Terjedőben az online jogi tanácsadás

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. június 18.
Rovat:

Az online jogi szolgáltatás mellett kardoskodók évek óta szeretnék elérni, hogy fix díjjal nyújthassanak online jogi tanácsot, azonban az ügyvédi kamarák és a bíróságok eddig kitartóan lobbiznak a szolgáltatás ellen.


Az online tanácsadók azonban továbbra is kitartóan küzdenek és jogi tanácsot nyújtanak ügyfeleik részére.

Annak ellenére, hogy az élet egyre több területén jelennek meg az online szolgáltatások, a jogi szektorban az ügyvédi kamarák mindeddig hatékonyan szabtak ennek gátat. A rendszer ellenzői szerint az sérti az etikai szabályokat és a munkadíjakra vonatkozó rendelkezéseket is.

A New Jersey legfelsőbb bíróság például megtiltotta a helyi ügyvédeknek, hogy ilyen szolgáltatást nyújtsanak. A bíróság szerint a szolgáltatást nyújtó cégek azzal a szabályozásukkal, hogy jutalékot kérnek az ügyvédektől, megsértik az ügyvédekre vonatkozó etikai, munkadíj és ajánlási szabályokat.

Azon cégek esetében, amelyek nem számítanak fel jutalékot a bíróság arra hivatkozott, hogy az etikai szabályokat sértik meg, mivel nem regisztráltak a bíróságon.

Két cég a döntést követően regisztrált a bírósági hivatalnál, de egy másik társaság kérte a döntés felülvizsgálatát, azonban a New Jersey-i legfelsőbb bíróság visszautasította a kérdés vizsgálatát. A cég azonban nem foglalkozott ezzel és továbbra is működik, illetve küzd az ügyfelekért.

A cég új megállapodásokat kötött, amelyek segíthetik a szolgáltatás terjedését és a jogi szektor hatékonyabb kiszolgálását.

A többi cég pedig igyekszik kiterjeszteni a szolgáltatásait minél több jogterületre és így akar ügyfeleket szerezni.

Az egyik cég szolgáltatása a munkavállalókat látja el jogi-, adó-, pénzügyi- és biztosítási tanácsokkal, idén pedig összefogtak egy jogsegélyszervezettel is amely ingyenesen nyújt jogi tanácsot a programban résztvevőknek.

A cég alkalmazása rövid idő alatt felkapottá vált és ma az egyik leggyakrabban használt mobil applikáció. Emellett a tradicionális jogi szolgáltatást nyújtókkal és a hatóságokkal is jó kapcsolatot ápolnak. A tagállami igazságügyi miniszterekkel, akik aktívan figyelik a cég tevékenységét- például kifejezetten jó és aktív kapcsolatot ápolnak – mondta a társaság vezetője.

A cégek elkötelezettek az ötletük mellett, mert a piac azt mutatja, hogy igen is van kereslet erre a szolgáltatásra. A cég vezetője kifejtette: „Rengeteg energiát, időt és pénzt öltünk az ötletünkbe, meg fogunk küzdeni érte. Az elmúlt két és is azt mutatja, hogy meg tudjuk nyerni ezeket a csatákat. Ha nem is teljesen, de elismerik az újításunkat.”

Az USA piaca a tagállami megosztottság miatt általában nem egységes, ezért sokan a külföldi terjeszkedésben gondolkodnak. Megindult az amerikai és európai cégek közötti együttműködés, ennek köszönhetően már Franciaországban, Spanyolországban és Hollandiában is elindult az online tanácsadás. 

(law.com)

[htmlbox jogtar_kepzes]

Kapcsolódó cikkek:


Öngyilkosság jogszerű segédlettel
2019. január 16.

Öngyilkosság jogszerű segédlettel

Ki dönthet a halálról? Mi a helyzet az öngyilkosságban történő professzionális segédkezéssel? Németország ismét az eutanáziáról vitatkozik.

EUB-ítélet a Danieli-ügyben a külföldi munkáról
2019. január 15.

EUB-ítélet a Danieli-ügyben a külföldi munkáról

Az alábbiakban az Európai Unió Bíróságának ítéletét elemezzük az osztrák szabályozás uniós jogi összhangjáról (II.) az úgynevezett Danieli-ügy kapcsán. E döntés a Horvátország uniós csatlakozása utáni, a munkavállalók szabad mozgáshoz való jogának korlátozásából fakadó átmeneti szabályok értelmezését érinti.

Nem volt jogsértő a bírák nyugdíjazása
2019. január 9.

Nem volt jogsértő a bírák nyugdíjazása

Az EJEB nem találta megalapozottnak a magyar bírák azon kérelmét, hogy Magyarország a kötelező nyugdíjbavonulás előírásával megsértette a tisztességes eljáráshoz, a tulajdon védelméhez, illetve a magánélethez való jogukat.

Az ENSZ migrációs csomagja
2018. december 18.

Az ENSZ migrációs csomagja

Hosszú, de eredményes tárgyalások után fogadták el az ENSZ migrációs csomagját, mely egy alapjaiban félremagyarázott dokumentum. Az ugyanis nem jogforrás, így rá nem alapítható bíróság vagy más nemzetközi fórum előtt érvényesíthető jogigény.