2020-ban is meg kell nyerni a THEMIS-t


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A versenyt jövőre immár 15. alkalommal rendezik meg, a másfél évtized alatt eddig összesen 13 bírósági csapat indult. 2016 óta két csapat különdíjat, egy publikációs lehetőséget nyert, három pedig a döntőig is eljutott.

2018 és 2019 is díjesőt hozott az évről-évre egyre sikeresebb magyar csapatok számára a nemzetközi  versenyeken, november vége óta pedig már a 2020-as versenyre is várják a jelentkezéseket.

A bírósági fogalmazók és titkárok kihagyhatatlan lehetőségként tekinthetnek erre az európai szintű megmérettetésre. Az évente megrendezett szakmai versenyt az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (EJTN) hirdeti meg két évnél kevesebb gyakorlattal rendelkező bírósági, illetve ügyészségi fogalmazók és titkárok nemzeti csapatai részére. Célja, hogy lehetőséget teremtsen a jövő bírái és ügyészei számára szakmai ismereteik és tapasztalataik megosztására, valamint tudásuk és kapcsolataik bővítésére a kommunikációs, logikai és vitakészségeik felhasználásával.

Párizs, Thessaloniki, Szófia, Bordeaux – csak néhány város a verseny eddigi helyszínei közül.  Budapest is rendszeresen otthont ad a versenysorozat egy-egy elődöntőjének a Magyar Igazságügyi Akadémián. A három fős nemzeti csapatok egy – egy tutor segítségével készülnek fel. A négy különböző témában tartott elődöntőkből a 2-2 legjobb csapat jut tovább a döntőbe, ahol a csapatoknak egy adott alapjogi témában kell összemérni tudásukat.

A versenyt jövőre immár 15. alkalommal rendezik meg, a másfél évtized alatt eddig összesen 13 bírósági csapat indult. 2016 óta két csapat különdíjat, egy publikációs lehetőséget nyert, három pedig a döntőig is eljutott.

2018-ban a „C” elődöntőn indult dr. Szupera Blanka, dr. Gábri Angéla és dr. Varga László Bánk csapat érdemelte ki a zsűri különdíját, a „D” elődöntő győztes dr. Kotsis Johanna, dr. Csizmár Ada, dr. Bicskei Tamás alkotta magyar csapat pedig kiemelkedő teljesítményével a párizsi döntő élmezőnyében végzett.

Dr. Dudás Dóra Virág tutorként segítette őket a felkészülésben. A zsűri elnöke szerint a magyar fogalmazók készítették mindenki közül a legjobb írásbeli előkészítő prezentációt.

(birosag.hu)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 30.

A jövő jogásza podcast: innovációs stratégia a jogi szektorban

Dr. Ungváry Botonddal beszélgetünk arról, hogy hogyan érdemes hozzákezdeni egy jogi innovációs projekthez, milyen kérdéseket kell tisztáznunk, milyen technológiák közül választhatunk és milyen új ismereteket és készségeket kell elsajátítanunk ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk digitalizálni és automatizálni.

2024. május 29.

Szubjektív beszámoló a Digital Compliance by Design & LegalTech konferenciáról

Május 8-án abban a szerencsében volt részem, hogy részt vehettem a Wolters Kluwer Hungary és a Portfolio Digital Compliance by Design & LegalTech című konferenciáján. Nem túlzás azt állítani, életem eddigi legjobb konferenciája volt, és ezt nem egyedül mondtam ki a jelen levők között… A szervezők ugyanis roppant sikeresen megléptek több olyan dolgot is, amikre igény már régóta lett volna, de eddig vagy nem jutott eszébe senkinek, vagy nem mert beleállni.

2024. május 23.

Gulyás László: inspiráló most a mesterséges intelligenciát kutatni

Fenntartható-e a mesterséges intelligencia? Lesz-e valaha alapvető közszolgáltatás? Jól járnak-e a felhasználók, ha pár nagy cég kezében összpontosul a technológia fejlesztése? Ezekben a dilemmákban segít eligazodni Gulyás László, az ELTE Informatikai Kar Mesterséges Intelligencia Tanszékének docense, aki a technológia kapcsán felmerülő legaktuálisabb kérdéseket tisztázza. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem áprilisban indult tudományos-ismeretterjesztő sorozata most új videóval folytatódik.