Felel-e az online videómegosztó a jogsértő tartalmakért?


A német legfelsőbb bíróság döntése szerint a YouTube köteles kártérítést fizetni, ha a bejelentést követően késlekedik a jogsértő tartalom eltávolításával.

A német legfelsőbb bíróság döntése szerint a Google által üzemeltetett YouTube-nak és más platformoknak szerzői jogi kártérítést kell fizetniük a jogosulatlan közzétételek miatt, még akkor is, ha a tartalmat harmadik fél töltötte fel az internetre.

A platformok üzemeltetői csak akkor felelnek, ha nem cselekszenek gyorsan a hozzáférés blokkolása érdekében, miután tudomást szereztek az illegális feltöltésekről – áll a bíróság csütörtöki ítéletében.

Az ügy az 1000 milliárd dolláros európai kreatívipar és az online platformok közötti, hosszan tartó csata eredménye, amelyben a kreatív ipar képviselői jogorvoslatot kezdeményeztek a jogosulatlan feltöltések miatt. Az ügy része annak a szélesebb körű vitának is, hogy mennyit kell tennie az online platformoknak és a közösségi médiának a jogosulatlan, illegális vagy gyűlöletkeltő tartalmak közzététele ellen.

Az ítélet szerint a platformok üzemeltetőit elvileg kötelezhetnék arra is, hogy nyilvánosságra hozzák a jogsértést elkövető felhasználók személyazonosságát és e-mail címét. A bíróság ítéletét az Európai Unió Bírósága által tavaly hozott ítéletre alapozta.

A csütörtöki döntés egy zenei producer által indított ügyben született, miután a jogokat birtokló előadóról készült video- és hangfelvételek még azután is elérhetők voltak a YouTube-on, hogy a producer ügyvédje levelet küldött, amelyben kérte azok eltávolítását. A bíróság nem hozott végleges döntést arról, hogy a YouTube felelősségre vonható-e, ami azt jelenti, hogy az ügy az alsóbb fokú bíróságok elé kerül újbóli vizsgálatra.

A YouTube azt mondta, hogy bízik a szerzői jogok megsértése elleni küzdelemben és a jogtulajdonosok méltányos részesedésének biztosítására épített rendszereiben.

(reuters.com)


Kapcsolódó cikkek

2022. június 29.

Még egy évig marad védettséget igazoló uniós igazolvány

Megmarad a digitális Covid-igazolvány, de már csak ott van rá szükség, ahol ezt külön kérik az utazóktól. A rendelet június 30-án járt volna le, de ha az egészségügyi helyzet lehetővé teszi, akkor bármikor hatályok kívül helyezhetik.

2022. június 28.

EU: Legyen világos, mi árt az egészségnek és a klímának!

Az Európai Bizottság (EB) a Zöld Fordulat céljainak eléréséért akciócsomaggal állt elő. Javasolja a termékmegjelölési szabályok szigorítását és kibővítését. A koncepció az élelmiszereknél már ismert: a csomagoláson színek jelölik a káros összetevők arányát. Ez a legtöbb országban csak ajánlás, az EB viszont kötelezővé tenné.

2022. június 24.

Nem könnyű ukrán menekültként állást találni az EU-ban

Az ukránok három évre kaphatnak munkavállalási engedélyt az Európai Unióban. De milyen nehéz itt állást találni? Ausztriában követtük két álláskereső ukrán nő történetét a Real Economy-ban, és szakembereket is kérdeztünk a témában.