Üzleti titkokat lophattak a Pfizertől Koronavírus


A Pfizer rajta kapta egy munkavállalóját, hogy több ezer fájlt töltött le a cég szervereiről.


A Pfizer Inc beperelte egy volt munkavállalóját, amiért az állítólag sok bizalmas dokumentumot lopott el, köztük néhány koronavírus vakcinához kapcsolódót is, miközben arra készült, hogy egy versenytársához átszerződjön.

A San Diego-i szövetségi bíróságon kedden benyújtott kereset szerint Chun Xiao Li megsértette a titoktartási megállapodását, amikor több mint 12 000 fájlt töltött fel engedély nélkül a személyes fiókjaira és eszközeire a céges laptopjáról.

Az állítólagos anyagok között szerepel egy szeptember 24-i „kotta”, amely belső értékeléseket és ajánlásokat tartalmaz a Pfizer/BioNTech COVID-19 vakcináról, a Pfizer kapcsolatáról német vakcinapartnerével, valamint a rák elleni antitestekkel kapcsolatos előadásokat.

A Pfizer elmondta, Li, a statisztikákért felelős igazgatóként többször is megpróbálta elrejteni a nyomait, és még egy “csali” laptopot is mutatott, hogy leplezze a tevékenységét.

Li “félrevezette a Pfizert azzal kapcsolatban, hogy mit töltött le, hogyan, mikor és miért tette, és hol találhatók ezek az akták (és esetleg mások is)” – fogalmazott a New York-i székhelyű gyógyszergyártó.

A Pfizer közölte, Li 15 év után távozik a cégtől és úgy tűnik, hogy november 29-én csatlakozik a Xencor Inc-hez, egy kaliforniai klinikai stádiumú gyógyszerekkel foglalkozó vállalathoz, amely a rák és az autoimmun betegségek területén működik.

Li-t LinkedIn-fiókján keresztül nem sikerült azonnal elérni, hogy nyilatkozzon.

A Xencor nem alperes a perben, és nem kívánt nyilatkozni.

A Pfizer szerint a versenytársak „kérlelhetetlenül igyekeztek elorozni az alkalmazottait, különösen 2021-ben”.

Múlt kedden hozott végzésével Cathy Ann Bencivengo amerikai körzeti bíró ideiglenesen megtiltotta Li-nek a Pfizertől szerzett üzleti titkok felhasználását, és úgy rendelkezett, hogy a cég ügyvédei áttekinthetik azokat a fiókokat és eszközöket, ahol esetleg tárolta azokat. A bíró december 9-re tűzte ki a tárgyalást, hogy megfontoljon egy hosszabb intézkedést.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2022. január 24.

Új szabályokkal tartaná kordában az EU a digitális óriásplatformokat

A tervek szerint a változásokkal a felhasználók beleszólhatnak majd, abba, hogy az internetes óriáscégek milyen módszerekkel érik el őket. És könnyebb lesz az illegális tartalmak eltávolítása is. Azonban sokak szerint veszélyezteti a szólásszabadságot a tervezet.