Terjedőben az online jogi tanácsadás

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. június 18.
Rovat:

Az online jogi szolgáltatás mellett kardoskodók évek óta szeretnék elérni, hogy fix díjjal nyújthassanak online jogi tanácsot, azonban az ügyvédi kamarák és a bíróságok eddig kitartóan lobbiznak a szolgáltatás ellen.


Az online tanácsadók azonban továbbra is kitartóan küzdenek és jogi tanácsot nyújtanak ügyfeleik részére.

Annak ellenére, hogy az élet egyre több területén jelennek meg az online szolgáltatások, a jogi szektorban az ügyvédi kamarák mindeddig hatékonyan szabtak ennek gátat. A rendszer ellenzői szerint az sérti az etikai szabályokat és a munkadíjakra vonatkozó rendelkezéseket is.

A New Jersey legfelsőbb bíróság például megtiltotta a helyi ügyvédeknek, hogy ilyen szolgáltatást nyújtsanak. A bíróság szerint a szolgáltatást nyújtó cégek azzal a szabályozásukkal, hogy jutalékot kérnek az ügyvédektől, megsértik az ügyvédekre vonatkozó etikai, munkadíj és ajánlási szabályokat.

Azon cégek esetében, amelyek nem számítanak fel jutalékot a bíróság arra hivatkozott, hogy az etikai szabályokat sértik meg, mivel nem regisztráltak a bíróságon.

Két cég a döntést követően regisztrált a bírósági hivatalnál, de egy másik társaság kérte a döntés felülvizsgálatát, azonban a New Jersey-i legfelsőbb bíróság visszautasította a kérdés vizsgálatát. A cég azonban nem foglalkozott ezzel és továbbra is működik, illetve küzd az ügyfelekért.

A cég új megállapodásokat kötött, amelyek segíthetik a szolgáltatás terjedését és a jogi szektor hatékonyabb kiszolgálását.

A többi cég pedig igyekszik kiterjeszteni a szolgáltatásait minél több jogterületre és így akar ügyfeleket szerezni.

Az egyik cég szolgáltatása a munkavállalókat látja el jogi-, adó-, pénzügyi- és biztosítási tanácsokkal, idén pedig összefogtak egy jogsegélyszervezettel is amely ingyenesen nyújt jogi tanácsot a programban résztvevőknek.

A cég alkalmazása rövid idő alatt felkapottá vált és ma az egyik leggyakrabban használt mobil applikáció. Emellett a tradicionális jogi szolgáltatást nyújtókkal és a hatóságokkal is jó kapcsolatot ápolnak. A tagállami igazságügyi miniszterekkel, akik aktívan figyelik a cég tevékenységét- például kifejezetten jó és aktív kapcsolatot ápolnak – mondta a társaság vezetője.

A cégek elkötelezettek az ötletük mellett, mert a piac azt mutatja, hogy igen is van kereslet erre a szolgáltatásra. A cég vezetője kifejtette: „Rengeteg energiát, időt és pénzt öltünk az ötletünkbe, meg fogunk küzdeni érte. Az elmúlt két és is azt mutatja, hogy meg tudjuk nyerni ezeket a csatákat. Ha nem is teljesen, de elismerik az újításunkat.”

Az USA piaca a tagállami megosztottság miatt általában nem egységes, ezért sokan a külföldi terjeszkedésben gondolkodnak. Megindult az amerikai és európai cégek közötti együttműködés, ennek köszönhetően már Franciaországban, Spanyolországban és Hollandiában is elindult az online tanácsadás. 

(law.com)

[htmlbox jogtar_kepzes]

Kapcsolódó cikkek:


Csendes forradalom
2018. szeptember 10.

Csendes forradalom

A konzervativizmus szelleme járja be az amerikai igazságszolgáltatást.