Talált lőfegyver megsemmisítése

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Az ORFK utasítást adott ki  a lőfegyverek hatósági tárolásának, értékesítésének, elidegenítésének, hatástalanításának, érték nélküli leadásának, megsemmisítésének szabályairól.

A  2/2016. (I. 7.) ORFK utasítás  többek között tartalmazza  talált lőfegyverrel, lőszerrel kapcsolatos eljárás rendjét:

  •   A talált lőfegyvert, lőszert hivatali munkaidőben a megyei (fővárosi) rendőr-főkapitányságok, a rendőrkapitányságok vagy a határrendészeti kirendeltségek vezetői által kijelölt személy, munkaidőn túl a szolgálatirányító parancsnok veszi át a beszolgáltató személytől vagy a helyszínre kiküldött rendőrtől.
  • Amennyiben a fenti  pontban megjelölt személy megállapítja, hogy a lőfegyvert körözik, erről értesíti a körözést elrendelő hatóságot és az átvétel helye szerint illetékes rendőrkapitányság vagy a megyei (fővárosi) rendőr-főkapitányság bűnügyi szervezeti elemét a további eljárás és a lőfegyver, lőszer tárolásával kapcsolatos intézkedések megtétele érdekében.
  •  . Amennyiben a talált lőfegyver tulajdonosa nem állapítható meg, értesíteni  kell a meghatározott bűnügyi szervezeti elemet a további eljárás, a lőfegyver, lőszer átadás-átvételével és a tárolásával kapcsolatos intézkedések megtétele érdekében.
  •   Amennyiben a talált lőfegyver, lőszer tulajdonosa beazonosításra kerül, erről értesíteni kell az  engedélyező hatóságot a lőfegyver, lőszer átadás-átvételére és a hatósági tárolásra vonatkozó intézkedések megtétele érdekében.
  •   Az engedélyező hatóság kivizsgálja az elvesztés körülményeit, és a vizsgálat eredménye alapján dönt a lőfegyvertartási engedély, az európai lőfegyvertartási engedély, valamint az engedély meglétét igazoló hatósági igazolvány visszavonásáról, illetve a lőfegyver hatósági tárolásának megszüntetéséről és a tulajdonos részére történő kiadásáról.
  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!