Bíróság elé viszi a „gyermekvédelmi” törvény és a Klubrádió ügyét az Európai Bizottság


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bíróság elé viszi Magyarországot az Európai Bizottság az uniós távközlési szabályok megsértése és az úgynevezett gyermekvédelmi törvény miatt – közölte a Bizottság pénteken. Ezzel a még tavaly indított kötelezettségszegési eljárások utolsó szakaszba léptetéséről döntött a testület.

A Bizottság közlése szerint a Magyar Médiatanács erősen megkérdőjelezhető indokok alapján utasította el a Klubrádió rádióspektrum-használati kérelmét. A frekvencia megvonásáról szóló döntést erősen aránytalannak és átláthatatlannak, így az uniós hírközlési szabályokkal ellentétesnek tartja az Európai Bizottság.

A testület ezenkívül megállapítja, hogy a „gyermekvédelmi” törvény előírásai, amelyek megtiltják vagy korlátozzák a 18 év alattiak hozzáférését a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást megjelenítő tartalmakhoz, számos uniós jogszabályba ütköznek, sértik az emberi méltóságot, a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságát, valamint a magánélet tiszteletben tartásához és a megkülönböztetésmentességhez való jogot.

Azt is kifogásolja a Bizottság, hogy a Meseország mindenkié című gyermekkönyvön figyelmeztetés elhelyezését írták elő a magyar hatóságok.

Az uniós bírák nagyjából másfél-két év alatt hoznak ítéletet, amelyet a vesztes félnek kötelező végrehajtania, másként pénzbírság várhat rá.

A magyar kormány elleni eljárást a Momentum Mozgalom európai parlamenti képviselője, Donáth Anna panasza alapján indították meg.

(hu.euronews.com)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 28.

A gyermekek jogellenes külföldre vitele

Európai előírások és konkrét nemzeti jogszabályok összevetéséről döntött az EU Bírósága egy különösen érzékeny témában, a gyermekek jogellenes külföldre vitelével kapcsolatban. Lényege a visszavitel iránti kérelmek elbírálására vonatkozó, a gyermekek érdekeit szolgáló gyors eljárások biztosítása.

2024. február 14.

Háttérzene sugárzása a repülőgépen

Az unió bírósága egy romániai szerzői jogi jogvitára tett pontot, melynek középpontjában a repülőgépeken és vonatokon háttérzeneként sugárzott zeneművek „jogállása”, és az attól függő díj megfizetése állt..