A koronavírus idején is érvényesülni kell a demokráciának Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Unió kedden figyelmeztette Magyarországot, hogy a kormány által a koronavírus-járvány leküzdésére hozott sürgősségi intézkedések nem áshatják alá a demokráciát.

Az országgyűlés hétfőn elfogadta a felhatalmazási törvényt, amely határozatlan időre biztosítja a rendeleti kormányzást Orbán Viktor miniszterelnök számára, valamint szabadságvesztéssel rendeli büntetni, a vírus terjedésének megfékezését szolgáló intézkedések akadályozását, vagy a koronavírussal kapcsolatos álhírterjesztést.

„Fontos kiemelni, hogy a veszélyhelyzeti intézkedések bevezetése nem mehet az alapelvek és alapértékeink rovására. A demokrácia nem működhet szabad és független média nélkül” – jelentette ki Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke.

„Minden veszélyhelyzeti intézkedésnek szükségesnek és az elérni kívánt céllal szigorúan arányosnak kell lennie. Tehát azokat nem lehet határozatlan ideig fenntartani … a kormányoknak ezeket az intézkedéseket rendszeresen felül kell vizsgálniuk „- tette hozzá von der Leyen.

európai unió jogrendszere

Az Európai Bizottság, az EU végrehajtó testülete bejelentette, hogy meg fogja vizsgálni, hogy az elfogadott magyar törvény megfelel-e a fenti elvárásoknak és figyelemmel kíséri majd annak végrehajtását. Magyarország már többször aggodalmat keltett a Bizottságban azáltal, hogy növelte az állami ellenőrzést a média, a Magyar Tudományos Akadémia és a jogvédő szerveztetek felett.

Kovács Zoltán, kormányszóvivő kijelentette, hogy a törvény „összhangban áll az EU szerződésekkel és a magyar Alaptörvénnyel, az elfogadott jogszabály kizárólag a koronavírus elleni küzdelmet szolgálja.

„Az elfogadott törvény betartja az EU értékeit, a jogállamiságot és a sajtószabadságot” – tette közzé Twitter üzenetében a kormányszóvivő, a Bizottság észrevételeire reagálva.

A Magyarországhoz hasonlóan euroszkeptikus Lengyelországban a kormány szintén rendeletekkel korlátozta a mozgás szabadságát és a gazdasági tevékenység folytatását.

Lengyelország  „természeti katasztrófaállapotot” vezetett be. Ez azonban május 10-én megváltozhat, mert elnökválasztást tartanak az országban, bár a közvélemény-kutatások szerint jelenleg a hivatalban lévő, Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltje vezet.

Lengyelország és Magyarország korábban többször is konfliktusba kerültek sz EU-val, amely azzal vádolja őket, hogy aláássák az EU demokratikus alapelveit.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2020. március 13.

A koronavírus-járvány munkajoga

Egyre komolyabb készültségi helyzet van idehaza is a járvány miatt. De vajon milyen jogai vannak egy munkavállalónak, és milyen egy munkáltatónak karantén idején? Egyáltalán, mikor lehet karantént kihirdetni és ki viseli a költségeket? E kérdésekre igyekszik választ adni összefoglalónkban dr. Kricskovics-Béli Boglárka ügyvéd a KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda munkatársa.