Végleges a digitális piacokról szóló EU szabályozás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Unió Tanácsa véglegesen jóváhagyta a tisztességes online versenyre vonatkozó új szabályokat.

„A Tanács a mai napon a digitális piacokról szóló jogszabály révén véglegesen jóváhagyta a méltányos és versenyképes digitális ágazatra vonatkozó új szabályokat.

A digitális piacokról szóló jogszabály egyenlő digitális versenyfeltételeket biztosít, amelyek egyértelműen meghatározzák a nagyméretű online platformok („kapuőrök”) jogait és a rájuk vonatkozó szabályokat, és gondoskodik arról, hogy egyikük se élhessen vissza pozíciójával. A digitális piac európai uniós szintű szabályozása méltányos és versenyképes digitális környezetet teremt, ami lehetővé teszi a vállalatok és a fogyasztók számára, hogy kiaknázzák a digitális világ kínálta lehetőségeket.

„A digitális piacokról szóló jogszabály végleges elfogadásával végre felelőssé fogjuk tenni a nagyméretű online platformokat az intézkedéseikért. Az EU ezzel meg fogja változtatni a globális online teret. A jogszabály hatálya alá tartozó kapuőrök mindenhol jelen vannak – mindannyian napi szinten használjuk a szolgáltatásaikat. Mostanra azonban annyira megerősödtek, ami már negatívan befolyásolja a versenyt. A digitális piacokról szóló jogszabálynak köszönhetően biztosítani fogjuk a tisztességes online versenyt, a fogyasztók kényelmét és új lehetőségeket a kisvállalkozások számára.” – Ivan Bartoš, digitalizációért felelős miniszterelnök-helyettes, regionális fejlesztési miniszter

A kapuőrökre vonatkozó új szabályok

A digitális piacokról szóló jogszabály új szabályokat határoz meg a nagy online platformokra („kapuőrökre”) vonatkozóan. Mostantól:

  • biztosítaniuk kell, hogy az alapvető platformszolgáltatásokról való leiratkozás ugyanolyan egyszerű legyen, mint a feliratkozás
  • gondoskodniuk kell arról, hogy az azonnali üzenetküldő szolgáltatások alapvető funkciói interoperábilisak legyenek, azaz a felhasználók üzeneteket cserélhessenek, illetve hangüzeneteket vagy fájlokat küldhessenek a különböző üzenetküldő alkalmazások között
  • hozzáférést kell biztosítaniuk az eladók számára a platformon nyújtott marketing-, illetve hirdetési teljesítményükre vonatkozó adatokhoz
  • tájékoztatniuk kell az Európai Bizottságot az általuk végrehajtott felvásárlásokról és egyesülésekről

Ezenfelül a kapuőrök mostantól:

  • nem sorolhatják előbbre saját termékeiket vagy szolgáltatásaikat más piaci szereplőkéinél (önpreferencia)
  • nem telepíthetnek előzetesen bizonyos alkalmazásokat vagy szoftvereket, illetve nem akadályozhatják meg, hogy a felhasználók könnyen eltávolítsák ezeket az alkalmazásokat vagy szoftvereket
  • nem tehetik kötelezővé, hogy az operációs rendszer telepítésekor a legfontosabb szoftvereket (pl. webböngészőket) alapértelmezettként telepítsék
  • nem akadályozhatják meg, hogy a fejlesztők harmadik fél fizetési platformjait vegyék igénybe az alkalmazások értékesítéséhez
  • a valamely szolgáltatás során gyűjtött személyes adatokat nem használhatják fel más szolgáltatás céljára

Ha egy nagyméretű online platformot kapuőrnek minősítenek, hat hónapon belül meg kell felelnie a digitális piacokról szóló jogszabály szabályainak.

Ha a kapuőr megsérti a jogszabályban meghatározott szabályokat, azt kockáztatja, hogy a teljes éves globális árbevételének 10%-áig terjedő mértékű pénzbírságot kell fizetnie. Visszaesés esetén pedig az évi teljes globális árbevétel 20%-áig terjedő mértékű bírság is kiszabható.

Abban az esetben, ha a kapuőr rendszeresen megsérti a digitális piacokról szóló jogszabályt, azaz nyolc év alatt legalább háromszor nem felel meg a szabályoknak, az Európai Bizottság piaci vizsgálatot indíthat, és szükség esetén magatartásbefolyásoló vagy szerkezeti korrekciós intézkedéseket rendelhet el.

Háttér

A digitális szolgáltatásokra vonatkozó uniós jogi keret az elektronikus kereskedelemről szóló irányelv 2000. évi elfogadása óta változatlan volt. Az azóta eltelt időben a digitális technológiák, az üzleti modellek és a szolgáltatások soha nem tapasztalt ütemben változtak. Hogy lépést tartson a fejleményekkel, az Európai Bizottság 2020 decemberében előterjesztette a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabálycsomagot, amely a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályt és a digitális piacokról szóló jogszabályt foglalta magában.

Az EU a digitális tér szabályozásának szükségszerűségére válaszul dolgozta ki a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabálycsomagot. A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály és a digitális piacokról szóló jogszabály együttese adja a digitális óriások gazdasági és demokratikus lábnyomához igazított jogi keretet, amely intézkedéseket vezet be a felhasználók védelmére, ugyanakkor a digitális gazdaság innovációját is támogatja.

A tagállamok 2021. november 25-én – kevesebb mint egy évvel azután, hogy a Tanácsban megkezdődtek a tárgyalások – egyhangúlag megállapodtak a digitális piacokról szóló jogszabályra vonatkozó tanácsi álláspontról.

A Tanács és az Európai Parlament 2022. március 24-én ideiglenes megállapodásra jutott a digitális piacokról szóló jogszabályról, amelyet az uniós tagállamok képviselői 2022. május 11-én jóváhagytak.

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályról szóló, a Tanács és az Európai Parlament által 2022. április 23-án elért és az Európai Parlament által július 5-én elfogadott ideiglenes megállapodást a Tanács várhatóan 2022 szeptemberében fogadja el.

A következő lépések

Azzal, hogy a Tanács a mai napon jóváhagyta az Európai Parlament álláspontját, a jogalkotási aktus elfogadásra került.

Azt követően, hogy az Európai Parlament és a Tanács elnöke is aláírja, kihirdetik az Európai Unió Hivatalos Lapjában, alkalmazása pedig hat hónappal később kezdődik.

(hirlevel.egov.hu)

(consilium.europa.eu)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 20.

Az AI szabályozás jövője az USA-ban

Technológiai vezetők találkoztak az amerikai törvényhozókkal a Capitol Hillben, hogy megvitassák az AI szabályozás jövőjét.