Egyszerre megemlékezés és jövőbe tekintés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Április 7-én zárult a hetedik Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Verseny, az alábbiakban a megmérettetés döntőseivel készült interjúinkat olvashatják. Abban mind a négy díjazott egyetért, hogy joghallgatóként – helyezéstől függetlenül – érdemes volt kipróbálnia magát egy ilyen nívós eseményen.

Az immár hagyományos díjátadó ünnepséggel zárult a két és fél év kényszerszünet után hetedik alkalommal megrendezett Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Verseny. Az elismeréseket az első négy helyezett vehette át a zsűri döntése alapján. (A versenyről és a díjátadóról szóló tudósításunkat itt olvashatják.) A győztes, Verebély Viktória, a győri Széchenyi István Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának negyedéves hallgatója amellett, hogy átvehette az alapítvány kuratóriuma által felajánlott Dr. Nagy László Díjat (Flohr János csípős paprikát ábrázoló alkotását), szakmai gyakorlaton vehet részt a Bird & Bird budapesti irodájában, melyből – az aktuális járványhelyzet és egyéb körülmények függvényében – egy hetet tölthet a Bird & Bird egyik nyugat-európai irodájában. Utazásának és szállásának költségeit az iroda, illetve az alapítvány állja. A verseny első három helyezettje – így a győztes, továbbá a másodikként végzett Antal Kinga Kincső (ELTE) harmadéves és a képzeletbeli bronzérmes, Szalay István (ELTE) ötödéves – pénzjutalomban részesült, melynek összege az első helyezett esetében bruttó kétszáz-, a másodikéban százötven-, a harmadikéban pedig százezer forint. A negyedik helyezett Németh Donát, az ELTE harmadéves hallgatója lett. A harmadik helyezett átvehette a Wolters Kluwer Kft. különdíját is, mellyel lehetőséget kap a XIX. Magyar Munkajogi Konferencián való all inclusive részvételre. A Pro/Lawyer Consulting 50 ezer forintos, konferenciára vagy könyvre beváltható különdíját Antal Kinga Kincső kapta meg.

Alábbi cikkünkben a négy döntőssel a díjátadó után készített gyorsinterjúinkat olvashatják, a negyedik helyezettel kezdve, abban a sorrendben, ahogy a verseny végeztével a díjazottakat is bejelentették. Egyaránt azt kérdeztük tőlük: miért, milyen motivációval indultak a versenyen, milyen többlettudással gyarapodtak és elégedettek-e a helyezésükkel?

Dr. Nagy László Érvelési Verseny 2022 - (b-j) Németh Donát (4.), Szalay István (3.), Antal Kinga Kincső (2.), Verebély Viktória (1.)

(Fotó: Göde Zoltán)

A 7. Dr. Nagy László Érvelési Verseny díjazottjai: (b-j) Németh Donát (4.), Szalay István (3.), Antal Kinga Kincső (2.), Verebély Viktória (1.)

Németh Donát (negyedik helyezett – harmadéves): Ez a verseny egy unikumnak számít, hiszen egy ilyen járvány után élőben megmutatni a képességeinket remek alkalom mindannyiunknak. Izgalmas „viadal” ez, hiszen húsvér emberek vitáznak. A versenyről egyébként a felsőbb éves társaimtól szereztem tudomást, és éltem a lehetőséggel. Mindenképp szakmai többletet ad, hogy a megszerzett elméleti-tárgyi tudást éles helyzetben is tudni kell alkalmazni. Ami a helyezésemet illeti, már attól boldog vagyok, hogy az első négy közé jutottam, így ha lesz rá lehetőség, mindenképp szeretnék elindulni és részt venni jövőre is a versenyen.

Szalay István (harmadik helyezett – ötödéves): Én az ELTE Neptun hirdetési felületén találtam meg a versenyfelhívást, és mivel szerettem volna kipróbálni magam, úgy döntöttem, benevezek, és nem bántam meg, hasznos tapasztalatokat szereztem. Hogy elégedett vagyok-e a helyezésemmel? Nos, számomra már a legjobb tizenhat közé jutás is megtisztelő volt, úgyhogy mindenképp boldog vagyok a „bronzérmes” eredménnyel. Mivel azonban idén végzős vagyok, számomra az újbóli indulás már nem lehetséges.

verseny

Antal Kinga Kincső (második helyezett – harmadéves): Én is a felsőbb éves hallgatóktól tudtam meg, hogy van egy ilyen lehetőség. Engem meghatott, hogy egy ilyen tragikus halálesetet hogyan lehet olyan méltó megemlékezéssé kovácsolni, mint ez a verseny. Mivel én is szeretném a jövőben a jót kihozni a rossz helyzetekből, ehhez ez a rendezvény is hozzájárul. A Pro/Lawyer Consulting különdíja talán bizonyítja, hogy sikerült az ügyfélközpontúságnak megfelelni. Számomra ez a legnagyobb elismerés, amit egy leendő jogász kaphat, hiszen a hivatásunk alapvetése, hogy számunkra mindig az ügyfél az első. Az igazat megvallva, kicsit sajnálom, hogy – bár szívemet-lelkemet beletettem – végül nem lettem első, de boldog vagyok, és jövőre is szeretném megméretni magam.

Verebély Viktória (első helyezett – negyedéves): Nekem nem volt ugyan személyes, például a felsőbb évesektől szerzett inspirációm, de a szervezők jól kommunikálták a versenyfelhívást, melynek becsatornázása sikeres volt a vidéki egyetemek felé is. Így a lehetőségre a szakkollégium és a kar is felhívta a figyelmünket. Ez egy gondolkodásközpontú verseny, és lehetőséget ad a gyakorlati tudás megszerzésére, az eddigi ismereteink készségszintű fejlesztésére. Természetesen elégedett vagyok a helyezésemmel, különösen, hogy nem számítottam rá. Már a 16 közé, majd a döntőbe jutás is jó érzéssel töltött el. Az egyes fordulókban minden alkalom, minden egyes továbbjutás egy meglepetés volt. Ahogy a győzelem is. Mivel jövőre záróvizsgázom, nem biztos, hogy lehetőségem lesz újból elindulni a versenyen, de mindenképp ajánlani fogom másoknak, és persze követni fogom az eseményt, hiszen – ahogy Kinga is mondta – a rendezvény célja nemes: egyszerre megemlékezés és jövőbe tekintés.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

A jövő jogásza podcast: az AI hatása a jogi szakmára

Podcastunkban a mesterséges intelligencia jogi szakmára gyakorolt hatásáról Dr. Megyeri Andrea a Wolters Kluwer Hungary innovációs és tartalomfejlesztési vezetője beszélget Dr. Tilesch György mesterséges intelligencia szakértővel, a PHI INSTITUTE for Augmented Intelligence elnökével.

2023. június 22.

MI eszközök használata az ügyvédi munkában – 4. rész: hivatásbeli kötelezettségeket érintő kockázatok

Cikksorozatunk negyedik részében kiemelünk néhány olyan kockázatot, amelyek akkor merülnek fel, ha az ügyvédek MI-eszközöket használnak. Kitérünk arra is, hogy ezek használata miként veszélyeztetheti a hivatásbeli kötelezettségeknek való megfelelést. A cikk az Európai Ügyvédi Kamarák Tanácsa (CCBE) és az Európai Ügyvédek Alapítványa (ELF) által bemutatott, az Európai Bizottság által finanszírozott AI4Lawyers projekt keretében megalkotott útmutató alapján készült.

2023. június 7.

MI eszközök használata az ügyvédi munkában – 3. rész

Cikksorozatunk harmadik részében az szövegkeresésről, a szövegelemzésről a beszédet szöveggé alakító eszközökről, a chatbotokról és az adminisztrációs teher MI-vel való csökkentéséről olvashatnak. A cikk az Európai Ügyvédi Kamarák Tanácsa (CCBE) és az Európai Ügyvédek Alapítványa (ELF) által bemutatott, az Európai Bizottság által finanszírozott AI4Lawyers projekt keretében megalkotott útmutató alapján készült.