Egyszerre megemlékezés és jövőbe tekintés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Április 7-én zárult a hetedik Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Verseny, az alábbiakban a megmérettetés döntőseivel készült interjúinkat olvashatják. Abban mind a négy díjazott egyetért, hogy joghallgatóként – helyezéstől függetlenül – érdemes volt kipróbálnia magát egy ilyen nívós eseményen.

Az immár hagyományos díjátadó ünnepséggel zárult a két és fél év kényszerszünet után hetedik alkalommal megrendezett Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Verseny. Az elismeréseket az első négy helyezett vehette át a zsűri döntése alapján. (A versenyről és a díjátadóról szóló tudósításunkat itt olvashatják.) A győztes, Verebély Viktória, a győri Széchenyi István Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának negyedéves hallgatója amellett, hogy átvehette az alapítvány kuratóriuma által felajánlott Dr. Nagy László Díjat (Flohr János csípős paprikát ábrázoló alkotását), szakmai gyakorlaton vehet részt a Bird & Bird budapesti irodájában, melyből – az aktuális járványhelyzet és egyéb körülmények függvényében – egy hetet tölthet a Bird & Bird egyik nyugat-európai irodájában. Utazásának és szállásának költségeit az iroda, illetve az alapítvány állja. A verseny első három helyezettje – így a győztes, továbbá a másodikként végzett Antal Kinga Kincső (ELTE) harmadéves és a képzeletbeli bronzérmes, Szalay István (ELTE) ötödéves – pénzjutalomban részesült, melynek összege az első helyezett esetében bruttó kétszáz-, a másodikéban százötven-, a harmadikéban pedig százezer forint. A negyedik helyezett Németh Donát, az ELTE harmadéves hallgatója lett. A harmadik helyezett átvehette a Wolters Kluwer Kft. különdíját is, mellyel lehetőséget kap a XIX. Magyar Munkajogi Konferencián való all inclusive részvételre. A Pro/Lawyer Consulting 50 ezer forintos, konferenciára vagy könyvre beváltható különdíját Antal Kinga Kincső kapta meg.

Alábbi cikkünkben a négy döntőssel a díjátadó után készített gyorsinterjúinkat olvashatják, a negyedik helyezettel kezdve, abban a sorrendben, ahogy a verseny végeztével a díjazottakat is bejelentették. Egyaránt azt kérdeztük tőlük: miért, milyen motivációval indultak a versenyen, milyen többlettudással gyarapodtak és elégedettek-e a helyezésükkel?

Dr. Nagy László Érvelési Verseny 2022 - (b-j) Németh Donát (4.), Szalay István (3.), Antal Kinga Kincső (2.), Verebély Viktória (1.)

(Fotó: Göde Zoltán)

A 7. Dr. Nagy László Érvelési Verseny díjazottjai: (b-j) Németh Donát (4.), Szalay István (3.), Antal Kinga Kincső (2.), Verebély Viktória (1.)

Németh Donát (negyedik helyezett – harmadéves): Ez a verseny egy unikumnak számít, hiszen egy ilyen járvány után élőben megmutatni a képességeinket remek alkalom mindannyiunknak. Izgalmas „viadal” ez, hiszen húsvér emberek vitáznak. A versenyről egyébként a felsőbb éves társaimtól szereztem tudomást, és éltem a lehetőséggel. Mindenképp szakmai többletet ad, hogy a megszerzett elméleti-tárgyi tudást éles helyzetben is tudni kell alkalmazni. Ami a helyezésemet illeti, már attól boldog vagyok, hogy az első négy közé jutottam, így ha lesz rá lehetőség, mindenképp szeretnék elindulni és részt venni jövőre is a versenyen.

Szalay István (harmadik helyezett – ötödéves): Én az ELTE Neptun hirdetési felületén találtam meg a versenyfelhívást, és mivel szerettem volna kipróbálni magam, úgy döntöttem, benevezek, és nem bántam meg, hasznos tapasztalatokat szereztem. Hogy elégedett vagyok-e a helyezésemmel? Nos, számomra már a legjobb tizenhat közé jutás is megtisztelő volt, úgyhogy mindenképp boldog vagyok a „bronzérmes” eredménnyel. Mivel azonban idén végzős vagyok, számomra az újbóli indulás már nem lehetséges.

verseny

Antal Kinga Kincső (második helyezett – harmadéves): Én is a felsőbb éves hallgatóktól tudtam meg, hogy van egy ilyen lehetőség. Engem meghatott, hogy egy ilyen tragikus halálesetet hogyan lehet olyan méltó megemlékezéssé kovácsolni, mint ez a verseny. Mivel én is szeretném a jövőben a jót kihozni a rossz helyzetekből, ehhez ez a rendezvény is hozzájárul. A Pro/Lawyer Consulting különdíja talán bizonyítja, hogy sikerült az ügyfélközpontúságnak megfelelni. Számomra ez a legnagyobb elismerés, amit egy leendő jogász kaphat, hiszen a hivatásunk alapvetése, hogy számunkra mindig az ügyfél az első. Az igazat megvallva, kicsit sajnálom, hogy – bár szívemet-lelkemet beletettem – végül nem lettem első, de boldog vagyok, és jövőre is szeretném megméretni magam.

Verebély Viktória (első helyezett – negyedéves): Nekem nem volt ugyan személyes, például a felsőbb évesektől szerzett inspirációm, de a szervezők jól kommunikálták a versenyfelhívást, melynek becsatornázása sikeres volt a vidéki egyetemek felé is. Így a lehetőségre a szakkollégium és a kar is felhívta a figyelmünket. Ez egy gondolkodásközpontú verseny, és lehetőséget ad a gyakorlati tudás megszerzésére, az eddigi ismereteink készségszintű fejlesztésére. Természetesen elégedett vagyok a helyezésemmel, különösen, hogy nem számítottam rá. Már a 16 közé, majd a döntőbe jutás is jó érzéssel töltött el. Az egyes fordulókban minden alkalom, minden egyes továbbjutás egy meglepetés volt. Ahogy a győzelem is. Mivel jövőre záróvizsgázom, nem biztos, hogy lehetőségem lesz újból elindulni a versenyen, de mindenképp ajánlani fogom másoknak, és persze követni fogom az eseményt, hiszen – ahogy Kinga is mondta – a rendezvény célja nemes: egyszerre megemlékezés és jövőbe tekintés.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Igazi vizsgán sem veszik észre a mesterséges intelligencia által írt válaszokat

Gyakorlott vizsgáztatók is nehezen veszik észre a mesterséges intelligencia által generált válaszokat – derült ki az angol Reading Egyetem friss tanulmányából. A kutatók az MI lehetőségeit és kockázatait vizsgálták a kutatás, a tanítás, a tanulás és az értékelés területén. Tanácsaikat el is küldték az érintetteknek.

2024. július 11.

A mesterséges intelligencia emberközpontú korszakának küszöbén állunk

Az ELTE ismeretterjesztő videósorozatának legújabb részében Darázs Lénárd rektorhelyettes, a Mesterséges Intelligencia Koalíció munkacsoport-vezetője tárja fel az MI jogi vetületeit. Az általuk kidolgozott irányelvek jelentős hatással voltak a vonatkozó európai rendelet alakulására.