Mesterséges intelligencia és a szerzői jogok


A Getty Images Monday keresetet nyújtott be egy nyílt mesterséges intelligencia platform, a Stability AI ellen, amiért állítólag az engedélye nélkül visszaélt a stockfotó cég képeivel.

Az Egyesült Államok Delaware kerületi bíróságához benyújtott kereset szerint a Stability AI több mint 12 millió képet másolt le a Getty Images gyűjteményéből, beleértve a képaláírásokat és metaadatokat, annak érdekben, hogy egy konkurens vállalkozást hozzon létre, amely ingyenes és

nyílt hozzáférést biztosít a nyilvánosság számára a mesterséges intelligenciához.

A kereset szerint a Stability AI lemásolta a Getty Images szellemi tulajdonát a cég engedélye és ellenérték fizetése nélkül.

A Stability AI ezután állítólag a Stable Diffusion szövegből-kép modellt használta a Getty Images leírásaival együtt, hogy számítógéppel előállított képeket hozzon létre, amelyek hasonlítanak a Getty Images képeire.

A Getty Images megpróbálja érvényesíteni azt a pénzbeli kárt, amelyet azért szenvedett el, mert a Stability AI a képeket saját üzleti modelljének és növekedésének támogatására használta fel.

Hasonló per már két másik mesterséges intelligencia-cég ellen is volt korábban.

A Getty Images hasonló pert indított az Egyesült Királyságban, művészek egy csoportja pedig csoportos keresetet indított Kaliforniában.

(jurist.org)


Kapcsolódó cikkek

2023. március 28.

Az uniós tagállamok jóváhagyták dízel- és benzinüzemű új autók értékesítésének betiltását

Az uniós tagállamok energiaügyekért felelős miniszterei keddi brüsszeli tanácskozásukon jóváhagyták az új személygépkocsikra és kisteherautókra vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási normák felülvizsgálatáról szóló rendeletet, amelynek értelmében 2035-ig fokozatosan meg kell szüntetni a dízel- és a benzinüzemű új autók értékesítését az EU-ban, és minden új gyártású autónak kibocsátásmentesnek kell lennie.

2023. március 28.

Újabb hullámok az USA-ba irányuló adattovábbítások vizein

Az USA-ba irányuló személyes adatok továbbítása a GDPR alkalmazásának kritikus területe; egy évek óta húzódó, átmeneti megoldásokkal tűzdelt, megoldhatatlannak látszó probléma. 2022-ben a felek újra a tettek mezejére léptek, ezek bemutatására vállalkozunk cikkünkben.