Oroszország szeptember 16-tól nem tagja az EJEE-nek


Az Európa Tanácsból való 2022. március 16-i kizárását követően az Orosz Föderáció 2022. szeptember 16-tól kilép az Emberi Jogok Európai Egyezményéből. Ezt a Miniszteri Bizottság mai állásfoglalásában megerősítette.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának 2022. március 22-i állásfoglalásával összhangban az EJEB elbírálja az Oroszország elleni, az Egyezmény 2022. szeptember 16-ig történt állítólagos megsértésével kapcsolatban benyújtott kereseteket. A Miniszteri Bizottság (MK) továbbra is felügyeli az ítéletek és a békés egyezségek végrehajtását. Oroszországnak március 16-ig teljesítenie kell teljes pénzügyi kötelezettségét; az ezen időpontban felhalmozott összes hátralékért továbbra is felelős marad.

(coe.int)


Kapcsolódó cikkek

2022. június 29.

Még egy évig marad védettséget igazoló uniós igazolvány

Megmarad a digitális Covid-igazolvány, de már csak ott van rá szükség, ahol ezt külön kérik az utazóktól. A rendelet június 30-án járt volna le, de ha az egészségügyi helyzet lehetővé teszi, akkor bármikor hatályok kívül helyezhetik.

2022. június 28.

EU: Legyen világos, mi árt az egészségnek és a klímának!

Az Európai Bizottság (EB) a Zöld Fordulat céljainak eléréséért akciócsomaggal állt elő. Javasolja a termékmegjelölési szabályok szigorítását és kibővítését. A koncepció az élelmiszereknél már ismert: a csomagoláson színek jelölik a káros összetevők arányát. Ez a legtöbb országban csak ajánlás, az EB viszont kötelezővé tenné.