Jogellenes az eutanázia tilalma


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A német alkotmánybíróság szerint sérti a német alaptörvényt az eutanázia szolgáltatások tilalma.

Az eutanázia szolgáltatásokat tiltó német törvény az alaptörvénybe ütközik, állapította meg a német alkotmánybíróság alapvető jelentőségű határozatában, a Sterbehilfe Deutschland nevű szervezet által indított ügyben, amely eutanázia szolgáltatásokat nyújt azoknak, akik hozzájuk fordulnak.

A szervezet a 2015-ös német jogszabály megsemmisítését kérte, amely tiltja az eutanáziában való közreműködést, ha a közreműködő szervezet vagy orvos segítségéért ellenértéket kér.

„Az eutanáziában való közreműködés tilalma … sérti az alaptörvényt, és érvénytelen” – mondta ki az alkotmánybíróság határozatában.
Döntésében a testület úgy foglalt állást, hogy a német alkotmány magában foglalja a halálról való döntés jogát, amely kiterjed a saját élet önkezű elvételére és a harmadik felek által önként nyújtott segítség igénybevételére.

A német parlamentnek a döntés következtében új szabályokat kell kidolgozniuk és törvénybe iktatniuk.

Az eutanázia különösen érzékeny téma Németországban a holokauszt öröksége miatt, amikor a nácik megölték és embertelen kísérleteket végeztek a zsidósággal szemben.

A hatályos német törvény miatt az eutanáziát igénybe vevők rokonaiktól kérnek segítséget, vagy külföldre mennek.

(reuters.com)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 9.

Olaszországban jogvita lett a strandolásból

Az olasz tengerpart elképzelhetetlenek strandfürdők nélkül. Az önkormányzatok évtizedekig átláthatatlanul adták ki az üzemeltetési jogokat, megsértve az uniós versenyjogot. A következőkben a szerző egy bizarr jogi és politikai vitát tár a Jogászvilág olvasói elé.

2024. június 24.

Mi köze a kékúszójú tonhalaknak a keresetek befogadhatóságához?

Cikkünkben az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés („EUMSz”) 263. cikkének (4) bekezdése alapján benyújtott közvetlen keresetek (megsemmisítési keresetek) egyes befogadhatósági feltételeit vizsgáljuk, elsődlegesen az Európai Unió Bírósága által kialakított esetjog alapján.