Adómentes élet az Egyesült Arab Emirátusokban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Egyesült Arab Emírségek az egyik legkiválóbb adótervezési és üzleti letelepedési célterület, különösen magyarok számára.


A Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek között januártól életbe lépett kettős adózást elkerülő egyezmény lehetővé teszi az adómentes jövedelmet. Az egyezménynek köszönhetően az Egyesült Arab Emírségekben dolgozó vagy odaköltözött magyar állampolgároknak ezentúl számos esetben nem kell személyi jövedelemadót fizetniük Magyarországon. Ez a mentesség még akkor is fennáll, ha helyben nem kell adót fizetniük, hiszen az Emirátusokban nem kell többek között személyi jövedelemadót sem fizetni.

Az Egyesült Arab Emírségek az elmúlt évtizedekben virágzó pénzügyi és üzleti központtá vált, ahol jelenleg is majd 40, úgynevezett „Szabad Zóna” működik. Ezek az  adómentes területek nemcsak adótervezésre kitűnőek, de nagyon gyorsan fejlődő  kereskedelmi, ipari és logisztikai tevékenységeknek is otthont adnak.

2015-ben egyértelműen a „RAK” azaz a Ras Al Khaimah és az Ajman emirátus a legnépszerűbb letelepedési helyszín külföldiek számára az országban, de Umm al-Quwain ismertsége is növekszik. Nem szabad lebecsüli Dubait és Abu Dhabit sem, de ezen aránylag új, adómentes területek nagyon fontos  előnyöket kínálnak az ott vállalkozóknak. Például a nagyobb városokhoz képest jóval olcsóbb a lakások bérleti díja, de az egyéb mindennapi költségek is. Ezek az emírségek kevesebb mint egy órányi autóútra találhatóak Dubaitól.

II. Wolters Kluwer Jogi Konferencia

2016. május 11-12. között kerül megrendezés a II. Wolters Kluwer Jogi Konferencia, melynek fő témái között az új Ptk. gyakorlata, valamint az új polgári perrendtartás szerepel.

Előjelentkezési akciónk keretében 2015. december 31-ig 149 990 Ft (+ áfa) helyett 128 990 Ft-ért (+ áfa) jelenkezhet.

Részletes program és jelentkezés >>

A letelepedéshez szinte minden emírségben első lépésként szükséges a cégalapítás. Az itt alapított cégek mentesek a társasági és a jövedelemadóktól, nem véletlenül oly népszerűek az európai üzletemberek körében is. Eközben ez a cégforma a legegyszerűbb mód az Egyesült Arab Emirátusok tartózkodási engedélyének (a helyi szabályok szerint ezt vízumnak nevezik) megszerzésére is. A cégenként elérhető vízumok száma függ annak engedélyétől és a bérelt iroda nagyságától. A tartózkodási engedély általában két vagy három évre szól, de hatálya meghosszabbítható. Arra azonban nagyon oda kell figyelni, hogy az engedélyt visszavonhatják, amennyiben tulajdonosa évente több mint 179 napot külföldön tölt. Az Ajman Szabad Zónában például három évig érvényes tartózkodási engedélyekkel várják a befektetőket. Ajmanban 4-7 munkanap alatt állítják ki a szükséges engedélyt, a folyamatot a kérelmező távollétében is el lehet indítani.

Bármelyik Zónáról legyen is szó, a tartózkodási engedély megszerzésének folyamata nem bonyolult, összehasonlítva más országok hasonló lehetőségeivel. A belépést követően megtörténik az orvosi vizsgálat, az ujjlenyomat levétele, és kiadható a tartózkodási engedély.

A sok Szabad Zóna közül természetesen nem csak a fent említettek kínálnak költséghatékony és adómentes letelepedési lehetőséget. A Hamriyah Szabad Zóna például az ország harmadik legnagyobb városában, Sharjahban található. A letelepedéshez szükséges engedély megszerzéséhez természetesen itt is céget kell alapítani. A modern cégbírósági rendszernek köszönhetően ez akár egy óra alatt is megtörténhet! Majd a Kereskedelmi Engedélyben erre kijelölt alapító már kérheti is a szükséges tartózkodási engedélyeket. A kiadható engedélyek száma a cég engedélyétől függően 4-8 lehet.

Az Egyesült Arab Emírátusok a nemzetközi szabványoknak, tehát az OECD-nek is megfelelő adópolitikát folytatva nyújtja a letelepedés és az adótervezés lehetőségét külföldieknek. Az adómentes állapot fenntartásához az adózónak általában fél évente legalább egyszer meg kell jelenniük az országban. 


Kapcsolódó cikkek

2024. július 9.

Olaszországban jogvita lett a strandolásból

Az olasz tengerpart elképzelhetetlenek strandfürdők nélkül. Az önkormányzatok évtizedekig átláthatatlanul adták ki az üzemeltetési jogokat, megsértve az uniós versenyjogot. A következőkben a szerző egy bizarr jogi és politikai vitát tár a Jogászvilág olvasói elé.

2024. június 24.

Mi köze a kékúszójú tonhalaknak a keresetek befogadhatóságához?

Cikkünkben az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés („EUMSz”) 263. cikkének (4) bekezdése alapján benyújtott közvetlen keresetek (megsemmisítési keresetek) egyes befogadhatósági feltételeit vizsgáljuk, elsődlegesen az Európai Unió Bírósága által kialakított esetjog alapján.