Lehet a siker kiszámítható?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 2006-ban alakult és jelenleg 18 főt foglalkoztató bpv | JÁDI NÉMETH piacvezető ügyvédi iroda főként társasági joggal, felvásárlási- és fúziós ügyletekkel, ingatlan-, kereskedelmi- és versenyjoggal, közbeszerzéssel, valamint energia- és munkajoggal foglalkozik. Az évek során számos szakmai díjat zsebelt be a tranzakciós tanácsadás területén, de erősek a csőd, felszámolás, restrukturálások piacán is, valamint a peres eljárásokban. A Világbank felkérésére az iroda évek óta közreműködik a Doing Business munkajogi összehasonlító tanulmányának elkészítésében.

Mi szükségeltetik ahhoz, hogy nőként egy piacvezető ügyvédi irodát sikeresen működtetni tudjon?

A jogi egyetem befejezése után a MALÉV belső jogtanácsosaként kezdtem el dolgozni, ahol alkalmam nyílt tapasztalatokat szerezni a nemzetközi légiközlekedés és a határokon átívelő jogügyletek területén. Ez nagyon izgalmas időszaka volt az életemnek. Ügyvédként a mai naping komoly hasznát veszem annak, hogy egy óriáscég működését, felépítését, viszonyrendszerét belülről ismerhettem meg. Aztán 10 év gyakorlatot és egy nemzetközi ügyvédi irodalánccal fennállott két éves partneri kapcsolatot követően 2006-ban számos szomszédos országbeli kollégával együtt megalapítottam a bpv | LEGAL ügyvédi társulást, mely Bukarestben, Brüsszelben, Prágában, Bécsben, Mödlingben, Badenben, Pozsonyban is rendelkezik helyi képviselettel.

Ezt megelőzően egy ideig Amerikában éltem, a Harvard Egyetem Jogi Karán szereztem LL.M. fokozatot. 2000-ben visszatértem és egy német ügyvédi irodalánc hazai képviseletéhez csatlakoztam, amely akkoriban az egyik legdinamikusabban fejlődő nemzetközi ügyvédi csapat volt, tehetséges, fiatal alapítókkal.

Sajnos azonban annyira gyorsnak bizonyult a növekedés, hogy a belső mechanizmusok valahogy nem épültek ki arra, hogy a felmerülő konfliktusokat kezelni tudják. Ennek következtében gyakorlatilag az egyik napról a másikra felbomlott az irodalánc.

Budapesten is csak páran maradtunk, és közülünk talán én hittem a legerősebben és legkitartóbban, hogy a korábbi munkát magas színvonalon tovább tudjuk folytatni, az ügyfeleket meg tudjuk őrizni és maximálisan kiszolgálni. Így hoztam létre külföldi kollégákkal partnerségben az ügyvédi társulást.

A nemzetközi és a hazai szakma elismeréssel van az Ön munkája iránt és ezt időnként rangos díjakkal is jutalmazza. A Corporate INTL magazin szerint – ami világszerte az egyik legszámottevőbb versenytársak összehasonlítását vizsgáló kiadvány – az 50 legjobb magyar ügyvéd közé sorolta. Ezen kívül az iroda számos kimagasló díjban részesült vállalatfinanszírozás, tranzakciók, vállalatfelvásárlás és fúziós ügyletek területén. Nehéz bekerülni a jogi rangsorolások előkelő pozíciójába?

Az ambíció, a kitartás mellett kell hozzá sok munka és nyilván jó szerencse is. Az ingatlanjog, adótanácsadás, peres eljárások területén már évek óta a legjobbak között szerepelünk. Szakmai lapokban is rendszeresen publikálunk, rengeteg hírlevelet készítünk az ügyfelek számára, hogy mindig aktuális tájékoztatásban részesüljenek, és úgy érezhessék, hogy „a legjobb helyen vannak”.

Az ügyfelek elégedettségén túl persze az a legnagyobb elismerés, ha a szakmabeliek értékelik az embert. Nagyon büszke vagyok arra, hogy eddigi pályám során mindig különösen jó kapcsolatot ápoltam a kollégákkal. Ami az irodán belüli viszonyokat illeti, mindannyian örülünk a díjaknak, főleg a tranzakciós ügyletek kapcsán, ezzel is bizonyítva azt, hogy vannak tranzakciók Magyarországon, vannak befektetők, akik azt gondolják, hogy érdemes idejönni és érdemes az országban tevékenykedni.

Milyen szempont alapján választja ki az ügyvédjelöltjeit?

Olyan okos emberekkel szeretek dolgozni, akik tudnak és akarnak önállóan gondolkodni, szeretik a változatos munkát, és akiktől azt remélem, hogy egy jó csapatot és komoly szellemi kihívást keresnek.

Minden szakmai segítséget megadunk az ügyvédjelöltjeinknek, cserébe azonban elvárom tőlük, hogy 3 év gyakorlat után valóban jól képzett kezdő ügyvédekké váljanak.

Az elmúlt években rengeteg szemináriumot tartottunk, konferenciákon jelentünk meg, ami jelöltjeinktől is komoly szakmai felkészülést igényelt. Nemrég volt egy sikeres munkajogi interaktív szemináriumsorozatunk ahol az új Munka Törvénykönyvéről tartottak az iroda ügyvédjelöltjei zártkörű, gyakorlatorientált előadásokat. A sorozat mind a jelöltek, mind vendégeink számára nagyon eredményes és hatékony volt. Nagyon fontos, hogy az ügyfelek ne azt lássák, hogy az iroda egy vagy két emberből áll, hanem hogy itt komoly csapat van, amire támaszkodni lehet.

Annak örülök, ha az ügyfelek bizalommal fordulnak bármelyik jogászhoz az irodán belül, tudva, hogy mindig mindenkitől megkapják a legmagasabb színvonalú jogi tanácsot.

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) két éve igazgatósági tagjául, tavaly decemberben alelnökei közé választotta. Az AmCham szervezésében és képviseletében évente kerül sor a Női Kiválósági Díj átadására, ami a kimagasló teljesítményt nyújtó nők elismeréséről szól, akik munkásságukkal, közcélú szerepvállalásukkal, pályafutásukkal, vezető szerepben és a magánéletben egyaránt példát mutatnak mások számára is. Az Ön életében hány fajta kritériumnak kell megfelelni? Jut-e idő a karrier mellett a magánéletre?

Az AmCham díj zsűrijének elnökeként elmondhatom, hogy lenyűgöző életpályákat, és az élet valamennyi fontos területén egyszerre helytállni képes nőket ismertem meg. Az ő példájuk alapján biztosan állíthatom, hogy igenis össze lehet egyeztetni a sikeres szakmai pályafutást az anyasággal, a magánélettel. Persze ehhez nem árt egy erős, összetartó családi háttér. Szokták mondani, hogy egy sikeres férfi mögött ott van a háttérben egy erős nő. Azt gondolom, hogy ez fordítva is érvényes. Egy stabil és összetartó háttér a nőknél is nagy segítség a kiegyensúlyozott karrier szempontjából, a szakmai előmenetelhez.

Az AmCham igazgatóságában én vagyok az egyetlen ügyvéd, és egy éven át én voltam az egyetlen nő is. Funkciómat nagyon komolyan veszem, megválasztásom számomra megtiszteltetés és felelősség is egyben. Alelnökként számos olyan gazdasági, szociális kérdéssel van módom foglalkozni, amelyekkel ügyvédként feltehetően nem találkoznék. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara által létrehozott Női Kiválósági Díj például egy nagyon jó, előre mutató, fontos kezdeményezés, a zsűri elnökeként pedig páratlan, felemelő érzés látni, hogy milyen sok kreatív, sikeres, karizmatikus és inspiráló nő van Magyarországon, akik kimagasló teljesítményt értek és érnek el nap mint nap az élet különböző területein.

A verseny évről évre nagy hatással van rám, azóta még aktívabban igyekszem az ügyvédi munkát szociálisan érzékeny témákkal is összeegyeztetni. A bpv | JÁDI NÉMETH ügyvédi iroda keretében régóta nyújtunk pro bono szolgáltatásokat. Ezek főként a gyerekekhez kötődő alapítványi munkák, de nemrég a Transparency International Magyarországgal is kötöttünk olyan megállapodást, amely következtében lesznek a jövőben korrupcióellenes megkereséseink.

Lehet a siker kiszámítható?

A munkában, a magánéletben, a társadalmi szerepvállalásban, a hobbikban meg kell találni az összhangot és egyensúlyt. Hiszek abban, hogy az elsajátított tudás, következetes és kitartó munkával párosulva sikert hoz, persze nem minden erőfeszítés nélkül. A sikert előre kiszámítani nem lehet és nem is kell, hiszen ami igazán értékes, az az út maga, amelyet az ember bejár.

Mire a legbüszkébb?

A két gyönyörű lányomra.

 

 

Dr. Jádi Németh Andrea

Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán szerezte diplomáját summa cum laude minősítéssel. Pályafutását a Malévnél kezdte, később a Freshfields, Bruckhaus, Deringer, valamint a Haarmann Hemmelrath Ügyvédi Irodában folytatta, majd ezt követően megalapította a bpv | LEGAL ügyvédi társulást, melynek jelenleg vezető partnere. Szakterülete az M&A, a versenyjog, az ingatlanjog, a csődjog és a vállalatok restrukturálása. Az amerikai Harvard Egyetem Jogi Karán (Cambridge, MA) nemzetközi pénzügyekre, vállalati pénzügyekre és társasági jogra specializálódott. Számos nemzetközi szervezet aktív tagja (NYSBA, ABA, IBA), hazai és nemzetközi konferenciák állandó előadója, továbbá a Magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara igazgatóságának tagja, alelnöke. Folyékonyan beszél angolul, németül és oroszul.

Szabadideje nagy részét a családjával tölti. A közös programokon kívül szeret színházba, koncertekre járni, síelni, korcsolyázni, olvasni és utazni.


Kapcsolódó cikkek

2023. január 31.

Személyes adattal visszaélés

A Wolters Kluwer gondozásában megjelenő Nagykommentár a Büntető Törvénykönyvhöz című kiadvány a büntető anyagi jog egészét átfogó nagykommentár, mely teljeskörűen és mélyrehatóan elemzi a hatályos törvényszöveget, külön is törekedve a tényállási elemek értelmének kifejtésére, az elhatárolási, halmazati kérdések lehetséges megoldására. A nagykommentárban megtalálható a vonatkozó büntetőbírósági joggyakorlat és a Kúria korábbi és új jogegységi döntéseinek elemzése, a büntető jogszabályok alkalmazásához és értelmezéséhez szükséges alkotmánybírósági döntések bemutatása, valamint a releváns, elsősorban európai jogi és nemzetközi emberi jogi ítélkezés eredményeinek feltárása. Az alábbiakban a személyes adattal való visszaélésről szóló 219. § és a közérdekű adattal való visszaélésről szóló 220. § magyarázatát olvashatják. A részlet szerzője: dr. Szomora Zsolt.

2023. január 31.

Az építési beruházások megvalósítására kötött szerződések módosításának veszélyhelyzeti szabályai

Köztudott, hogy korábban a koronavírus-járvány, majd az orosz-ukrán háború kitörése okozta társadalmi és gazdasági helyzet, és az ezzel együtt járó igen magas infláció nehéz helyzetbe sodorta az építőipart, az építési anyagok ára az utóbbi időkben extrém módon megemelkedett. Ez az építőipar szereplőit rendkívül nehéz helyzetbe hozta, az építési termékek áremelkedését az építési vállalkozók, kivitelezők egyedül nehezen vagy egyáltalán nem tudják viselni, és ez a már megkötött szerződések teljesítését veszélyezteti.