Mi az a Moot court és miért (kinek) jó?

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Moot court, vagy mooting a perbeszédverseny angolszász megfelelője. A mooting alapvetően az egyetemi szférában, jogi karokon kialakult tárgyalótermi körülményeket imitáló verseny, hasonlít egy perszimulációhoz. Általában néhány fős csoportok versenyeznek egymással, úgy, hogy egy fiktív jogeset megoldásához alperesi és felperesi beadványokat készítenek, és akárcsak egy valódi tárgyaláson, meg kell védeniük az álláspontjukat a bíróság előtt, melynek tagjai helyben bármit kérdezhetnek tőlük az esettel kapcsolatban. Többnyire egy másodfokon (fellebbviteli bíróságon) játszódó esetet szimulálnak, és annyiban másabb csak egy igazi tárgyalásnál, hogy…

A Moot court, vagy mooting a perbeszédverseny angolszász megfelelője. A mooting alapvetően az egyetemi szférában, jogi karokon kialakult tárgyalótermi körülményeket imitáló verseny, hasonlít egy perszimulációhoz. Általában néhány fős csoportok versenyeznek egymással, úgy, hogy egy fiktív jogeset megoldásához alperesi és felperesi beadványokat készítenek, és akárcsak egy valódi tárgyaláson, meg kell védeniük az álláspontjukat a bíróság előtt, melynek tagjai helyben bármit kérdezhetnek tőlük az esettel kapcsolatban. Többnyire egy másodfokon (fellebbviteli bíróságon) játszódó esetet szimulálnak, és annyiban másabb csak egy igazi tárgyalásnál, hogy tanúkat vagy szakértőket általában nem hallgatnak meg, illetve tárgyi bizonyítékokat nem mutatnak be, így a fókusz magán az írott jogi érvelésen, és annak szóbeli előadásán (valamint a gyors és pontos azonnali reflektáláson) van. Míg az ilyen versenyeken az anyagi jogi megoldás áll a fókuszban, addig a nem versenyalapú perszimulációs előadásoknál inkább az eljárásjog gyakorlati oldalára fektetik a hangsúlyt.

A mooting és a perszimulációs rendezvények látogatása igazából befektetés a jövőbe, egy korán elkezdett tudatos karrierépítés része. Noha a perbeszédversenyeken klasszikusan joghallgatók vesznek részt, valójában később az ügyvédjelöltek és a munkáltatók is profitálnak belőle, ugyanis olyan képességeket szereznek meg a résztvevők, amiket társaik csak jóval később, már a tényleges munkavégzés során tanulnak csak meg. A perszimulációk szintén azt a célt szolgálják, hogy a joghallgatók és az ügyvédjelöltek gyakorlati (eljárás)jogi ismereteket szerezhessenek még az első tárgyalótermi megmérettetésük előtt.

Perszimuláció 2 órában - REGISZTRÁLJON!

A perszimuláció során egy bíró és két ügyvéd keltik életre a polgári perrendtartás szabályait.

Időpont: 2019. május 07.

Helyszín: Hotel Hungaria City Center (1074 Budapest, Rákóczi út 90.)

Joghallgatóknak 75% kedvezmény.

Ügyvédjelölteknek 50% kedvezmény.

Bővebb infó >>

A versenyeken való részvételt (amelyek általában eleve többfordulósok) nagyon alapos előkészítő és kutatómunka előzi meg, ahol sokan először találkoznak azzal, hogy hogyan kell valójában megkeresni a válaszokat egy jogi problémára, és hogyan kell elkészíteni egy beadványt – mindezt ráadásul többnyire idegen nyelven (leginkább angolul).

A versenyzőknek ezért el kell sajátítaniuk a hatékony jogi kutatás módszerét, és el kell szakadni attól az elméleti módszertani megközelítéstől, amit az egyetemeken addig tanultak: helyette gyakorlati szemmel kell megközelíteniük a problémát.

A legnevesebb versenyek, így pl. a Price Media Law, Philip C Jessup, vagy az ELSA European Human Rights esetében külön kihívást jelent a magyar joghallgatóknak, hogy az angol nyelven felül ráadásul egy, a magyar jogrendszertől idegenebb, esetjogi látásmóddal kell dolgozniuk.

A komoly írásbeli előkészület mellett a retorikai, előadói képességeiket is erősítik, így nem ügyvédjelöltként szembesülnek azzal az első tárgyalásukon, hogy a gondolatban szépen felépített érvelésük a bíró első kérdésére összeomlik, mivel megzavarja őket az, hogy hirtelen kell reagálni egy problémára. Egyszóval ez is egy olyan dolog, ami tanulható, gyakorolható, fejleszthető, de erre az átlagos tanulási környezetben jellemzően nincsen lehetőség – ezért jöhet jól még a felkészüléshez, vagy később a gyakorlati munkavégzéshez is a retorikai/előadói tanfolyamok elvégzése, vagy perszimulációs előadások látogatása, akár a tudás frissítése céljából is.

A perbeszédversenyen nemcsak a valódi nyomáshelyzetet tudják átélni a versenyzők, hanem a gyakorlatban lényeges részeket is jobban átlátják. Ebben is különbözik egy sima vitaversenytől (ezek főként az angolszász országokban népszerűek, Magyarországon nem annyira elterjedtek), mivel itt kifejezetten a jogi érvelésen és meggyőzésen van a hangsúly, nemcsak azon, hogy a versenyzők egy közönség előtt kiálljanak, és beszéljenek.

A versenybírák többnyire a szakma neves képviselői, ügyvédektől a bírókon át az elismert professzorokig bárki ülhet az asztal túlsó felén, ellenfélként pedig a más országokból (helyi fordulóknál pedig az ország más jogi egyetemeiről) érkező csapatokkal kell szembenézni.

Itt valójában az is nyer, aki a versenyen nem ér el helyezést, hiszen amellett, hogy egy izgalmas kihíváson vesz részt, megtanulja, hogy hogyan lehet a leghatékonyabban együttműködni egy csapatban, és a szakmával való kapcsolatépítésre is kiváló lehetőséget ad. Később ügyvédjelöltként is nagyon jól néz ki az önéletrajzban egy ilyen tapasztalat, hiszen azt mutatja az iroda felé, hogy a (leendő) jelöltben kellő magabiztosság, kreativitás, nyitottság és összeszedettség van a munkához, vagyis kevesebb a kockázat a felvételében, nem a nulláról kell elkezdeni a betanítását. A nemzetközi jogi irodáknál pedig lassan szinte elvárás, hogy a diploma és a magas szintű nyelvtudás mellett egyéb pluszokat is fel tudjanak mutatni a jelentkezők.

Az egyetem alatt egyébként is könnyű elveszni a száraz törvények magolásában – egy-egy ilyen versenyen való részvétellel nem elhanyagolható lendületet, magabiztosságot és értékes kompetenciákat gyűjthetnek a résztvevők.

Aki joghallgató korában lemaradt erről, vagy nem is volt lehetősége rá, még ügyvédjelöltként is kipróbálhatja magát, pl. a Magyar Ügyvédi Kamara többfordulós perbeszédversenyt szokott rendezni évente.

Ha pedig maga a tárgyalási szituáció iránt érdeklődik valaki, de nem szeretne versenyezni, annak érdemes ellátogatnia perszimulációs rendezvényekre, ahol szintén fiktív eseteket dolgoznak fel, csak ott nem joghallgatókat, hanem tapasztalt gyakorlati szakembereket lehet meghallgatni. A lényege az, hogy aki elmegy egy ilyen előadásra, olyan gyakorlati esetek megoldását hallja, amik segítik őt a munkájában,  magabiztosabb lehet a tárgyalóteremben, mivel olyan információkhoz jut, amelyek könnyítik a sokszor gyakran változó jogi környezetben a helyes döntés meghozatalában.

Amennyiben érdekli a téma, jöjjön el és nézze meg a Wolters Kluwer Hungary Kft. február 26-án tartandó perszimuláció rendezvényét, ahol egy bíró és két ügyvéd segítségével életre kelnek a polgári perrendtartás szabályai. Részletek az alábbi linken.

Kapcsolódó cikkek:


A kölcsönszerződés azonnali hatállyal történő felmondása
2020. szeptember 25.

A kölcsönszerződés azonnali hatállyal történő felmondása

Ha a jogosult a kölcsönszerződést azonnali hatállyal szerződésszerűen felmondja, a szerződés a felmondás közlésével szűnik meg. Nem érinti a felmondás jogszerűségét önmagában az, ha a jogosult a felmondásban a felmondás hatályosulásának időpontjaként tévesen a közlést megelőző időpontot jelöl meg – a Kúria eseti döntése.

Kötelező maszkviselés, szankciók, változó nyitva tartások, rövidebb házi karantén – Közlönyben a friss járványügyi védelmi intézkedések
2020. szeptember 18.

Kötelező maszkviselés, szankciók, változó nyitva tartások, rövidebb házi karantén – Közlönyben a friss járványügyi védelmi intézkedések

Szeptember 21-étől kötelező lesz a maszkviselés, a maszkot nem vagy nem helyesen hordók szigorú szankciókra számíthatnak. 23.00 és 06.00 óra között nem lesznek zenés, táncos rendezvények és a vendéglátó üzletek is bezárnak (az új szabályozok érintik az esküvőket is). 14-ről 10 napra csökken a házi karantén időtartama, valamint rendelkeztek az ingyenes influenza oltásról és a Covid teszt hatósági áráról.

A társasági határozat bírósági felülvizsgálata
2020. szeptember 18.

A társasági határozat bírósági felülvizsgálata

A társasági határozat felülvizsgálatára irányuló per vagyonjogi per. Nincs helye a felülvizsgálat engedélyezésének a joggyakorlat egységének vagy továbbfejlesztésének biztosítására hivatkozva, ha a fél nem jelöli meg azokat a határozatokat, amelyek miatt a joggyakorlatot széttartónak tekinti, illetve a felvetett jogkérdés különleges súlyára, illetve társadalmi jelentőségére hivatkozva, ha a felvetett jogkérdés nem mutat túl az egyedi ügy keretein. – a Kúria eseti döntése.

Ismétlődő jogsértés és büntető funkció a sérelemdíj megítélése során
2020. szeptember 4.

Ismétlődő jogsértés és büntető funkció a sérelemdíj megítélése során

A sérelemdíj mértékének meghatározásakor figyelembe veendő körülmények nem mindegyike áll okozati összefüggésben a sértettnél jelentkező hátrány nagyságával. Így a jogsértés ismétlődő jellegét akkor is értékelnie kell a bíróságnak, ha az nem volt kihatással a nem vagyoni sérelem nagyságára. A sérelemdíj mértékének meghatározásakor a jogintézmény büntető funkciójára is az okozott hátrány nagyságától függetlenül kell figyelemmel lenni – a Kúria eseti döntése.

Kötelezettségvállalás elővásárlási jog gyakorlása során
2020. augusztus 28.

Kötelezettségvállalás elővásárlási jog gyakorlása során

Az elővásárlásra jogosult elfogadó jognyilatkozatának nem kell szó szerint tartalmaznia a törvény szövegét, azonban a nyilatkozatnak egyértelműnek és világosnak kell lennie, abból aggálymentesen megállapíthatónak kell lennie az elővásárlásra jogosult által vállalt kötelezettségeknek.