Emberiség ellenes bűntettek Venezuelában

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Az Amerikai Államok Szervezete szerint a venezuelai kormány 2012 óta számos emberiség ellenes bűncselekményt követett el.

Független szakértők 400 oldalas jelentést készítettek, amely alapján az Amerikai Államok Szervezetében (OAS) alapos gyanú merült fel, hogy Venezuelában emberiség ellenes cselekmények történtek. A szakértői véleménnyel alátámasztott gyanút az OAS továbbította a Nemzetközi Büntetőbíróságnak és kérte a venezuelai kormány cselekményeinek kivizsgálésát.

A jelentés szerint a venezuelai kormány tudtával, támogatásával és utasítására olyan emberiség ellenes bűncselekményeket követtek el, mint gyilkosságok támogatása, koholt vád alapján történő bebörtönzés, kínzás, nemi erőszak és emberrablás. Az OAS szerint a kormány célja az ellenzéki erők felszámolása volt.

Az OAS jelentése szerint Maduro elnök 2013-as megválasztása óta átlagosan hét embert vesznek őrizetbe naponta. A fogvatartottakat válogatott módon kínozzák, például rendszeresen megverik, a sérüléseiket pedig nem kezelik, szexuális kínzásokat alkalmaznak, elektromos sokkolót használnak, égési sérüléseket okoznak, könnygázt vetnek be, az ételt üvegszilánkokkal és ürülékkel keverik össze, a vizet és az ételt pedig gyakran megvonják. A szakértői vizsgált 289 esetben igazolta a kínzások eredményeként bekövetkezett fizikai és mentális sérüléseket.

A jelentés szerint 2014 és 2017 között 131 kormányellenes tüntető halt meg a kormány fellépésének köszönhetően. A szakértőket az ország korábbi igazságügyi minisztere segítette, aki több mint 8200 kivégzésről számolt be, amelyet gyakran jogellenes őrizetbe vételek és koholt vádak, valamint színpadias tárgyalások előztek meg.

Tavaly a Human Rights Watch és a venezuelai Büntetőjogi Fórum is a Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordult a Vebezeulában elkövetett emberiségellenes bűncselekmények miatt.

(jurist.org)

Készüljön fel kiadványainkkal a

Büntetőeljárási törvény hatálybalépésére

A büntetőeljárás (1998-2017) - jogszabálytükör

A büntetőeljárásról szóló 2017. évi CX. törvény a hatályban lévő 1998. évi XIX. törvényt váltja fel 2018. július 1-jétől. A jogszabálytükör segítséget nyújt az új eljárási jogszabály alkalmazására való felkészülésben.

Kommentár a büntetőeljárási törvényhez

A Prof. dr. Polt Péter főszerkesztő nevével fémjelzett kommentár szerzői olyan büntetőjogászok, akik a törvény megalkotásában részt vettek.

A kommentár segítséget nyújt, hogy megtalálja a megfelelő magyarázatot az új jogintézmények alkalmazásához, emellett a szerzők hangsúlyt fektettek a kapcsolódó jogi szabályozás, és az irányadónak tekintett joggyakorlat ismertetésére is.

Megrendelés >>

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!