Munkajogi jogesetmegoldó verseny Pázmány jogi karán

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Mobbing áldozat vagy összeférhetetlen kolléga?- e kérdésben kellett állást foglalniuk azoknak a versenyzőknek, akik részt vettek a Pázmány jogi karának idei munkajogi jogesetmegoldó bajnokságán.

Egy szakmailag kifogástalan munkát végző munkavállaló hosszabb ideje jelzi feletteseinek, hogy munkaterhe elviselhetetlen, kollégáival pedig nehezen találja meg a közös hangot. Egy durva vitába fajult értekezlet után a munkáltató felmond a munkavállalónak, összeférhetetlen magatartás miatt. A vita a bíróságon folytatódik: a munkavállaló szerint ugyanis éppen hogy őt közösítették ki munkatársai, ő valójában mobbing (munkahelyi terror) áldozata.

Ebben a jogi kérdésben kellett állást foglalniuk azoknak a versenyzőknek, akik részt vettek a Pázmány jogi karának idei munkajogi jogesetmegoldó bajnokságán. A mintegy egyoldalas tényállásról írásban kellett kifejteniük jogi álláspontjukat. „A versenyfeladatot nem aszerint készítjük el, hogy lényegtelen végrehajtási rendeletekben kelljen megtalálni az alkalmazandó szabályokat. A feladvány a munka törvénykönyve legfontosabb jogintézményei alapján megoldható, a lényeg a jogi lényeglátás és az érveléstechnika” – mondta el dr. Kártyás Gábor egyetemi adjunktus, a verseny egyik szervezője.

 

Az idei versenyre érkezett tucatnyi pályamunka igen erős mezőnyt jelentett. Sokszor a végső rangsor nem is a jogi álláspont megfelelősége, hanem a válasz kidolgozottsága, logikus felépítése alapján alakul ki. A WoltersKluwer Kiadó jóvoltából a bajnokság nyertesei nem csak erkölcsi elismerésben részesülnek. Minden induló ajándékba kapta a HR&Munkajog magazin legutóbbi számát, a dobogóra jutottak pedig a munkajogi kiskönyvtár sorozat egy-egy kiadványával gazdagodtak. A győztes az ajándéka kapott Mt. kommentárt pedig bizonyára nem csak egyetemi tanulmányai alatt, hanem majd pár év múlva gyakorló jogászként is haszonnal forgathatja.

A munkajogi jogesetmegoldás bajnokai tavasszal tovább versenyeznek. Évtizedes hagyománya van a jogi karok között a munkajogi perbeszédmondó versenynek, amelyen élőszóban, egy szakmai zsűri előtt kell előadni az eset megoldását. Az angolul is kiválóan beszélő, munkajog iránt érdeklődő hallgatók pedig egy nemzetközi jogesetmegoldó versenyen is indulhatnak. Jövőre négy jogi kar delegáltjából áll fel a magyar csapat, amely Dániában méri össze tudását a nemzetközi mezőnyben. A feladat egy munkajogi jogutódlással kapcsolatos eset megoldása lesz.

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

  • HSMCC

    2016 júniusában – hosszú előkészítés után – először került megrendezésre a Hugo Sinzheimer Moot Court Competition, a HS MCC. A kezdeményezés fő célja, hogy játékos és versengő keretek között növelje az európai joghallgatók - nemzetközi keretek között is versenyképes és piacképes – munkajogi szaktudását és széles körű együttműködést generáljon a szakmában.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!