Wales és Skócia önállóan nem léphet vissza az ERASMUS-ba


Az Európai Bizottság szerint a walesi és skót hallgatók külön nem vehetnek részt az ERASMUS nemzetközi oktatási együttműködésben, abba csak az egységes Egyesült Királyság léphet vissza a Brexit után.


Az Egyesült Királyság kormánya úgy döntött, hogy a Brexit-megállapodás részeként az EU ERASMUS programjából is kilép. A walesi és a skót miniszter remélte, hogy a walesi és a skót hallgatók továbbra is “profitálhatnak” az ERASMUS rendszerből.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottságának elnöke azonban világossá tette, hogy Wales csak akkor folytathatja az ERASMUS programban való részvételt, ha az Egyesült Királyság “egésze” újra csatlakozik a programhoz.

Európa-szerte több millió hallgató vett részt az ERASMUS programban annak 1987-es indulása óta. A diákcsereprogram lehetővé teszi a hallgatók számára, hogy több mint 30 állam oktatási intézményeiben tanulhassanak.

Von der Leyen asszony az európai parlamenti képviselőnek írt levelében így fogalmazott: “Az EU teljes körű részvételi lehetőséget ajánlott az Egyesült Királyságnak az ERASMUS programban ugyanolyan pénzügyi feltételekkel, mint amelyek a többi harmadik országra vonatkoznak. “Az Egyesült Királyság kormányával folytatott egy évig tartó konstruktív tárgyalásokat követően London úgy döntött, hogy az Egyesült Királyság a továbbiakban nem vesz részt az ERASMUS programban.

“Az Egyesült Királyság egységes nemzet, ezért az egyes országrészek külön-külön nem csatlakozhatnak az ERASMUS-hoz. “Az Egyesült Királyság választásán múlik, hogy egységes országként visszalép az ERASMUS-ba, vagy abban egyáltalán nem vesz részt.”

Mivel az észak-ír hallgatók továbbra is részt vehetnek az ERASMUS-ban az ír kormánnyal kötött megállapodás alapján, januárban több mint 100 európai parlamenti képviselő levélben kérte az Európai Bizottságot, hogy fontolja meg az “ERASMUS program előnyeinek kiterjesztését Skóciában és Walesben tanuló hallgatókra és fiatal szakemberekre”.

A Bizottság válaszát követően Terry Reintke, a levelet jegyző német zöldpárti EP-képviselő bejelentette, hogy nem azt a választ kapták, amiben “reménykedtek”, de “folytatni fogják a Skócia és Wales részvételéért való küzdelmet”.

E hónap elején jelentette be az Egyesült Királyság kormánya, hogy 110 millió fonttal támogatja a Turing programot, amely az ERASMUS-hoz hasonló együttműködés, de az egész világra kiterjed.

Simon Hart walesügyi miniszter így nyilatkozott: “A turing program támogatást és lehetőséget ad a walesi hallgatóknak arra, hogy külföldön tanuljanak és dolgozzanak, függetlenül anyagi hátterüktől, megkönnyíti a diákcserében való részvételt szerte a világon.”

A hónap elején a Senedd-ben (walesi parlament) felszólaló Mark Drakeford walesi miniszterelnök “meggondolatlan lépéssel” vádolta az Egyesült Királyság kormányát azért, mert kilépett az ERASMUS rendszerből, amelyet “az Európai Unió egyik vívmányának” nevezett. Drakeford egyeztetett a “kétoldalú csereprogramok lehetőségeiről” a német nagykövettel és az ír külügyminiszterrel. Az egyik ír kormányszóvivő szerint: “A Brexit után első lépéseket követően Írország eltökélt szándéka, hogy fokozza kapcsolatait az Egyesült Királyság helyi önkormányzataival.”

A walesi kormányszóvivő kijelentette: “Továbbra is vizsgáljuk az összes olyan lehetőséget, amely biztosítja az Európával kialakult, nagyra értékelt, partnerprogramok folytatását, amelyekben az Egyesült Királyság kormányának az ERASMUS-ból való kilépéséről szóló döntése kárt okozott.

(bbc.com)
Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Minden olasz munkavállalónak védettnek kell lennie

Az olasz kormány csütörtökön fogadta el a világ legszigorúbb koronavírus-elleni intézkedéseit, amely minden munkavállaló számára kötelezővé teszi a koronavírus elleni védettség igazolását, a negatív tesztet vagy a fertőzésből való gyógyulást.

2021. szeptember 16.

Magyarország megsértette a külföldiek kollektív kiutasításának tilalmát

Az ügy középpontjában a magyar államhatárról szóló törvény által bevezetett “feltartóztatás és átkísérés” intézkedés áll, amely felhatalmazást nyújtott a rendőrség számára, hogy a Magyarország területén illegálisan tartózkodó külföldi állampolgárokat határozat nélkül a határkerítés külső oldalára (a szerb határra) szállítsa. Az eljárás során Magyarország megsértette a kollektív kiutasítás tilalmát, mivel egyedi határozat hiányában a kérelmezőt, magatartásától függetlenül, 11 társával együtt kitoloncolta anélkül, hogy valódi és hatékony módot biztosított volna számukra a Magyarországra való beutazásra, illetve a megfelelő jogorvoslatra.