Az EJEB családon belüli erőszakkal kapcsolatos ítéleteinek végrehajtása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európa Tanács az Emberi Jogok Európai Bírósága Ítéleteinek Végrehajtásával Foglalkozó Osztálya új tematikus tájékoztatót tett közzé a családon belüli erőszakkal kapcsolatos bírósági ügyekről.

A tájékoztató összefoglalja a 12 tagállam által a családon belüli erőszak megelőzésére, az áldozatok védelmére és az elkövetők felelősségre vonására tett intézkedéseket, amelyek az EJEB 18 különböző ítélete alapján születtek.

A tájékoztató olyan témákat fed le, mint a figyelemfelkeltő intézkedések, az áldozatok jogi védelmének és támogatásának megerősítése, valamint a nyomozások javítása, valamint a nyomon követés és az adatgyűjtés javítását célzó lépések.

családon belüli erőszak

Ez a tizenharmadik a nemzeti jog, politika és gyakorlat változásairól szóló tematikus tájékoztató sorozatban Európa-szerte az EJEB ítéleteinek végrehajtásához kapcsolódóan. A korábbi adatlapok alkotmányos ügyekkel, hatékony nyomozással, vallásszabadsággal, környezetvédelemmel, az igazságszolgáltatás függetlenségével és pártatlanságával, a gyermekek jogaival, a véleménynyilvánítás szabadságával, a fogva tartás körülményeivel, az LMBTI-személyek jogaival, a gyülekezési és egyesülési szabadsággal, a migrációval és a menedékjoggal, valamint a romák és utazók jogaival foglalkoztak.

(coe.int)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

EUB-ítélet a gyanúsítottak jogaira vonatkozó tájékoztatásról

A gyanúsítottaknak vagy a megvádolt személyeknek a büntetőeljárás során biztosítandó, az eljárási jogaikra vonatkozó tájékoztatási kötelezettség értelmezésével kapcsolatos nemzeti és uniós szabályozás összevetését tette meg az EU Bírósága.

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.