A brit bíróságok hatékonyabban léphetnek fel az újságírók üldözése ellen


A brit kormány háromlépcsős teszttel igyekszik még idejében megszüntetni a kizárólag az újságírók munkájának akadályozása érdekében indított pereket.

Az angliai és walesi bíróságok további jogköröket kapnak arra, hogy elutasítsák a gazdag felperesek által a szólásszabadság elfojtása érdekében indított kereseteket – közölte a brit kormány.

Dominic Raab igazságügyi miniszter szerdán egy háromlépcsős tesztre vonatkozó javaslatot jelentett be a riporterek és kiadók elleni megfélemlítő jogi lépések korai szakaszban történő megakadályozására, amelyeket a nyilvánosság részvétele elleni stratégiai pereknek (Slapp) neveznek.

A perek reflektorfénybe kerültek az ukrajnai orosz invázió és az olyan állítások miatt, miszerint Vlagyimir Putyinhoz közel álló oligarchák költséges peres eljárásokat indítottak a brit bíróságokon, hogy leállítsák a kritikákat és elriasszák az ügyeik kivizsgálását.

A brit kormány szerint a javasolt teszttel először azt kell vizsgálni, hogy az ügy olyan újságírói tevékenység ellen irányul-e, amely közérdekű, például egy cég vagy magánszemély által elkövetett pénzügyi visszaélések kivizsgálása.

Ezt követően azt kell vizsgálni, hogy van-e bizonyíték az eljárással való visszaélésre, például arra, hogy a felperes küldött-e rendkívül agresszív leveleket egy jelentéktelen ügyben.

Végül az kell értékelni, hogy az ügynek lehet-e reális sikere.

Bárki, akit Slappal akarnak támadni, kérheti a bíróságtól a korai megszüntetést.

A kormány a „leghamarabbi” törvényalkotási szándékot bejelentve költségplafont is javasolt „az érdemtelen ügyek megfelelő leküzdése érdekében”, amelyet a miniszterek a másodlagos jogszabályok alapján parlamenti jóváhagyás nélkül is bevezethetnek.

Raab kijelentette: „Nem engedjük, hogy Putyin bankárai kihasználják az Egyesült Királyság joghatóságát, hogy elfojtsák kritikusaikat. Ezért ma reformokat hirdetek a szólásszabadság fenntartására, az igazságszolgáltatási rendszerünkkel való visszaélések felszámolására, és azok védelmére, akik bátran rávilágítanak a korrupcióra.”

A kormány hivatkozott Tom Burgis, a Kleptopia: Hogyan hódítja meg a piszkos pénz a világot című könyv szerzője ellen. Az írót a kazah ENRC bányászati ​​csoport perelte be egy nagy horderejű ügyben, amelyet a legfelsőbb bíróság elutasított.

Azt állították, hogy jogi levelek özönével a Slapp célja gyakran az volt, hogy elnyomják a publikációkat anélkül, hogy az ügy bíróság elé került volna, és feljelentették volna. A bizonyítékok benyújtására adott válaszokból kitűnik, hogy azon dolgoztak, hogy megakadályozzák bizonyos személyekről vagy témákról szóló cikkeket – közölte a kormány.

Az ügyek korai szakaszban való elutasításának bevezetésére vonatkozó döntés számos amerikai állam és kanadai tartomány mintáját követni, és erre buzdítja a volt kabinetminisztert, a Slapp-ellenes kampányt folytató David Davist, valamint a médiumokat védő ügyvédeket.

Michelle Stanistreet, az Újságírók Országos Szövetségének főtitkára azt mondta, hogy a javaslatok „jelentős lépést jelentenek a Slapp és más, az oknyomozó újságírás visszaszorítását célzó törvények bevetése elleni küzdelemben.

A hatalmaskodók törvénnyel való visszaélése, akik mélyen nehezményezik a média törvényes munkáját, amellyel felelősségre vonják őket, olyan csapás, amelyet fel kell számolni.”

Dawn Alford, a Szerkesztők Társaságának ügyvezető igazgatója úgy jellemezte az intézkedéseket, mint „alapvető védelmet, amelyek elriasztják a gazdagokat attól, hogy a költséges peres eljárás veszélyét használják kritikusaik elhallgattatására, és lehetővé kell tenniük az újságírók és mások számára, hogy betöltsék a közvélemény tájékoztatására vonatkozó szerepüket zaklatás vagy megfélemlítés nélkül”.

A kormány közölte, hogy a kellő időben meghatározza a költségplafonok szintjét és a rendszer kialakítását, és tovább vizsgálja a rágalmazási törvény reformjának ügyét.

(theguardian.com)


Kapcsolódó cikkek

2022. augusztus 10.

Moneyball, avagy sport és jog: miben tud segíteni a sportelemzés módszertana a jogászi munka hatékonyabb mérésében és jobb döntések meghozatalában?

Az új típusú, kezdetben a baseballban használt elemző alkalmazások nemcsak a labdajátékokban, hanem a jog területén is hatékonyabb stratégiai döntések meghozatalát segíthetik – legyen szó egy ügyvédi perstratégia összeállításáról, a megfelelő érvelés megfogalmazásáról, egy új munkavállaló felvételéről vagy más döntések támogatásáról.

2022. augusztus 10.

A menekült kiskorú gyermekének helyzete

Az EUB azt vizsgálta, hogy ellentétes-e az uniós joggal, ha a tagállam menekült jogállást biztosít egy olyan harmadik országbeli állampolgár kiskorú gyermeke számára, aki az adott tagállam területén született, és másik szülője révén olyan harmadik ország állampolgárságával rendelkezik, amelynek területén nincs kitéve üldözés veszélyének.

2022. augusztus 1.

Milyen jogai vannak a légi utasoknak?

Késett a gépem, törölték a járatomat, nem vitt el a repülő, amire jegyem volt – egyre több légi utas kerül ilyen helyzetbe, a légitársaságok azonban nem minden esetben árulják el, hogy pontosan milyen kártérítésre és segítségre jogosult ilyenkor az utas – annak ellenére, hogy a szabályozás szerint kötelességük lenne. Kártérítési kisokos légi utasoknak a reptéri káosz útvesztőjében.