65. életévét betöltött személyek az élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet 9.00 óra és 12.00 óra között látogathatják, és ezeken a helyeken ebben az időszakban rajtuk kívül csak az ott foglalkoztatottak tartózkodhatnak. A települési önkormányzatok a piacok vonatkozásában rendelkezhetnek ettől eltérően, de kötelesek olyan kizárólagos látogatási idősávot megállapítani, amely alatt a piacot kizárólag 65. életévüket betöltött személyek látogathatják.

Az üzletekre, éttermekre, fürdőkre és egyéb intézményekre vonatkozóan a rendelet rögzíti, hogy valamennyi üzlet nyitva tarthat és a vásárlók által látogathatóvá válik. Ezen kívül a vendéglátó üzlet ( étterem, kávézó, cukrászda, büfé, presszó) kerthelyiségében vagy teraszán megengedetté válik a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása. A vendéglátó üzleten belül azonban továbbra is csak az ott foglalkoztatottak tartózkodhatnak, ez alól csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása képez kivételt.

Ugyancsak nyitva tartanak és látogathatóvá válnak a strandok, a szabadtéri fürdők, a szabadtéri múzeumok és az állatkertek, valamint a szolgáltatások szabadon bárki által igénybe vehetővé válnak, a szolgáltatás biztosítása céljából működő üzletek nyitva tarthatnak és látogathatóvá válnak. Mindezen enyhítések mellett a védőtávolság megtartásáról (ez vendéglátó üzletben asztaltársaságonként értendő) a látogatható helyek üzemeltetőjének gondoskodnia kell. Könnyítés továbbá a vendéglátó üzleteknek, hogy május 4-e és szeptember 1-je között nem kell a közterülethasználati díjat megfizetniük a közterületen működő teraszuk után.

A rendezvények megtartására vonatkozó korlátozásoktól eltérően vallási közösség szertartásai, polgári házasságkötések és temetések a védőtávolság megtartása mellett tarthatóak. Emellett enyhülnek a felsőoktatási intézményekre vonatkozó korlátozások is, ezek az intézmények ugyanis a rektor döntése szerinti rendben, a védőtávolság megtartása mellett látogathatóvá válnak a hallgatók által. A kollégiumok látogatása azonban továbbra is tilos marad.

A rendelet értelmében szabálysértést követ el, aki a védelmi intézkedést, valamint a védőtávolságra vonatkozó szabályokat megszegi, és ötezertől ötszázezer forintig terjedő bírsággal büntethető. A helyszíni bírság összege ötezer forinttól százezer forintig, a szabálysértés ismételt elkövetése esetén százötvenezer forintig terjed.


Kapcsolódó cikkek