Megalakult az Ukrajna elleni Agressziós Bűnök Üldözésének Nemzetközi Központja


Az ICPA célja pótolni a Nemzetközi Büntetőbíróság joghatóságát azáltal, hogy fórumot biztosít az olyan orosz agressziós bűncselekmények üldözésére, mint a kínzás, az embertelen bánásmód, a szexuális erőszak és a statáriális kivégzések.
Az EU tagállamok képviselői szombaton megegyeztek egy új törvényszék felállításáról, amely az ukrajnai háború során elkövetett orosz háborús bűncselekmények üldözését tűzte ki célul.
A törvényszék, az Ukrajna elleni Agressziós Bűnök Üldözésének Nemzetközi Központja (ICPA) nevet viseli és az a célja, hogy pótolja a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) vádemelési hiányosságait.
Ursula von der Leyen jelentette be a törvényszék létrehozását, aki így fogalmazott:
„Az Európai Unió támogatja a Nemzetközi Büntetőbíróság munkáját. Hiszünk benne, hogy szükség van egy külön törvényszékre, amely Oroszország agressziós cselekményeit üldözi.” A jelenlegi állás szerint Oroszország elutasította az ICC joghatóságát, ami azt jelenti, hogy valószínűleg nem vetik alá magukat semmilyen büntetőeljárásnak az ICC előtt.
Az ICPA célja ezt a hiányt pótolni azáltal, hogy fórumot biztosít az olyan orosz agressziós bűncselekmények üldözésére, mint a kínzás, az embertelen bánásmód, a szexuális erőszak és a statáriális kivégzések.
Az ICPA egy 2022-ben létrehozott közös nyomozócsoporton belül Hágában kap helyet. A csoportot Litvánia, Lengyelország, Ukrajna és az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynöksége (Eurojust) alkotja. A nyomozócsoport szombaton megállapodott abban, hogy módosítják eredeti megállapodásukat az ICPA létrehozásáról.
A bejelentés az „United for Justice” konferencián történt Ukrajnában. Az európai országok és az Egyesült Államok nemzetközi vezetői összegyűltek, hogy megvitassák az Oroszország és Ukrajna között folyó háborúban elkövetett háborús bűnök kérdését. A vezetők megvizsgálják a háborús bűnök esetleges büntetőeljárás alá vonásának módszereit nemzeti és nemzetközi szervekben egyaránt.

Kapcsolódó cikkek

2023. március 28.

Az uniós tagállamok jóváhagyták dízel- és benzinüzemű új autók értékesítésének betiltását

Az uniós tagállamok energiaügyekért felelős miniszterei keddi brüsszeli tanácskozásukon jóváhagyták az új személygépkocsikra és kisteherautókra vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási normák felülvizsgálatáról szóló rendeletet, amelynek értelmében 2035-ig fokozatosan meg kell szüntetni a dízel- és a benzinüzemű új autók értékesítését az EU-ban, és minden új gyártású autónak kibocsátásmentesnek kell lennie.

2023. március 28.

Újabb hullámok az USA-ba irányuló adattovábbítások vizein

Az USA-ba irányuló személyes adatok továbbítása a GDPR alkalmazásának kritikus területe; egy évek óta húzódó, átmeneti megoldásokkal tűzdelt, megoldhatatlannak látszó probléma. 2022-ben a felek újra a tettek mezejére léptek, ezek bemutatására vállalkozunk cikkünkben.