Arcfelismerővel a terroristák ellen

  • Értesítő a rovat cikkeiről

A berlini Südkreuz vasútállomáson elkezdték tesztelni azt az arcfelismerő rendszert, amely képes azonosítani a nyilvántartott terroristákat, amellyel elkerülhetők az jövőbeli támadások. A szoftver a biztonsági kameráktól érkező élőképeket folyamatosan elemzi és szükség esetén riasztást küld a rendőrségnek, ha azonosít egy ismert terroristát.

A héten megkezdődött a program tesztelése a berlini Südkreuz vasútállomáson és hat hónapig fog tartani. A kezdeti időszakban 250 önkéntes jelentkező arcát fogják felvenni a nyilvántartásba és őket fogják követni a kamerák. Az önkéntesek rádiós jeladókat viselnek, amellyel követhető a tényleges mozgásuk. A program önkénteseit vásárlási utalványokkal jutalmazzák.

Ezzel egyidejűleg a hatóságok három másik arcfelismerő szoftvert is tesztelni fognak.

A teszt célja, hogy a rendszer tudja-e azonosítani az ismert személyeket, amikor belépnek, illetve elhagyják a vasútállomás területét.

A német belügyminiszter védelmébe vette a programot. Úgy érvelt, hogy „A közösségi tereinket meg kell védeni!”

A rendszer bevezetésére a belügyminiszter szerint Németország biztonságának növelése érdekében van szükség, mivel az elmúlt időszakban több terrortámadást követtek el az országban, amelyek közül a berlini karácsonyi vásáron elkövetett támadás tizenkét halálos áldozattal járt.

Az állampolgárok mozgásának követése, azonban sokakat a náci Gestapo, vagy az NDK-s Stasi módszereire emlékeztet.

Németország néhány elismert jogásza és adatvédelmi csoportok már aggályaikat fejezték ki, mivel szerintük a rendszer bevezetésével minden alkotmányos garancia nélkül beavatkoznak az emberek magánszférájába, és a program mintapéldája egy nagy testvér rendszernek.

Ulrich Schellenberg a német ügyvédi kamara elnöke, úgy nyilatkozott, hogy: “Egy megfigyelő állam kezd kialkulni, amelyben egyre nehezebb lélegzethez jutnunk. Nincs alkotmányos alapja a technológia kiterjesztő alkalmazásának”

A német kormány adavédelmi biztosa jóváhagyta a rendszer tesztelését, de az alapjogi követelmények betartását szabta feltételül.

“Amennyiben a rendszert ténylegesen üzembe helyezik, az alapvető beavatkozást eredménywz az állampolgárok alapjogaiba.” – jelentette ki Andrea Vosshoff a német parlament adatvédelmi megbízottja.

A rendszer tesztelésének elindítása, azért merült fel, mert kiderült, hogy Németország nem tudta érvényesíteni, a múlt héten Hamburgban elkövetett késes támadás elkövetőjének kiutasítását és nem tudta visszatoloncolni a támadót Gázába. A kitoloncolást azért nem lehetett végrehajtani, mert a palesztin hatóságok nem állították ki az elkövető átszállításához szükséges utazási dokumentumokat.

Az ügyészség már terrortámadásként kezeli az ügyet, mivel az elkövető azt vallotta a rendőrségen, hogy terrorista akart lenni és az Iszlám Állam zászlaját is megtalálták az otthonában.

(telegraph.co.uk)

Az EU-jog alkalmazása

Az Európai Bíróság immár hét évtizedes ítélkezési gyakorlata a tagállami jogalkalmazó számára dzsungelnek tűnhet.

Mikor kell a magyar bíróságnak hivatalból alkalmaznia az uniós jogot?

Melyek a tagállami kártérítési felelősség szabályai?

Melyek az előzetes döntéshozatali kérelem érdemi elbírálásának feltételei?

Könyvünk segít az eligazodásban és választ ad a kérdésekre.

További információ és megrendelés >>

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!