Jogellenes az eutanázia tilalma


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A német alkotmánybíróság szerint sérti a német alaptörvényt az eutanázia szolgáltatások tilalma.

Az eutanázia szolgáltatásokat tiltó német törvény az alaptörvénybe ütközik, állapította meg a német alkotmánybíróság alapvető jelentőségű határozatában, a Sterbehilfe Deutschland nevű szervezet által indított ügyben, amely eutanázia szolgáltatásokat nyújt azoknak, akik hozzájuk fordulnak.

A szervezet a 2015-ös német jogszabály megsemmisítését kérte, amely tiltja az eutanáziában való közreműködést, ha a közreműködő szervezet vagy orvos segítségéért ellenértéket kér.

“Az eutanáziában való közreműködés tilalma … sérti az alaptörvényt, és érvénytelen” – mondta ki az alkotmánybíróság határozatában.
Döntésében a testület úgy foglalt állást, hogy a német alkotmány magában foglalja a halálról való döntés jogát, amely kiterjed a saját élet önkezű elvételére és a harmadik felek által önként nyújtott segítség igénybevételére.

A német parlamentnek a döntés következtében új szabályokat kell kidolgozniuk és törvénybe iktatniuk.

Az eutanázia különösen érzékeny téma Németországban a holokauszt öröksége miatt, amikor a nácik megölték és embertelen kísérleteket végeztek a zsidósággal szemben.

A hatályos német törvény miatt az eutanáziát igénybe vevők rokonaiktól kérnek segítséget, vagy külföldre mennek.

(reuters.com)


Kapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Nem könnyű ukrán menekültként állást találni az EU-ban

Az ukránok három évre kaphatnak munkavállalási engedélyt az Európai Unióban. De milyen nehéz itt állást találni? Ausztriában követtük két álláskereső ukrán nő történetét a Real Economy-ban, és szakembereket is kérdeztünk a témában.

2022. június 23.

Sorra kerülnek bíróságra azok az oroszok, akik kritizálni merik a „különleges katonai műveletet”

Keményen lecsap az orosz állam mindazokra, akik kritizálni merik hazájuk háborús erőfeszítéseit – vagyis a különleges katonai műveletet, ahogy erre Oroszországban hivatkozni lehet. Moszkvában nemrég egy önkormányzati képviselőnek is bíróság elé kellett állnia, mert a vád szerint le akarta járatni az orosz hadsereget. Egy jogvédő szervezet szerint már kétszáz ember ellen indítottak koncepciós büntetőeljárást.