Mesterséges intelligencia és a szerzői jogok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Getty Images Monday keresetet nyújtott be egy nyílt mesterséges intelligencia platform, a Stability AI ellen, amiért állítólag az engedélye nélkül visszaélt a stockfotó cég képeivel.

Az Egyesült Államok Delaware kerületi bíróságához benyújtott kereset szerint a Stability AI több mint 12 millió képet másolt le a Getty Images gyűjteményéből, beleértve a képaláírásokat és metaadatokat, annak érdekben, hogy egy konkurens vállalkozást hozzon létre, amely ingyenes és

nyílt hozzáférést biztosít a nyilvánosság számára a mesterséges intelligenciához.

A kereset szerint a Stability AI lemásolta a Getty Images szellemi tulajdonát a cég engedélye és ellenérték fizetése nélkül.

A Stability AI ezután állítólag a Stable Diffusion szövegből-kép modellt használta a Getty Images leírásaival együtt, hogy számítógéppel előállított képeket hozzon létre, amelyek hasonlítanak a Getty Images képeire.

A Getty Images megpróbálja érvényesíteni azt a pénzbeli kárt, amelyet azért szenvedett el, mert a Stability AI a képeket saját üzleti modelljének és növekedésének támogatására használta fel.

Hasonló per már két másik mesterséges intelligencia-cég ellen is volt korábban.

A Getty Images hasonló pert indított az Egyesült Királyságban, művészek egy csoportja pedig csoportos keresetet indított Kaliforniában.

(jurist.org)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 15.

Jogi mérföldkő a klímavédelemben

Történelmi jelentőségű döntésével a strasbourgi bíróság kimondta, a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való alapjog által nyújtott állami védelmi kötelezettség kiterjed az éghajlatváltozás okozta, az életet, egészséget, közérzetet és életminőséget érintő negatív hatások elhárítására.