Előzetesben van a taxival menekülő férfi

  • Értesítő a rovat cikkeiről

A férfi más, folyamatban lévő büntetőeljárás, illetve felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt tört és zúzott a rakparton, miközben a rendőri igazoltatás elől menekült, ezért előzetes letartóztatásba helyezték.

A Budai Központi Kerületi Bíróság 2016. augusztus 26-án egy hónapra elrendelte annak a férfinak az előzetes letartóztatását, aki Budapesten az általa vezetett taxival menekült az őt igazoltatni próbáló rendőrök elől, majd miután több másik autóval is összeütközött, szalagkorlátnak csapódott – közölte a Fővárosi Törvényszék.

Az eljárás során beszerzett bizonyítékok alapján a férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2016. augusztus 23-án Budapesten, az általa vezetett gépjárművel kivonta magát a rendőri intézkedés alól, a belvárostól a budai rakpartig tartó menekülése során a közlekedési szabályokat több alkalommal megszegve közvetlenül veszélyeztette más gépjármű-vezetők testi épségét. Amikor a rendőrök végül igazoltatták, ruházatában és a gépkocsi utasterében kábítószergyanús anyagot találtak.

 

Az ügyészség a gyanúsított előzetes letartóztatását indítványozta, szökésének vagy elrejtőzésének, valamint a bűnismétlés veszélyére hivatkozva.

A terhelt és védője szabadlábra helyezést, vagy enyhébb kényszerintézkedés elrendelését indítványozta.

A bíróság az ügyészi indítványt megalapozottnak találta.

A bűncselekmény megalapozott gyanúját a helyszíni szemléről készült jegyzőkönyv, helyszínrajzok, fényképfelvételek, rendőri jelentések, jegyzőkönyvek, a lefoglalt taxi személygépkocsi és a kábítószergyanús anyagok, kamerafelvételek, tanúvallomások és a gyanúsított beismerő vallomásai támasztják alá. A gyanúsított az ellene intézkedő rendőrök elől elmenekült, többszöri rendőri felszólításra sem állt meg, a rendőrök több mint húsz percen keresztül üldözték és csak azért állt meg, mert elvesztette a gépjármű felett az uralmát.

A bíróság indokolásában hangsúlyozta, hogy a cselekmény tárgyi súlya önmagában nem kiemelkedő, de társadalomra veszélyessége jelentős és amennyiben bűnösség megállapítására kerül sor, magasabb időtartamú büntetés kiszabása valószínűsíthető. A többszörösen visszaeső gyanúsított cselekményét több más folyamatban lévő büntetőeljárás, illetve felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el, fennáll a bűnismétlés veszélye. Mindezekre figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy kényszerintézkedés hiányában a gyanúsított megszökne, a hatóságok elől ismeretlen helyre távozna, így jelenléte az eljárási cselekményeknél csak a legszigorúbb kényszerintézkedés elrendelésével biztosítható.

A végzés jogerős – zárul a Fővárosi Törvényszék közleménye.

Polgári Jog: havonta megjelenő online folyóirat

Az új folyóirat célja, hogy tudományos igénnyel, de a gyakorlat számára is hasznosítható módon, a gyakorlatban felmerülő problémákra fókuszálva mutassa be a Polgári Törvénykönyvet.
Főszerkesztő: dr. Vékás Lajos

További részletek és megrendelés >>

 

 

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!