Jogszerűen nem fizetett adót az Amazon Luxemburgban?


Az Amazon megnyerte a pert az Európai Bizottsággal szemben, amelyben a Bizottság azt állította, hogy az amerikai technológiai vállalat 250 millió euró „illegális állami támogatást” kapott adókedvezmények formájában Luxemburgtól.


Az Európai Unió Törvényszékének döntése egy újabb fiaskó az Európai Bizottságnak, amely „a multiknak kedvező adózás” ellen küzd, mert egyes tagállamok állítólag lehetővé teszik a nagy multinacionális technológiai vállalatok számára, hogy több százmillió euró adót ne fizessenek meg más tagállamokban.

Az EUB ítéletével hatályon kívül helyezte az Európai Bizottság 2017. évi határozatát, amely az Amazont 250 millió euró utólagos adófizetésre kötelezte Luxemburg részére. Az EUB szerint nincs elegendő bizonyíték arra, hogy az Amazon 2006-ban külön adómegállapodást kötött Luxemburgban, amelyben a felek arról állapodtak volna meg, hogy az amerikai társaság, Luxemburgban adózzon az Európában elért nyereség után.

“A Bbizottság nem bizonyította kellő mértékben, hogy indokolatlanul csökkentek az Amazon-csoport egyik európai leányvállalatának adóterhei” – érvelt a bíróság.

A 2017-es döntés meghozatalakor Margrethe Vestager, az európai versenybiztos kijelentette: „Luxemburg illegális adókedvezményeket adott az Amazonnak. Ennek eredményeként az Amazon nyereségének csaknem háromnegyede után nem fizetett adót. Más szóval az Amazon négyszer kevesebb adót fizethetett, mint más helyi vállalatok, amelyekre ugyanazok a nemzeti adózási szabályok vonatkoznak. Ez az EU állami támogatási szabályai szerint jogszerűtlen. A tagállamok nem adhatnak szelektív adókedvezményeket olyan multinacionális csoportoknak, amelyeket más vállalkozásoknak nem biztosítanak.”

Másodszor fordult elő, hogy a Törvényszék hatályon kívül helyezte a Bizottság multinacionális adóelkerüléssel kapcsolatos határozatát. Tavaly az EUB úgy döntött, hogy az Apple-nek sem kell utólag 13 milliárd euró adót fizetnie Írországnak, mert az EUB szerint a Bizottság tévesen jutott arra a következtetésre, hogy az Apple „szelektív gazdasági előnyben részesült, és ezzel együtt állami támogatást kapott”.

Az Amazon üdvözölte a bírósági a döntést, és kijelentette, hogy „fenntartja a régóta hangoztatott álláspontját, amely szerint betartották az összes alkalmazandó törvényt, és hogy az Amazon nem részesült kivételes bánásmódban”. A vállalat hozzátette: “Örülünk, hogy a bíróság ezt egyértelművé tette és továbbra is mindent megteszünk az európai ügyfelek kiszolgálása érdekében.”

Chiara Putaturo, az Oxfam eu-s adószakértője az EUB ítélet értékeléseképpen elmondta, hogy az újabb csapás a fair playre. “Ez az ügy ismételten megmutatta, hogy az egyedi ügyek kivizsgálása nem oldják meg a nagyszabású adóelkerülést” – tette hozzá.

“A világjárvány szegénységbe sodorja az embereket, míg a járványból profitálük, mint az Amazon és Jeff Bezos, továbbra is anélkül gyarapítják a vagyonukat, hogy méltányos adót fizetnének.”

A Guardian nemrég tárta fel, hogy az Amazon tavaly nem fizetett társasági adót Luxemburgban, annak ellenére, hogy a lumxemburgi székhelyű holdingja 44 milliárd eurós rekord árbevételt ért el.

Az értékesítéseket Luxemburgban könyvelték el annak ellenére, hogy más európai országokban, köztük az Egyesült Királyságban élők millióinak teljesítettek.

“Az Amazon nyeresége a világjárvány idején is szárnyal – csak az európai eladások terén 44 milliárd eurós rekordbevételt ért el” – nyilatkozta Putaturo. “A Luxemburgban benyújtott adóbevallásaik alapján azonban nem kellett adót fizetniük.”

Paul Monaghan, a Fair Tax Foundation vezérigazgatója szerint az EUB döntése megmutatta, hogy „a nemzetközi adójogszabályok alapvető reformjára van szükség az igazságos adózás megteremtéséhez”.

„Az Európai Bizottságot dicséret illeti, amiért eljárást indított Luxemburg és az Amazon ellen azért, ami mindenki számára egyértelmű módon segíti a korlátlan adóelkerülést – nem utolsósorban egy olyan cég létrehozását, amelynek célja a világon elért nyereség egy helyre gyűjtése és amely nem rendelkezik alkalmazottal vagy irodával, és amely valahogy nem társaságiadó-köteles ”- tette hozzá.

„Ezt azonban nem lehet „illegális állami támogatásként ” szankcionálni. Az Európai Bíróság nem csak itt, hanem az Apple kontra Írország, ügyben a 13 milliárd eurót, mint meg nem fizetett adót sem látta bizonyítottnak.”

Monaghan felszólította az Egyesült Királyságot, hogy éljen a jövő havi G7 találkozó házigazdájaként az „egyszeri lehetőséggel az alapvető változásért” és támogassa az Egyesült Államok globális adózási minimum szabályok radikális átalakítására vonatkozó javaslatát a multinacionális adóelkerülés megszüntetése érdekében.

“A vállalkozások túlnyomó többsége örömmel fizet tisztességes adórészt és egyenlő versenyfeltételekkel vesz részt a piaci versenyben” – mondta. “De az Amazon féle cégek ettől nagyon távol vannak.”

(curia.europa.eu)
Kapcsolódó cikkek

2022. január 24.

Új szabályokkal tartaná kordában az EU a digitális óriásplatformokat

A tervek szerint a változásokkal a felhasználók beleszólhatnak majd, abba, hogy az internetes óriáscégek milyen módszerekkel érik el őket. És könnyebb lesz az illegális tartalmak eltávolítása is. Azonban sokak szerint veszélyezteti a szólásszabadságot a tervezet.