Megalakult az Ukrajna elleni Agressziós Bűnök Üldözésének Nemzetközi Központja


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ICPA célja pótolni a Nemzetközi Büntetőbíróság joghatóságát azáltal, hogy fórumot biztosít az olyan orosz agressziós bűncselekmények üldözésére, mint a kínzás, az embertelen bánásmód, a szexuális erőszak és a statáriális kivégzések.

Az EU tagállamok képviselői szombaton megegyeztek egy új törvényszék felállításáról, amely az ukrajnai háború során elkövetett orosz háborús bűncselekmények üldözését tűzte ki célul.
A törvényszék, az Ukrajna elleni Agressziós Bűnök Üldözésének Nemzetközi Központja (ICPA) nevet viseli és az a célja, hogy pótolja a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) vádemelési hiányosságait.
Ursula von der Leyen jelentette be a törvényszék létrehozását, aki így fogalmazott:
„Az Európai Unió támogatja a Nemzetközi Büntetőbíróság munkáját. Hiszünk benne, hogy szükség van egy külön törvényszékre, amely Oroszország agressziós cselekményeit üldözi.” A jelenlegi állás szerint Oroszország elutasította az ICC joghatóságát, ami azt jelenti, hogy valószínűleg nem vetik alá magukat semmilyen büntetőeljárásnak az ICC előtt.
Az ICPA célja ezt a hiányt pótolni azáltal, hogy fórumot biztosít az olyan orosz agressziós bűncselekmények üldözésére, mint a kínzás, az embertelen bánásmód, a szexuális erőszak és a statáriális kivégzések.
Az ICPA egy 2022-ben létrehozott közös nyomozócsoporton belül Hágában kap helyet. A csoportot Litvánia, Lengyelország, Ukrajna és az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynöksége (Eurojust) alkotja. A nyomozócsoport szombaton megállapodott abban, hogy módosítják eredeti megállapodásukat az ICPA létrehozásáról.
A bejelentés az „United for Justice” konferencián történt Ukrajnában. Az európai országok és az Egyesült Államok nemzetközi vezetői összegyűltek, hogy megvitassák az Oroszország és Ukrajna között folyó háborúban elkövetett háborús bűnök kérdését. A vezetők megvizsgálják a háborús bűnök esetleges büntetőeljárás alá vonásának módszereit nemzeti és nemzetközi szervekben egyaránt.

Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

EUB-ítélet a gyanúsítottak jogaira vonatkozó tájékoztatásról

A gyanúsítottaknak vagy a megvádolt személyeknek a büntetőeljárás során biztosítandó, az eljárási jogaikra vonatkozó tájékoztatási kötelezettség értelmezésével kapcsolatos nemzeti és uniós szabályozás összevetését tette meg az EU Bírósága.

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.