A civil szervezeteknél dolgozó nők munkavállalási tilalmának visszavonását követelik a táliboktól a G7-külügyminiszterek


A civil szervezeteknél dolgozó nők munkavállalási tilalmának visszavonását követelték az afganisztáni tálib vezetéstől közös csütörtöki nyilatkozatukban a hét vezető ipari hatalom csoportjának (G7) külügyminiszterei.

A tálib kormányzat gazdasági minisztériumának múlt héten közzétett rendelete szerint a továbbiakban nem dolgozhatnak nők a helyi és a külföldi civil szervezeteknél. A tárca a tilalmat azzal indokolta, hogy „komoly kifogások” merültek fel e szervezetek női dolgozóinak öltözködésével kapcsolatban. A tálib vezetés nem sokkal korábban az egyetemi oktatásból is kitiltotta a nőket.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország és Japán alkotta G7-csoport közleménye – amelyhez csatlakozott Ausztrália, Dánia, Norvégia, Hollandia és az Európai Unió is – a londoni külügyminisztérium ismertetése szerint felelőtlennek és veszélyesnek minősíti a tálib vezetés intézkedését. A kommüniké szerint ugyanis a nők kitiltása az Afganisztánban tevékenykedő civil szervezetekből olyan afgánok millióit sodorhatja veszélybe, akiknek a puszta életben maradása függ a humanitárius segítségtől.

A felhívás éppen ezért a döntés azonnali visszavonását követeli a tálib kormányzattól. A nyilatkozat szerint a nők abszolút központi szerepet töltenek be a humanitárius és az alapvető közszükségleti műveletekben, és ha nem vehetnek részt az afganisztáni segélyezési tevékenységben, a civil szervezetek nem tudnak élelmiszert, gyógyszert, a téli életvitelhez szükséges eszközöket és egyéb anyagokat, szolgáltatásokat eljuttatni a legveszélyeztetettebb embereknek.

Ennek hatása lenne a nemzetközi szervezetek nyújtotta humanitárius segélyezésre is, mivel e szervezetek is a civil szerveződések révén juttatják célba segélyszállítmányaikat – áll a csütörtöki G7-közleményben. A közös nyilatkozat szerint az afganisztáni tálib vezetés továbbra is folyamatosan jelét adja annak, hogy semmibe veszi az afgán nép, különösen a nők és a lányok jólétét, jogainak és szabadságjogainak érvényesülését.

A tálibok mindemellett nem mutatnak érdeklődést a nemzetközi közösséggel kialakítandó normális kapcsolatrendszer iránt sem – hangsúlyozza a G7-külügyminiszterek nyilatkozata.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. március 22.

Méhek EU-s jogvédelem alatt

Bár a növényvédő szerek EU-s jóváhagyási folyamata világszerte a legszigorúbbak közé tartozik, bizonyos ügyekben mégis szükséges a vonatkozó rendelkezések luxembourgi jogértelmezése.

2023. március 16.

Oroszország nem ismeri el az ICC joghatóságát

Oroszország nem ratifikálta az ICC-t létrehozó egyezményt és nem írta alá a szervezet alapító okiratát sem, ezért nem ismeri el a szervezet joghatóságát az orosz katonák által elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálására.