Versenyjogi enyhítéssel kompenzálja az EU a szankciókat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Bizottság bejelentette, hogy az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók egységes piacra gyakorolt hatásának enyhítése és az ellátási láncok biztosítása érdekében átmenetileg enyhítik a kartelltilalomra vonatkozó szabályokat, ugyanakkor továbbra is szigorúan lépnek fel a jogellenes kartellekkel szemben.

Az Európai Bizottság átmenetileg lazít a kartellszabályokon, hogy azok az eu-s vállaltok, amelyeknek az ellátási láncát megszakították az Oroszországgal szembeni szankciók, összefoghassanak a szükséges termékek vásárlása, szállítása vagy forgalmazása érdekében anélkül, hogy a versenyjogi szabályok megsértése miatt kellene aggódniuk.

Az EU végrehajtó hatósága hétfőn a nemzeti versenyfelügyeletekkel és az EFTA Felügyeleti Hatósággal közösen adta ki iránymutatását, miután rengeteg vállalkozás kért tanácsot a szankciók okozta fennakadások kezeléséhez.

versenyjogi enyhítés

„Az ilyen típusú együttműködés (a vállalatok között) valószínűleg vagy nem korlátozza a versenyt, vagy olyan hatékonyságnövelést eredményez, amely nagy valószínűséggel felülmúlja az ilyen korlátozásokat” – közölték a versenyjogi hatóságok.

„(Az EU versenyhatóságai) nem fognak aktívan beavatkozni az olyan szigorúan szükséges és átmeneti kezdeményezések ellen, amelyek kifejezetten a háború és/vagy az egységes piac szankciói által okozott súlyos zavarok elkerülését célozzák” – fogalmaztak.

A versenyhatóságok ugyanakkor óva intettek mindenkit attól, hogy a vállalatok a helyzetet kihasználva kartelleket hozzanak létre, vagy visszaéljenek piaci erőfölényükkel, mert az EU versenyjogi szabályait megsértő vállalatokra a globális forgalmuk 10%-áig terjedő pénzbírság szabható ki.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. július 9.

Olaszországban jogvita lett a strandolásból

Az olasz tengerpart elképzelhetetlenek strandfürdők nélkül. Az önkormányzatok évtizedekig átláthatatlanul adták ki az üzemeltetési jogokat, megsértve az uniós versenyjogot. A következőkben a szerző egy bizarr jogi és politikai vitát tár a Jogászvilág olvasói elé.

2024. június 24.

Mi köze a kékúszójú tonhalaknak a keresetek befogadhatóságához?

Cikkünkben az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés („EUMSz”) 263. cikkének (4) bekezdése alapján benyújtott közvetlen keresetek (megsemmisítési keresetek) egyes befogadhatósági feltételeit vizsgáljuk, elsődlegesen az Európai Unió Bírósága által kialakított esetjog alapján.