A jövő jogászait képzik a Wolters Kluwer Hungary szakemberei


Úttörő szerepet játszik a Pázmány Péter Katolikus Egyetem a jogi technológiai képzésben. A Jog- és Államtudományi Karon 2023. szeptemberében indult LegalTech tantárgy – amelyet a Wolters Kluwer szakemberei tartanak – lehetőséget nyújt a hallgatóknak arra, hogy olyan ismeretekre tegyenek szert, amellyel alkalmazkodhatnak a digitális kor követelményeihez. Az új kurzus sikerét mutatja, hogy pár perc alatt betelt a létszám.

A digitalizáció térnyerésével a jövő jogászai nem engedhetik már meg maguknak, hogy a jogban alkalmazott technológiai megoldások, a jogi innováció ismeretei nélkül végezzék munkájukat. A gyorsan változó világ arra ösztönözte a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karát, hogy elsők között a hazai jogi egyetemek közül, bevezessék a LegalTech tantárgyat a joghallgatók számára. A 2023. szeptemberében indult „Innováció a jogban: LegalTech, Legal Design és a digitális kor gyakorlata” című tantárgy célja, hogy a hallgatók megismerjék a digitális kor jogi kérdéseit, a jogi innováció jelentőségét, a technológiai eszközöket – mint például az adatelemzést, a mesterséges intelligenciát, a dokumentum-automatizációt -, és megértsék, hogyan alkalmazhatóak ezek a jogban.

Az új tantárgy előadásait a hazai piac vezető LegalTech társasága, a Wolters Kluwer Hungary szakértői tartják, akik az elmúlt években számos olyan technológiai megoldást, szolgáltatást fejlesztettek ki, amelyek a 30 évvel ezelőtt elindult jogi adatbázisra, a Jogtárra épültek. A féléves oktatás során a hallgatók megtanulhatják többek között, hogyan tudnak prototípusokat készíteni és tesztelni, hogyan alkalmazhatják a design gondolkodást és a felhasználói kutatást a jogi problémák megoldásában. Megértik, miként használhatják a technológiát etikusan és felelősen a jogi gyakorlatban, figyelembe véve az adatvédelmi és egyéb jogi szempontokat. A tananyag érinti a jogi szolgáltatások működésének menedzselését, a digitális eszközök és stratégiák alkalmazását a jogi szolgáltatások promóciójában és az ügyfelekkel való kommunikációban.

Bővebb információk a kurzusról itt


Kapcsolódó cikkek

2023. december 8.

Cél a szemléletváltás és a technológiai felzárkózás

Mennyire vált nyitottá a hazai jogi ágazat a technológiák alkalmazása tekintetében? Milyen módon tud érvényesülni a mesterséges intelligencia (MI) a jogi szolgáltatások terén? A hazai jogi szakma vezető személyiségei osztják meg ezzel kapcsolatos véleményüket.

2023. november 22.

A mesterséges és az emberi intelligencia hatása a jogi szakma jövőjére

A generatív mesterséges intelligencia térnyerése a jog világában számos kiemelkedően jelentős diskurzust eredményezett. Az AI leváltja az ügyvédeket? Növeli szakmaiságukat? Az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést akadályozza vagy szélesíti? Bár rengeteg megválaszolatlan kérdést találunk e területen, irodám betekintést nyújt egy olyan modell működésébe, amely tanulságos lehet a jogászi szakma, és valószínűleg más szolgáltató iparágak számára is.

2023. november 10.

A jövő jogásza kutatás 2023 – magabiztosan közelítünk a generatív mesterséges intelligenciához

A Wolters Kluwer nyilvánosságra hozta 2023-as, A jövő jogásza című nemzetközi kutatásának az eredményét. A jogi szektor jól fogadja a generatív mesterséges intelligenciát (AI), miközben továbbra is erőfeszítéseket kell tenniük azért, hogy mindennapi munkájuk hatékonyabbá tételére jogi technológiai szoftvereket vezessenek be. Az ügyvédi irodák és a vállalati jogi osztályok szembesülnek azokkal a változásokkal is, amelyekre szükség van a környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) követelmények kiszolgálásához, valamint a jövőre kész munkaerő megszerzéséhez és megtartásához.