A civil szervezeteknél dolgozó nők munkavállalási tilalmának visszavonását követelik a táliboktól a G7-külügyminiszterek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A civil szervezeteknél dolgozó nők munkavállalási tilalmának visszavonását követelték az afganisztáni tálib vezetéstől közös csütörtöki nyilatkozatukban a hét vezető ipari hatalom csoportjának (G7) külügyminiszterei.

A tálib kormányzat gazdasági minisztériumának múlt héten közzétett rendelete szerint a továbbiakban nem dolgozhatnak nők a helyi és a külföldi civil szervezeteknél. A tárca a tilalmat azzal indokolta, hogy „komoly kifogások” merültek fel e szervezetek női dolgozóinak öltözködésével kapcsolatban. A tálib vezetés nem sokkal korábban az egyetemi oktatásból is kitiltotta a nőket.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország és Japán alkotta G7-csoport közleménye – amelyhez csatlakozott Ausztrália, Dánia, Norvégia, Hollandia és az Európai Unió is – a londoni külügyminisztérium ismertetése szerint felelőtlennek és veszélyesnek minősíti a tálib vezetés intézkedését. A kommüniké szerint ugyanis a nők kitiltása az Afganisztánban tevékenykedő civil szervezetekből olyan afgánok millióit sodorhatja veszélybe, akiknek a puszta életben maradása függ a humanitárius segítségtől.

A felhívás éppen ezért a döntés azonnali visszavonását követeli a tálib kormányzattól. A nyilatkozat szerint a nők abszolút központi szerepet töltenek be a humanitárius és az alapvető közszükségleti műveletekben, és ha nem vehetnek részt az afganisztáni segélyezési tevékenységben, a civil szervezetek nem tudnak élelmiszert, gyógyszert, a téli életvitelhez szükséges eszközöket és egyéb anyagokat, szolgáltatásokat eljuttatni a legveszélyeztetettebb embereknek.

Ennek hatása lenne a nemzetközi szervezetek nyújtotta humanitárius segélyezésre is, mivel e szervezetek is a civil szerveződések révén juttatják célba segélyszállítmányaikat – áll a csütörtöki G7-közleményben. A közös nyilatkozat szerint az afganisztáni tálib vezetés továbbra is folyamatosan jelét adja annak, hogy semmibe veszi az afgán nép, különösen a nők és a lányok jólétét, jogainak és szabadságjogainak érvényesülését.

A tálibok mindemellett nem mutatnak érdeklődést a nemzetközi közösséggel kialakítandó normális kapcsolatrendszer iránt sem – hangsúlyozza a G7-külügyminiszterek nyilatkozata.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

EUB-ítélet a gyanúsítottak jogaira vonatkozó tájékoztatásról

A gyanúsítottaknak vagy a megvádolt személyeknek a büntetőeljárás során biztosítandó, az eljárási jogaikra vonatkozó tájékoztatási kötelezettség értelmezésével kapcsolatos nemzeti és uniós szabályozás összevetését tette meg az EU Bírósága.

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.