Bíróság elé viszi a „gyermekvédelmi” törvény és a Klubrádió ügyét az Európai Bizottság


Bíróság elé viszi Magyarországot az Európai Bizottság az uniós távközlési szabályok megsértése és az úgynevezett gyermekvédelmi törvény miatt – közölte a Bizottság pénteken. Ezzel a még tavaly indított kötelezettségszegési eljárások utolsó szakaszba léptetéséről döntött a testület.

A Bizottság közlése szerint a Magyar Médiatanács erősen megkérdőjelezhető indokok alapján utasította el a Klubrádió rádióspektrum-használati kérelmét. A frekvencia megvonásáról szóló döntést erősen aránytalannak és átláthatatlannak, így az uniós hírközlési szabályokkal ellentétesnek tartja az Európai Bizottság.

A testület ezenkívül megállapítja, hogy a „gyermekvédelmi” törvény előírásai, amelyek megtiltják vagy korlátozzák a 18 év alattiak hozzáférését a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást megjelenítő tartalmakhoz, számos uniós jogszabályba ütköznek, sértik az emberi méltóságot, a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságát, valamint a magánélet tiszteletben tartásához és a megkülönböztetésmentességhez való jogot.

Azt is kifogásolja a Bizottság, hogy a Meseország mindenkié című gyermekkönyvön figyelmeztetés elhelyezését írták elő a magyar hatóságok.

Az uniós bírák nagyjából másfél-két év alatt hoznak ítéletet, amelyet a vesztes félnek kötelező végrehajtania, másként pénzbírság várhat rá.

A magyar kormány elleni eljárást a Momentum Mozgalom európai parlamenti képviselője, Donáth Anna panasza alapján indították meg.

(hu.euronews.com)


Kapcsolódó cikkek

2022. augusztus 10.

Moneyball, avagy sport és jog: miben tud segíteni a sportelemzés módszertana a jogászi munka hatékonyabb mérésében és jobb döntések meghozatalában?

Az új típusú, kezdetben a baseballban használt elemző alkalmazások nemcsak a labdajátékokban, hanem a jog területén is hatékonyabb stratégiai döntések meghozatalát segíthetik – legyen szó egy ügyvédi perstratégia összeállításáról, a megfelelő érvelés megfogalmazásáról, egy új munkavállaló felvételéről vagy más döntések támogatásáról.

2022. augusztus 10.

A menekült kiskorú gyermekének helyzete

Az EUB azt vizsgálta, hogy ellentétes-e az uniós joggal, ha a tagállam menekült jogállást biztosít egy olyan harmadik országbeli állampolgár kiskorú gyermeke számára, aki az adott tagállam területén született, és másik szülője révén olyan harmadik ország állampolgárságával rendelkezik, amelynek területén nincs kitéve üldözés veszélyének.

2022. augusztus 1.

Milyen jogai vannak a légi utasoknak?

Késett a gépem, törölték a járatomat, nem vitt el a repülő, amire jegyem volt – egyre több légi utas kerül ilyen helyzetbe, a légitársaságok azonban nem minden esetben árulják el, hogy pontosan milyen kártérítésre és segítségre jogosult ilyenkor az utas – annak ellenére, hogy a szabályozás szerint kötelességük lenne. Kártérítési kisokos légi utasoknak a reptéri káosz útvesztőjében.