Üzleti titkokat lophattak a Pfizertől Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Pfizer rajta kapta egy munkavállalóját, hogy több ezer fájlt töltött le a cég szervereiről.

A Pfizer Inc beperelte egy volt munkavállalóját, amiért az állítólag sok bizalmas dokumentumot lopott el, köztük néhány koronavírus vakcinához kapcsolódót is, miközben arra készült, hogy egy versenytársához átszerződjön.

A San Diego-i szövetségi bíróságon kedden benyújtott kereset szerint Chun Xiao Li megsértette a titoktartási megállapodását, amikor több mint 12 000 fájlt töltött fel engedély nélkül a személyes fiókjaira és eszközeire a céges laptopjáról.

Az állítólagos anyagok között szerepel egy szeptember 24-i „kotta”, amely belső értékeléseket és ajánlásokat tartalmaz a Pfizer/BioNTech COVID-19 vakcináról, a Pfizer kapcsolatáról német vakcinapartnerével, valamint a rák elleni antitestekkel kapcsolatos előadásokat.

üzleti titok

A Pfizer elmondta, Li, a statisztikákért felelős igazgatóként többször is megpróbálta elrejteni a nyomait, és még egy „csali” laptopot is mutatott, hogy leplezze a tevékenységét.

Li „félrevezette a Pfizert azzal kapcsolatban, hogy mit töltött le, hogyan, mikor és miért tette, és hol találhatók ezek az akták (és esetleg mások is)” – fogalmazott a New York-i székhelyű gyógyszergyártó.

A Pfizer közölte, Li 15 év után távozik a cégtől és úgy tűnik, hogy november 29-én csatlakozik a Xencor Inc-hez, egy kaliforniai klinikai stádiumú gyógyszerekkel foglalkozó vállalathoz, amely a rák és az autoimmun betegségek területén működik.

Li-t LinkedIn-fiókján keresztül nem sikerült azonnal elérni, hogy nyilatkozzon.

A Xencor nem alperes a perben, és nem kívánt nyilatkozni.

A Pfizer szerint a versenytársak „kérlelhetetlenül igyekeztek elorozni az alkalmazottait, különösen 2021-ben”.

Múlt kedden hozott végzésével Cathy Ann Bencivengo amerikai körzeti bíró ideiglenesen megtiltotta Li-nek a Pfizertől szerzett üzleti titkok felhasználását, és úgy rendelkezett, hogy a cég ügyvédei áttekinthetik azokat a fiókokat és eszközöket, ahol esetleg tárolta azokat. A bíró december 9-re tűzte ki a tárgyalást, hogy megfontoljon egy hosszabb intézkedést.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2023. november 28.

Árdrágító versenyjogsértés – Mikor perelhet az EU-s károsult?

A tagállamok és az EU versenyjogi rendelkezéseinek megsértésével kapcsolatos uniós irányelv időbeli hatályának problematikájáról, az ezen alapuló kártérítési kerestek jogszerűségéről döntött a luxembourgi bíróság. Az ítélet számos hasonló, a nemzeti bíróságok előtt zajló ügyben is irányadó lehet.

2023. november 21.

Ha van kendője az a baj, ha nincs, az – Burka az iskolában

A szerző az alábbi cikkében az iskolai fejkendő hordásról szóló németországi vitáról értekezik. A Szövetségi Alkotmánybíróság két évtizede ítéletet hozott a muszlim fejkendő ügyében. A társadalmi konfliktus azonban azóta is tart. Nemrégiben egy berlini döntés korbácsolta fel az indulatokat.

2023. november 16.

Vagyonelkobzás büntetőeljárásban – Uniós kontra nemzeti jog

Az unió luxembourgi bíróságához egy olyan büntetőeljárás részeként fordultak, amelynek során két magánszemély – mint az eljárásban érintett harmadik felek – a nyomozási szakaszban lefoglalt vagyonuk visszaszolgáltatását kérték a bolgár szakosított bíróságtól.