Az ELTE hallgatói képviselték Magyarországot a Nemzetközi Kereskedelmi Mediációs Versenyen


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának csapata 2023-ban tizenegyedik alkalommal képviselte Magyarországot a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (International Chamber of Commerce – ICC) által megrendezett Mediációs Versenyen.

A Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (ICC) tizennyolcadik Nemzetközi Kereskedelmi Mediációs Versenyét 2023. február 5. és 11. között rendezték meg Párizsban. 2023-ban az ELTE-t Gilly Zsófia Bernadett, Kádár Gellért, Vajda Luca Csenge és Zsakay Balázs képviselte. A csapat felkészítését 2022. ősz óta dr. Horváth Dóra, Darcsi Barbara és Dr. Inzelt Éva végezték.

A versenyen idén 47 egyetem csapata vett részt a világ több mint 34 országából. A korábbi évektől eltérően idén a csapatok 3-3 ülésen vettek részt, és a 47 csapat közül mindössze 4 jutott tovább egyenesen az elődöntőbe.

A verseny írásbeli és szóbeli részekből épült fel. A verseny jelenléti fordulóit megelőzően a magyar csapatnak el kellett készítenie három mediációs tervet (mediation plan) a három különböző fiktív esetről. A helyszínen pedig a szóbeli, mediációs ülésekre (session) került sor, ahol két csapat két-két csapattagja (az ügyfél és a jogi képviselő) ült egymással szemben, az asztal másik oldalán pedig a hivatásos mediátor, vele szemben a két zsűritag, akik a való életben szintén hivatásos mediátorok. Az egyes ülések lényege közös megoldást, megállapodást találni egy a felek között fennálló fiktív konfliktusra az előre meghatározott bizalmas információkhoz, érdekekhez hűen maradva.

Az ELTE diákjai három ülésen, az első napon a vietnámi Hanoi egyetem hallgatóival, a második napon az Equador fővárosában található Quitói egyetem hallgatóival, harmadik napon pedig az indiai Jindal egyetem hallgatóival versenyeztek.

A selejtezőket követően az utolsó ülésnapon ki is hirdették a továbbjutó négy csapatot: egy olasz, egy amerikai, egy ausztrál, illetve egy indiai egyetem csapata mérettethette meg magát az elődöntőkben. Bár a magyar csapat nem jutott a legjobb négy közé, számos elismerést bezsebelt a bíráktól és több jelölést kapott különdíjra, így a Best Mediation Plan különdíjra is.

A döntőben végül az indiai NALSAR egyetem és az amerikai New York Law School diákjai versenyezhettek. A két félnek egy emblematikus épület tervezési munkálataival és kivitelezési hibáival kapcsolatos vitában kellett helyt állniuk, mely során lendületes stratégiával a NALSAR egyetem került fölénybe.

A magyar csapat a döntőbejutás hiányában is rengeteget tanult a versenyen való részvételből, és az azt megelőző hosszú hónapok gyakorlása során. Stimulatív, nemzetközi környezetben mérettethették meg magukat, magas szinten gyakorolva és fejlesztve az angol nyelvű kommunikációt. Az ICC mediátorai, akik az üléseken facilitáltak, egytől egyig a szakma legjobbjai, értékes meglátásaikkal és konstruktív kritikájukkal a verseny hete alatt folyamatosan segítették a diákok fejlődését, illetve a korrekcióiknak köszönhetően a versenyen túlmutatóan is hozzájárultak a tárgyalásokhoz szükséges soft skillek finomításához, ebben a bírák visszajelzései is segítettek. A mediáció közben a tárgyalópartnerekhez való alkalmazkodás, illetve az ügyfél és jogi képviselő közötti megfelelő felelősség megosztás, és az ezeket részben összetartó magabiztosság olyan tapasztalatot és tudást adtak  a résztvevőknek, mely a szakmai életútjuk bármely pontján hasznukra válik majd.

A csapat felkészülését anyagilag és szakmailag támogatta a Wolters Kluwer Hungary Kft., a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, az ELTE Tehetséggondozási Tanácsa, az Igazságügyi Minisztérium, a Frank Ignác Alapítvány, valamint az ELTE Állam-és Jogtudományi Kara.

A Jogászvilág kiadója a Wolters Kluwer Hungary Kft. (a szerk.)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 18.

A jog nem csak a jogászoké…? – Mesterséges intelligencia, legaltech és jogi kommunikáció  

Jog és kommunikáció – A modern kommunikációs technológiák versenyképességi kihívásai” című konferencia – amelyet a Wolters Kluwer Hungary, a Szegedi Tudományegyetem Üzleti Jogi Intézete és az SZTE Európai Értékek Elemző Központja közösen szervezett májusban – arra kereste a választ, hogy felkészültek vagyunk-e mindazokra a kommunikációs jelenségekre, amelyekkel a technológiai fejlődés eredményeként a digitális környezetünkben nap mint nap szembesülünk. Olvassa el a konferencia délutáni szekciójáról készült beszámolóinkat, így betekintést kaphat az előadásokba. 

2024. június 13.

A vállalati kommunikáció megfelelőségi kérdései

A „Jog és kommunikáció – A modern kommunikációs technológiák versenyképességi kihívásai” című konferencia – amelyet a Wolters Kluwer Hungary, a Szegedi Tudományegyetem Üzleti Jogi Intézete és az SZTE Európai Értékek Elemző Központja közösen szervezett májusban – arra kereste a választ, hogy felkészültek vagyunk-e mindazokra a kommunikációs jelenségekre, amelyekkel a technológiai fejlődés eredményeként a digitális környezetünkben nap mint nap szembesülünk. Olvassa el a konferencia délutáni szekciójáról készült beszámolóinkat, így betekintést kaphat az előadásokba.