Az EJEB családon belüli erőszakkal kapcsolatos ítéleteinek végrehajtása


Az Európa Tanács az Emberi Jogok Európai Bírósága Ítéleteinek Végrehajtásával Foglalkozó Osztálya új tematikus tájékoztatót tett közzé a családon belüli erőszakkal kapcsolatos bírósági ügyekről.

A tájékoztató összefoglalja a 12 tagállam által a családon belüli erőszak megelőzésére, az áldozatok védelmére és az elkövetők felelősségre vonására tett intézkedéseket, amelyek az EJEB 18 különböző ítélete alapján születtek.

A tájékoztató olyan témákat fed le, mint a figyelemfelkeltő intézkedések, az áldozatok jogi védelmének és támogatásának megerősítése, valamint a nyomozások javítása, valamint a nyomon követés és az adatgyűjtés javítását célzó lépések.

Ez a tizenharmadik a nemzeti jog, politika és gyakorlat változásairól szóló tematikus tájékoztató sorozatban Európa-szerte az EJEB ítéleteinek végrehajtásához kapcsolódóan. A korábbi adatlapok alkotmányos ügyekkel, hatékony nyomozással, vallásszabadsággal, környezetvédelemmel, az igazságszolgáltatás függetlenségével és pártatlanságával, a gyermekek jogaival, a véleménynyilvánítás szabadságával, a fogva tartás körülményeivel, az LMBTI-személyek jogaival, a gyülekezési és egyesülési szabadsággal, a migrációval és a menedékjoggal, valamint a romák és utazók jogaival foglalkoztak.

(coe.int)


Kapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Nem könnyű ukrán menekültként állást találni az EU-ban

Az ukránok három évre kaphatnak munkavállalási engedélyt az Európai Unióban. De milyen nehéz itt állást találni? Ausztriában követtük két álláskereső ukrán nő történetét a Real Economy-ban, és szakembereket is kérdeztünk a témában.

2022. június 23.

Sorra kerülnek bíróságra azok az oroszok, akik kritizálni merik a „különleges katonai műveletet”

Keményen lecsap az orosz állam mindazokra, akik kritizálni merik hazájuk háborús erőfeszítéseit – vagyis a különleges katonai műveletet, ahogy erre Oroszországban hivatkozni lehet. Moszkvában nemrég egy önkormányzati képviselőnek is bíróság elé kellett állnia, mert a vád szerint le akarta járatni az orosz hadsereget. Egy jogvédő szervezet szerint már kétszáz ember ellen indítottak koncepciós büntetőeljárást.