Felel-e az online videómegosztó a jogsértő tartalmakért?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A német legfelsőbb bíróság döntése szerint a YouTube köteles kártérítést fizetni, ha a bejelentést követően késlekedik a jogsértő tartalom eltávolításával.

A német legfelsőbb bíróság döntése szerint a Google által üzemeltetett YouTube-nak és más platformoknak szerzői jogi kártérítést kell fizetniük a jogosulatlan közzétételek miatt, még akkor is, ha a tartalmat harmadik fél töltötte fel az internetre.

A platformok üzemeltetői csak akkor felelnek, ha nem cselekszenek gyorsan a hozzáférés blokkolása érdekében, miután tudomást szereztek az illegális feltöltésekről – áll a bíróság csütörtöki ítéletében.

Az ügy az 1000 milliárd dolláros európai kreatívipar és az online platformok közötti, hosszan tartó csata eredménye, amelyben a kreatív ipar képviselői jogorvoslatot kezdeményeztek a jogosulatlan feltöltések miatt. Az ügy része annak a szélesebb körű vitának is, hogy mennyit kell tennie az online platformoknak és a közösségi médiának a jogosulatlan, illegális vagy gyűlöletkeltő tartalmak közzététele ellen.

Az ítélet szerint a platformok üzemeltetőit elvileg kötelezhetnék arra is, hogy nyilvánosságra hozzák a jogsértést elkövető felhasználók személyazonosságát és e-mail címét. A bíróság ítéletét az Európai Unió Bírósága által tavaly hozott ítéletre alapozta.

A csütörtöki döntés egy zenei producer által indított ügyben született, miután a jogokat birtokló előadóról készült video- és hangfelvételek még azután is elérhetők voltak a YouTube-on, hogy a producer ügyvédje levelet küldött, amelyben kérte azok eltávolítását. A bíróság nem hozott végleges döntést arról, hogy a YouTube felelősségre vonható-e, ami azt jelenti, hogy az ügy az alsóbb fokú bíróságok elé kerül újbóli vizsgálatra.

A YouTube azt mondta, hogy bízik a szerzői jogok megsértése elleni küzdelemben és a jogtulajdonosok méltányos részesedésének biztosítására épített rendszereiben.

(reuters.com)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 20.

Az AI szabályozás jövője az USA-ban

Technológiai vezetők találkoztak az amerikai törvényhozókkal a Capitol Hillben, hogy megvitassák az AI szabályozás jövőjét.