Wales és Skócia önállóan nem léphet vissza az ERASMUS-ba

Az Európai Bizottság szerint a walesi és skót hallgatók külön nem vehetnek részt az ERASMUS nemzetközi oktatási együttműködésben, abba csak az egységes Egyesült Királyság léphet vissza a Brexit után.


Az Egyesült Királyság kormánya úgy döntött, hogy a Brexit-megállapodás részeként az EU ERASMUS programjából is kilép. A walesi és a skót miniszter remélte, hogy a walesi és a skót hallgatók továbbra is “profitálhatnak” az ERASMUS rendszerből.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottságának elnöke azonban világossá tette, hogy Wales csak akkor folytathatja az ERASMUS programban való részvételt, ha az Egyesült Királyság “egésze” újra csatlakozik a programhoz.

Európa-szerte több millió hallgató vett részt az ERASMUS programban annak 1987-es indulása óta. A diákcsereprogram lehetővé teszi a hallgatók számára, hogy több mint 30 állam oktatási intézményeiben tanulhassanak.

Von der Leyen asszony az európai parlamenti képviselőnek írt levelében így fogalmazott: “Az EU teljes körű részvételi lehetőséget ajánlott az Egyesült Királyságnak az ERASMUS programban ugyanolyan pénzügyi feltételekkel, mint amelyek a többi harmadik országra vonatkoznak. “Az Egyesült Királyság kormányával folytatott egy évig tartó konstruktív tárgyalásokat követően London úgy döntött, hogy az Egyesült Királyság a továbbiakban nem vesz részt az ERASMUS programban.

“Az Egyesült Királyság egységes nemzet, ezért az egyes országrészek külön-külön nem csatlakozhatnak az ERASMUS-hoz. “Az Egyesült Királyság választásán múlik, hogy egységes országként visszalép az ERASMUS-ba, vagy abban egyáltalán nem vesz részt.”

Mivel az észak-ír hallgatók továbbra is részt vehetnek az ERASMUS-ban az ír kormánnyal kötött megállapodás alapján, januárban több mint 100 európai parlamenti képviselő levélben kérte az Európai Bizottságot, hogy fontolja meg az “ERASMUS program előnyeinek kiterjesztését Skóciában és Walesben tanuló hallgatókra és fiatal szakemberekre”.

A Bizottság válaszát követően Terry Reintke, a levelet jegyző német zöldpárti EP-képviselő bejelentette, hogy nem azt a választ kapták, amiben “reménykedtek”, de “folytatni fogják a Skócia és Wales részvételéért való küzdelmet”.

E hónap elején jelentette be az Egyesült Királyság kormánya, hogy 110 millió fonttal támogatja a Turing programot, amely az ERASMUS-hoz hasonló együttműködés, de az egész világra kiterjed.

Simon Hart walesügyi miniszter így nyilatkozott: “A turing program támogatást és lehetőséget ad a walesi hallgatóknak arra, hogy külföldön tanuljanak és dolgozzanak, függetlenül anyagi hátterüktől, megkönnyíti a diákcserében való részvételt szerte a világon.”

A hónap elején a Senedd-ben (walesi parlament) felszólaló Mark Drakeford walesi miniszterelnök “meggondolatlan lépéssel” vádolta az Egyesült Királyság kormányát azért, mert kilépett az ERASMUS rendszerből, amelyet “az Európai Unió egyik vívmányának” nevezett. Drakeford egyeztetett a “kétoldalú csereprogramok lehetőségeiről” a német nagykövettel és az ír külügyminiszterrel. Az egyik ír kormányszóvivő szerint: “A Brexit után első lépéseket követően Írország eltökélt szándéka, hogy fokozza kapcsolatait az Egyesült Királyság helyi önkormányzataival.”

A walesi kormányszóvivő kijelentette: “Továbbra is vizsgáljuk az összes olyan lehetőséget, amely biztosítja az Európával kialakult, nagyra értékelt, partnerprogramok folytatását, amelyekben az Egyesült Királyság kormányának az ERASMUS-ból való kilépéséről szóló döntése kárt okozott.

(bbc.com)Kapcsolódó cikkek:


A bírák szólásszabadsága korlátozható
2021. február 25.

A bírák szólásszabadsága korlátozható

Az EJEB elé került ügyben a Bukaresti Fellebbviteli Bíróság bírája az akkori román főbíróval szemben kritikus véleménycikket publikált. Ebben a rendszerváltás előtt betöltött pozíciójára utalva Ügyész Elvtársnak nevezte a Semmítőszék elnökét, aki részt vett “a szocialista rendszer ellenségeinek kigyomlálásában”.

A digitális társadalom olvasatai – XIV.
2021. február 25.

A digitális társadalom olvasatai – XIV.

Alábbi cikksorozatában a szerző a digitális társadalom különböző aspektusait tárja elénk, igyekezve lényegre törően bemutatni szerkezetének fontosabb csomópontjait, és összegezni a tudásrendszerek, az internet, a mesterséges intelligencia, a hálózati társadalmak fontosabb, a jogalakulás szempontjából releváns mozgásait. Ezúttal az EU-szabályozás újabb elemeit veszi górcső alá.

Fizetni fog a Facebook az ausztrál hírekért
2021. február 24.

Fizetni fog a Facebook az ausztrál hírekért

Facebook a következő napokban helyreállítja a híroldalakat Ausztráliában, miután a kormánnyal megállapodott abban, hogy módosítják azt a törvényjavaslatot, amely arra kényszeríti a közösségi oldalt és a Google-t, hogy fizessen a hírtartalmak megjelenítéséért.

A hír, mint vagyoni érték
2021. február 24.

A hír, mint vagyoni érték

A Microsoft az európai kiadó szervezetekkel összefogva szólította fel az EU-t, hogy kötelezze a nagy techcégeket a híroldalakkal való tárgyalásra.

Ausztrália nem hátrál meg
2021. február 22.

Ausztrália nem hátrál meg

A Facebook elérhetetlenné tette az ausztrálok számára a hazai és külföldi média oldalait, és blokkolta a közösségi oldal felhasználói számára a hírtartalmak megosztását.